Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pamięć  (Przeczytany 566 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kabull the Conquerer

• Gość
Pamięć
« dnia: 21 Maja 2003, 23:18 »
 Ile pamięci jest w stanie zaadresować procesor w Commodorce i czy da się ją rozbudować np. poprzez wymianę z kości oznaczonych TMS4464-12NL na TMM41464AP-10 lub M41256A-10. Oraz jak jest z kompatybilnością pinów w prockach z serii 6502 i 8088

~#*#Jemasoft

• Gość
Pamięć
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2003, 23:58 »
 Procek w Commciu jest w stanie zaadresować 64kB pamięci. Zwykła wymiana scalaków w celu rozbudowy pamięci nie wystarczy gdyż w związku z możliwością adresowania 64kB trzeba by taką zwiększoną pamięć stronnicować a zatem wymaga to większej przeróbki sprzętu. Kompatybilność pinów 6502 z 8088 jest raczej nijaka ze względu na odmienną architekturę procesora. A jeśli chodzi o ścisłość to Commcio ma procka 6510 a nie 6502.

Ozdrawiam (innych a siebie leczę).

BoBeR

• Gość
Pamięć
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2003, 12:39 »
 Procek w Commciu jest w stanie zaadresować 64kB pamięci. Zwykła wymiana scalaków w celu rozbudowy pamięci nie wystarczy gdyż w związku z możliwością adresowania 64kB trzeba by taką zwiększoną pamięć stronnicować a zatem wymaga to większej przeróbki sprzętu. Istnieja Kardridze 192kB(czyli razem 256) i 448kB Geos 2.0 je obsluguje.
 Ja mialem kiedys dodatek 64kB i Geowrite sie tak nie zarzynal, ale musialem spylic :-(. Pozdro dla wszystkich konstruktorow

~kisiel291@wp.pl#*#Kisiel

• Gość
Pamięć
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwca 2003, 13:21 »
 Polecam ci rozbudowe zaproponowaną przez marko makela.....na 1bitowych scalakach 8x256 Kb znajdziesz na funecie... Tylko będziesz miał problem z pełną kompatybilnością bo w \'nowszych\' komodach układ pla i wiekszość układów od lini adresowych jest w układzie SHARP...ja mam taki z Color ramem w środku..a marko miał starego coma z 8x64Kb pamięci i wszystko na wierzchu..ztąd soft nie działa cool.....a jak sobie zrobisz coś takiego to mmogę ci podesłać abcrunchera i macroassembler co chodzi na tym roszrzeniu+ małe digi demko ponad minuta muzyczki:) no animacje liczoną do pamieci.....wszystko by.....victor/esm

~kisiel291@wp.pl#*#Kisiel

• Gość
Pamięć
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Czerwca 2003, 13:22 »
 Polecam ci rozbudowe zaproponowaną przez marko makela.....na 1bitowych scalakach 8x256 Kb znajdziesz na funecie... Tylko będziesz miał problem z pełną kompatybilnością bo w \'nowszych\' komodach układ pla i wiekszość układów od lini adresowych jest w układzie SHARP...ja mam taki z Color ramem w środku..a marko miał starego coma z 8x64Kb pamięci i wszystko na wierzchu..ztąd soft nie działa cool.....a jak sobie zrobisz coś takiego to mmogę ci podesłać abcrunchera i macroassembler co chodzi na tym roszrzeniu+ małe digi demko ponad minuta muzyczki:) no animacje liczoną do pamieci.....wszystko by.....victor/esm

~dsad#*#Prezes

• Gość
Pamięć
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Czerwca 2003, 18:48 »

Kabull the Conquerer

• Gość
Pamięć
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2003, 23:15 »
 Mam jedno pytanie. Przeglądałem w necie wiele stron o moddach komodorki i prawie wszystkie oparte są na płytach takich jak w mydelniczce. Czy te same projekty można wykonać na płycie od c64e  czy potrzeba je troche zmienić.

~kisiel291@wp.pl#*#kisiel

• Gość
Pamięć
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwca 2003, 12:35 »

Napisał: Kabull the Conquerer

Mam jedno pytanie. Przeglądałem w necie wiele stron o moddach komodorki i prawie wszystkie oparte są na płytach takich jak w mydelniczce. Czy te same projekty można wykonać na płycie od c64e  czy potrzeba je troche zmienić.
ja mam G więc jeszcze gorzej :) A tak przy okazji powinno być więcej bebechów na wierzchu...więc lepiej

Kabull the Conquerer

• Gość
Pamięć
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Czerwca 2003, 23:40 »
 bebechów jest dużo. przynajmniej procek nie jest w blaszanym pudełku:)

~miller@to.chuj.pl#*#prezes

• Gość
Pamięć
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Czerwca 2003, 00:43 »
 Jesli chodzi o pamiec w starych plytach byly inne - jednobitowe pamieci. trzeba bedzie troche wiecej polutowac.