Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: CIA-IDE  (Przeczytany 1218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

~ytm@elysium.pl#*#ytm/elysium

• Gość
CIA-IDE
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lipca 2003, 15:05 »

Napisał: Kisiel

O z tym C128 to ciekawe, objawiało się to tym że gubił bajty przy odczycie???? Ja miałem to samo na początku na C64... Chyba sobie kupie 128 na próby... w starym biosie mam jeszcze procedurke która sprawdza czy odczyt jest ok...
 Zauważysz różnice jak podkręcisz procka:P
 W sumie to bez dodatkowego ramu i romu to ja bym się wogóle nie podjął robienia dosu..więc kolega SPC może ma jakiś inny pomysł??? może RAM Action Replay? jestam tego z 2 kB?? a rom ....z tym będzie problem trzeba dołozyć mieszalinik romów:P  
 Co do geosu to dzięki za informacje...poszczegóły udaje się do disassemblera... To w sumie jeszcze większy problem niż z open/close eh..zajme się jak zrobie i uruchomie płyte..
 A jak się spisuje IDE64 ??? podaj czas załadowania np. 60KB jestem ciekaw, bo to już bardziej złożony projekt:)
 Mi chodziło o tendencje...do komody zaczynają wrzucać procki 32 bitowe na zachodzie a u nas sie bawią avr, którego mógłby spokojnie zastąpić Spartan, i do tego zapewniłby zapis i odczyt z pseudo-DMA co już jest chyba nie osiągalne z IDE64??
 No a C-one to już wogóle jest kosmos technologiczny w stosunku do projektów IDE64 i IEC-ATA...oni nie mają więcej wiedzy od nas:)
Tak, C128 gubił bajty. To był problem z timingiem i tym, co się znajdowało na szynie adresowej. Raz byłem w nastroju na uberhacking i doszedłem do wyniku, że prawidłowy odczyt był przy LDA IDE_DATALOW znajdującym się na adresie podzielnym przez 4 :). Wydawało się rozsądne, ale następnego dnia już nie działało. Ba, w niektórych przypadkach wystarczało zmienić pozycję kabla IDE i dysku, żeby zaczęło/przestało działać.
 W Actionie jest trochę RAMu, mógłby się właściwie nadać na bufory. O ile wiem to jego zawartość jest niszczona tylko przy LOAD/SAVE i freezerce. 32KB ROM można nalutować na Kernal i sterować nieużywanym bitem z CIA#3 np.

Co do IDE64 to nie mam nic do zarzucenia. Mogę jedynie polecać. Nie robiłem benchmarków, to działa naprawdę szybko i właściwie przy używaniu jest nie do odróżnienia od RAM dysku. Liczby znajdziesz na http://come.to/ide64
 IDE64 to po prostu rejestry IDE powiązane do szyny adresowej proca, zegar RTC, RAM i ROM. Tyle ze wszystkie bramki, zatrzaski itd. są w jednym zaprogramowanym chipie. ROM można sobie flashować dowolnie i to mi się bardzo podoba.

~ytm@elysium.pl#*#ytm/elysium

• Gość
CIA-IDE
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lipca 2003, 15:23 »
 (na wszelki wypadek rozbiłem na dwa gdyby znowu się miejsce skończyło :)
 AVRy bardzo mi się spodobały od pierwszego spotkania. Są tanie, są łatwe, mają prawie wszystko on-chip czyli prawie niczego nie trzeba na zewnątrz. W sam raz dla kogoś takiego jak ja, kto nie lubi lutować więcej niż 10 przewodów na raz :)
 A co to jest Spartan?

C1 nie jest moim ulubionym projektem. Sledzę comp.sys.cbm i moje wrażenia są takie, że z projektu na rozwinięcie C64 zrobiła się maszyna na dojenie zachodnich kolekcjonerów C=, którzy już wszystkie zabawki z CMD sobie kupili. Bo C1 nie jest C=. To sprzętowy emulator C64 z dodatkowymi możliwościami. Ale o tym pisałem już w artykule na innym polskim portalu o C64 :)
 Zresztą chodzi mi o coś nieco innego.
 CIAIDE i IECATA to projekty całkowicie wolne. Jest pełna dokumentacja i źródła.
 IDE64 jest komercyjne, ale autorzy bardzo chętnie współpracują. Zresztą następny IDEDOS będzie na licencji GPL. Sposób programowania jest jawny więc jak ktoś ma dość czasu może opracować klon IDE64 bez problemu.
 Nad C1 pracuje tylko Jeri. Oprócz ogólników na jej stronie i kilku zdjęć nie ma żadnej użytecznej dokumentacji.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
CIA-IDE
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Lipca 2003, 07:52 »
 Co do gubienia danych,, idąc dalej zauważyłeś taką prawidłowość że gubił je stałą ilość na określonej ilości danych?? T.j. u mnie objawialo sie to tak że jak puszczałem bios na odczyt jakiś sektorów nie potrafił odczytać wszystkich danych a jak odczytywało sie powiedzmy raz na sekunde to chodziło ok... Mówi Ci to coś??? ...rozwiązanie było proste...hihihi
 Co do Spartana to jest układzik o koszmarnej cenie bo powyżej 120 zł/szt i to za wersje 05 ale  możliwości ma bardzo duże... moze naprzykład bezproblemowo zaemulować sharpa z color ramem..fakt że jest dostępny ale ..za taką sumę to hmmm.... ja zastosuje 4 atmele 1508 i będzie jeszcze lepiej :P No i pozostaje jeszcze problem technologiczny scieżki 10 mil, co akurat rozwiązano na kilka sposobów, ja używam i folii i positiva.
 Co do wolności projektów, fakt że konstruktor c-one \'dał d..y\' z dokumentacją bo ja byłem zdecydowany kupić płyte ale dałem spokój po obejrzeniu co daja dodatkowo, czyli palcem na wodzie...bez oprogramowania i specyfikacji to sobie moga to ...A mój projekt udostępniałem w 1996 roku...fakt że przez swaperske kontakty ale coś się działo, dzisiaj w dobie internetu było by łatwiej..wtedy jedyny znany serwer z sensownym stuffem to nic.funet.fi...tak to było... no i jeszcze..płytki wyklejałem taśmą..czyli jedna robiłem 3 dni po 3-4godziy koszmar..takie czasy
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....