Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: CIA-IDE  (Przeczytany 1217 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SPC

• Gość
CIA-IDE
« dnia: 13 Maja 2003, 14:58 »
 Witam!

Zlozylem CIA-IDE na podstawie schematu ze strony http://members.elysium.pl/ytm/html/ciaide.html\'>http://members.elysium.pl/ytm/html/ciaide.html. Szukam osob, ktore tez to zrobily, bo pisze w tej chwili program do obslugi i tworze filesystem.

Offline jad

• Level 3
CIA-IDE
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2003, 14:38 »
 witam

tez to zlozylem. takze zaczalem pisac filesystem, ale prace chwilowo zaniechalem. jesli chcesz, udostepnie ci zrodla. ew. dalszy kontakt na priv.

pozdr
 /jad

Offline Data

• Level 3
CIA-IDE
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maja 2003, 02:18 »
 Czyżby ktoś wziął się wreście za pisanie DOS`u do CIAIDE dla C64? Byłoby zajebiście.

SPC

• Gość
CIA-IDE
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2003, 12:27 »
 Probuje cos napisac, ale idzie lato i jest ciezko, sami wiecie (dzisiaj mam grila ;-). W tej chwili dziala mi DIR i SAVE (nie do konca). Mam troszke problemow, bo dawno nie skrobalem w assamblerze i nigdy nie probowalem modyfikowac BASICa ani KERNELa.

BoBeR

• Gość
CIA-IDE
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwca 2003, 16:58 »
 ja tera podlaczam Szyne ISA-8bit do Exp-portu dziala juz karta graf. HerCooles!
 moze by tak sie zabrac za przystosowanie sprzetu IDE/FDD z PieCa do commcia.Polecam przy tymksiazke Anatomia PC wyd.helion. bez niej nie zaprogramilbym herculesa. Pozdro dla konstruktorow. BoBeR/bisons

SPC

• Gość
CIA-IDE
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Czerwca 2003, 07:56 »
 ISA <-> Expansion ??? I to dziala?

aze

• Gość
CIA-IDE
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Czerwca 2003, 10:16 »
 o ! to juz niezly sukces wez no porob zdjecia i opisz to troche :)

~kisiel291@wp.pl#*#Kisiel

• Gość
CIA-IDE
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Czerwca 2003, 14:04 »
 a nie lepiej było zrobić IDE z np. fat 16...układ jest prostacki..tylko soft nie:) No i nieodzowne rozszerzenie pamięci

SPC

• Gość
CIA-IDE
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2003, 15:18 »
 Chyba nic bardziej prostackiego od CIA-IDE to nie ma...

~kisiel291@wp.pl#*#kisiel

• Gość
CIA-IDE
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Czerwca 2003, 14:13 »

Napisał: SPC

Chyba nic bardziej prostackiego od CIA-IDE to nie ma...
no w sumie to częci do podłącznia kosztuja jakieś 10 zł więc chyba  jest prostacki:)

~ytm@elysium.pl#*#ytm

• Gość
CIA-IDE
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwca 2003, 12:53 »
 Juz za chwileczke, juz za momencik koncze sesje :) potem jeszcze tylko sie wyluzowac i wracam do CIA-IDE.
 Niestety z mojej strony nie spodziewajcie sie wsparcia dla BASIC. Zamierzam poprawic kilka spraw (np. to, zeby dzialalo z emulacja IDE64 w Vice), dodac obsluge kilku partycji jednoczesnie pod GEOSem (np. partycja #0 to dysk B:, a partycja #1 to dysk C:) i... to chyba wszystko. No chyba, ze zrobie pelna 16-bitowa wersje.

To, czym chce potem sie zajac to IEC-ATA. Cos, przy czym mozna jeszcze sporo zrobic i poprawic. Trzeba tylko czasu :)

~kisiel291@wp.pl#*#kisiel

• Gość
CIA-IDE
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Czerwca 2003, 07:54 »
 to już na tym wątku...Drogi YTM interesuje mnie Twój projekt jeszcze ze względu na to iż prędzej czy później będę musiał geos ruszyć więc interesuje troszkę więcej danych na ten temat...Czyli konkretnie które procedury podmnieniłeś ja analizowałem kernal geosa ale w końcu sie zagrzebałem i poddałem...bo nie jestem coderem:) Aha i jeszcze w sprawie cia-ide cosik mi sie wydaje że jednak transfer danych z hd do comody jest jednak niższy jak opisałem na wątku expansion cart... bo to chyba tak jest w projekcie że podajesz na jednen port daną a na drugi mieszasz z adresami i r/w czyli na jeden bajt masz więcej cykli niż w \'normalnym\' sprzęgu na laczach i w sumie to 16 bit polepszyło by sytuacje...czyli dwa razy szybciej:).. czekam na relacje z podłączenia:) chyba zgadłem:) A co do złącza 8-bit masz na myśli sygnał CS16??? eee ja też się tak zastanawiałem przez moment..ale to służy do innych celów...polecam książke ok?? ogólnie to przepuszcza dysk kody kontrolne na 8 bitach..przydaje się przy odzyskiwaniu danych..A prawdziwe 8 bitów ma skazol i bardziej porąbaną komunikację to mnie odrzuciło na początku...no i koszt takiego dysku był koszmarem....a dzisiaj jest projekt podłaczenia takiego dysku w necie...świat poszedł do przodu i do komody podłącza się dyski w trybie UDMA. W sumie to na zachodzie idą w stronę układów mostków np.CPLD Spartan programowanych, umożliwiających \'morfing\' hardłeru a na wschodzie ida po stronie dołaczania popularnych uC atmela i to w sumie jest ślepa uliczka.. tak jak w IDE64.
 Jeszcze o cia-ide szkoda że nie będzie miał open i close eh..to jest super jak można sobie doczytać np. 200KB sampli czy parę obrazków w IFLI..moze jednak da rade co? no i więcej programów będzie z tym chodziło np. mean streets...pamięta ktoś tą gierke?? na 2 dyskach:)

~ytm@elysium.pl#*#ytm/elysium

• Gość
CIA-IDE
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Czerwca 2003, 16:03 »
 GEOS jest na tyle rozsądnie zaprojektowany, że sterownik dysku jest oddzielony od reszty. Ma własną tablicę funkcji i wektorów. System plików (zgodny z firmowym CBM) jest realizowany przez GEOS kernal. Wszystko, czego GEOS wymaga od sterownika to:
 - adresowanie bloków przez 2 bajty przy czym pierwszy (ścieżka) musi być rózny od 0
 - blok danych zawsze ma 256 bajtów
 Funkcje, które musi realizować sterownik to:
 - odczyt/zapis/zapis z weryfikacją/odczyt linku
 - przechodzenie po wpisach w katalogu
 - obsługa mapy zajętości (przy czym nie musi to być BAM taki sam, jak w CBM)

Jedyny problem jest w instalacji tego sterownika dysku. Na gołym C64 nie ma na to po prostu miejsca. Na C128 nie ma problemu, bo jest dosyć pamięci na 3 różne sterowniki. Na C64/128 z REU można mieć 4 różne sterowniki bez żadnego grzebania. Dlatego mój instalator ma wprowadzoną dodatkowo obsługę rozszerzeń pamięci (obecnie tylko RamCart i +60K). Tam umieszcza dodatkowy sterownik i poprawia GEOS kernal, żeby tam swapował dane.

Tak, CIA-IDE jest wolniejsze od bezpośredniego podłączenia do szyny IDE, ale ma dwie ważne zalety:
 - działa na C128 (wcześniej próbowałem 3 innych projektów bezposredniego polaczenia; wszystkie dzialaly dla C64, zaden nie dawal wiarygodnych odczytow na C128)
 - jest o wiele prostsze
 - nie zauwazysz roznicy :)

Pisząc o trybie 8-bitowym miałem na myśli komendę ATA $EF (SET FEATURES) z parametrem $01. Tyle, że to jest opcjonalne i nie mam dysku, który by to obsługiwał.

Dlaczego uważasz, że uC i IDE64 to ślepa uliczka? Ok. IDE64 to kompletny projekt i nic tam nie można zmienić, ale flashowany BIOS to wspaniała sprawa. Tak samo z IEC-ATA - oparty na AVR, można w dowolnym momencie zmienić cały firmware. W wersji opisanej przez autora jest tylko 2k na firmware, co jest wykorzystane do ostatniego bajtu, ale bez problemu można użyć zamiennika z większą ilością pamięci. Nawet piny są zgodne.

CIA-IDE będzie miał load/save/open/close jak to ktoś sobie napisze. Ja zrobiłem rachunek zysku/k

~ytm@elysium.pl#*#ytm/elysium

• Gość
CIA-IDE
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Czerwca 2003, 16:06 »
 CIA-IDE będzie miał load/save/open/close jak to ktoś sobie napisze. Ja zrobiłem rachunek zysków/strat i nie zamierzam przeznaczać na to swojego czasu. Bo bez dodatkowego RAM i ROm, gdzie można byłoby trzymać DOS to nie będzie sensownie działać. A po dodaniu ROM/RAM robi się z tego klon IDE64. A IDE64 już w ramach wsparcia developerskiego dostałem.

ps. forum ma ograniczenie na długość komentarza... buuu

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
CIA-IDE
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Czerwca 2003, 07:35 »
 O z tym C128 to ciekawe, objawiało się to tym że gubił bajty przy odczycie???? Ja miałem to samo na początku na C64... Chyba sobie kupie 128 na próby... w starym biosie mam jeszcze procedurke która sprawdza czy odczyt jest ok...
 Zauważysz różnice jak podkręcisz procka:P
 W sumie to bez dodatkowego ramu i romu to ja bym się wogóle nie podjął robienia dosu..więc kolega SPC może ma jakiś inny pomysł??? może RAM Action Replay? jestam tego z 2 kB?? a rom ....z tym będzie problem trzeba dołozyć mieszalinik romów:P  
 Co do geosu to dzięki za informacje...poszczegóły udaje się do disassemblera... To w sumie jeszcze większy problem niż z open/close eh..zajme się jak zrobie i uruchomie płyte..
 A jak się spisuje IDE64 ??? podaj czas załadowania np. 60KB jestem ciekaw, bo to już bardziej złożony projekt:)
 Mi chodziło o tendencje...do komody zaczynają wrzucać procki 32 bitowe na zachodzie a u nas sie bawią avr, którego mógłby spokojnie zastąpić Spartan, i do tego zapewniłby zapis i odczyt z pseudo-DMA co już jest chyba nie osiągalne z IDE64??
 No a C-one to już wogóle jest kosmos technologiczny w stosunku do projektów IDE64 i IEC-ATA...oni nie mają więcej wiedzy od nas:)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....