Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: czas trwania efektu  (Przeczytany 499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

joodas__

• Gość
czas trwania efektu
« dnia: 10 Grudnia 2011, 21:09 »
Witam,

W jaki sposob na komciu najlepiej zrobic cos z rodzaju timera do odmierzania czasu trwania efektow?

Pozdro

kmeg__

• Gość
czas trwania efektu
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudnia 2011, 08:51 »

joodas napisal:

W jaki sposob na komciu najlepiej zrobic cos z rodzaju timera do odmierzania czasu trwania efektow?

Z racji dziur pamieci nie wiem czy napisze prawde ale:
- IRQ na PAL wywoluja sie 50x/sek wiec jeden bajt zwiekszasz co wywolanie IRQ w zakresie 0-49, i jak sie licznik przekreci to zwiekszac zawartosc innego bajta i w ten sposob masz licznik z czasem 0-255 sekund (raczej starczy). Poza tym w kazdym efekcie jest najczesciej tyle zmian, ze warto sobie zrobic tabelke z interwalem czasu (oraz jej aktualnym indeksem) po ktorym ma sie cos dziac. Ja w kazdym badz razie uzywalem IRQ.
- mozna uzyc zegara RTC, w ktoryms tam CIA (ale IRQ jest elastyczniejszy przy bardziej dynamicznych efektach)

Offline Skull

• Level 6
czas trwania efektu
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia 2011, 10:34 »
albo na \"szybko\" w vice:

spalzuj przed efektem (alt+pause) i teraz dalej alt+\"plus\" (czyli klatka w przod) - na gorze okna pojawi sie licznik frames - trzymaj az efekt sie zakonczy, potem odejmij sobie wartosc frames od tej z poczatku, podziel przez 50 i masz liczbe sekund.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
czas trwania efektu
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2011, 10:53 »
Jest takie powiedzenie \"liczby mowia same za siebie\" i to prawda, ja lubie wizualne inc / dec $d020 w IRQ a liczby wychodza przy optymalizowaniu gdy licze cykle na piechote. W sumie to zalezy jaki efekt chcesz mierzyc.