Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Moje modyfikacje C64G.  (Przeczytany 1784 razy)

suchy

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Października 2011, 16:58 »
@Skull, komodka moze wcinac lacznie max. 15W na 9V i 5V (nie 25W) - tak przynajmniej wynika z tabliczki znamionowej (nowej wersji C64G). Nigdy nie robilem dokladnych pomiarow pradow, tzn. jake jest obzarstwo (ogolnie wiadomo, ze spore) na jednym i drugim woltarzu, ale widze ze trzeba bedzie to pomierzyc.

Co do \"paluszkow\" to juz wyjasnilismy wczesniej, ze kicha (2 czy nawet 3Ah pojemnosci paluchow - co i tak realnie trzeba podzielic na pol \"Wink\" - to troche za malo) i trzeba solidniejszy akumulator uzyc.

Jesli chodzi o monitorek to moj 7\" robi obciazenie 12W przy 12V (a ten 3,5\"moze niewiele mniej brac od tego mojego) wiec nie jest to wcale malo - porownywalne z komodka!

@wpqrek, nie palil Ci sie bezpiecznik w komodce? (a lacznie z datasette probowales), a moze zasilanie monitorka podpiales przed bezpiecznikiem (?) - wtedy trafko w zasilaczu zewnetrznym jest zagrozone! Napiecia o ktorych piszesz to sprawa drugorzedna, zmierz prad jaki pobiera Twoj monitorek (przy typowym zasilaniu 12V, albo podaj ile watow ma na tabliczce znamionowej),  to nam rozjasni sprawe.

PS Palniki podswietlajace LCD (nawet te na LEDach), aby swiecily na bialo z okreslona moca (niezbedna do dobrej jakosci obrazu i wlasciwego odwzorowania kolorow w LCD) musza pobierac jakis stosowny prad. Perpetuum Mobile nikt jeszcze nie wymyslil (choc niektorym tak sie wydawalo) \"Wink\"

Offline Skull

• Level 6
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Października 2011, 00:00 »
no fakt 15W

popierniczylo mi sie - skutkiem czego wstawilem do srodka toroida na 40W, na rozszerzenia mam zapas \"Smile\"

suchy

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Października 2011, 00:00 »
@skull, a gdzie Ci tam toroid 40W wlazl, pochwal sie jakimis fotkami! \"Wink\"

Offline Skull

• Level 6
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Października 2011, 13:13 »
hehe w modulator- a gdzie niby \"Smile\"
dodam jeszcze, ze to w nowej obudowie (troche plastiku wyzezbilem) ale z zewnatrz nie widac.

suchy

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Października 2011, 13:27 »
No tak, faktycznie, gdzies o tym juz wspominales, ale chetnie bym fotki zobaczyl twojego moda (w innym temacie ofkors).

wpqrek__

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Listopada 2011, 22:39 »
Witam!

Znalazlem chwilke czasu w weekend i zmontowalem Stereo SID\'a.
Uklad zmontowany na \"kanapke\" reszta w \"pajaku\". Dostepne adresy d400, d420, d500, de00, df00.

Zastanawiajac sie jak zmontowac przedwzmacniacz  w pajaku do drugiego SID\'a wpadlem na pomysl aby wyciac go z drugiej plyty C64. Punkty A i B nalezy przylutowac do tych samych punktow na plycie.

Troche dodatkowych informacji na szybko.
Kondensatory dolaczone do pinow 1,2,3,4 maja wartosc 22nF (nowy sid) albo 470pF (starszy sid). Kondensator w torze audio in ma wartosc 100nF. Uklad na dole to 74LS139.

Pozdrawiam...

suchy

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Listopada 2011, 05:53 »
Brawo za fajnie wykonany opis. Z tym, ze mieszanie SIDow stary/nowy to chyba troche nieteges (jesli juz to takie same). Wymagaja przeciez (oprocz roznych kondensatorow) innych napiec zasilajacych, stabilizowanych (6581-12V, 8580-9V)! Cos mi sie rowniez obilo o uszy na temat ich \"odmiennego\" brzmienia? Podkreslam jednak, ze muzycznie jestem totalnym lamerem, a moje uwagi to tylko z zaslyszenia, nie z wlasnej praktyki!

wpqrek__

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Listopada 2011, 07:56 »

Cytat:
Z tym, ze mieszanie SIDow stary/nowy to chyba troche nieteges (jesli juz to takie same).

No tak, to prawda. W ukladzie powyzej SID\'y musza byc tego samego typu. W przypadku starego SID\'a nalezy zwrocic uwage aby rezystor R8 byl zamontowany.

Istnieje mozliwosc podlaczenia nowego SIDa na starego ale trzeba dolaczyc pomiedzy uklady jakis regulator napiecia aby obnizyc VDD do 9V dla nowgo SID\'a.

at0mic__

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Grudnia 2011, 18:51 »
A moze to: http://microcontrollershop.com/product_info.php?cPath=154_170_522&products_id=3855

przyda sie przy do jakiegos projektu z C64 \"Smile\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Grudnia 2011, 19:46 »
a do modowania obudowy polecam:
http://www.skapiec.pl/site/cat/500/filtr/_0_0_1229_0_0_0_0_0_0_0

Juz od 286 PLN profesjonalne narzedzie modownika.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

at0mic__

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Grudnia 2011, 11:55 »
kisiel, czemu dajesz linke do sprzetu ktorym sie czeszesz i piszesz ze to do obudowy ?

Offline Skull

• Level 6
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Grudnia 2011, 17:20 »

daje fotke \"mojego\" z trafo-inside

a zezwnatrz nie rzuca sie w oczy - zreszta mialem go na SP5

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Grudnia 2011, 17:53 »
no to jak sie chwalicie, to czemu nie tak modowac?   

c64+.jpg
 :Opis:                                                
wersja bez TDC-F i MSP430F149

:Rozmiar: :242.11 KB
 :Wyswietlen: :Plik sciagnieto 155 raz(y)

\"c64+.jpg\"

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Grudnia 2011, 17:57 »
@kisiel - foto jakby znane \"Smile\"  (ja umiescilem bo suchy byl ciekawy patrz post najwyzej)
a klawiatura miesci sie tak ze mozna zamknac obudowe razem z CF ?

suchy

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Grudnia 2011, 18:05 »
@Skull

Nooo, przyznam, ze nie sadzilem iz wlezie do srodka trafko stosownej mocy. Te kabelki czerwony i zolty to sieciowe AC? Jesli tak, to jakos tak niepolitycznie \"leca\", nad sama \"dusza\" procka. Jakby nie bylo to calkiem spore pole dookola nich sie sieje, no i izolacja tych kabelkow taka sobie \"skromna\". Ja bym tam wetknal je jeszcze w jakas termokurczke (bez zagrzewania) i puscil po tylnej sciance obudowy. Brumy sieciowe od trafa i kabelkow fazowych nie wlaza Ci nigdzie (na audio/video)??

@Kisiel

Podziwialem juz gdzies Twoje mody. Powiedz, gdzie wytrzasnales taka karte CF 48MB (?) - kurde to juz chyba prawdziwy zabytek!