Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Moje modyfikacje C64G.  (Przeczytany 1604 razy)

wpqrek__

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« dnia: 21 Października 2011, 09:13 »
Witam!

Chcialbym przedstawic modyfikacje jakie zrobilem do mojego C64G. Mam wielki sentyment do tego komputerka. Nauczylem sie na nim programowac :) Zawsze sledzilem produkcje scenowe ale nigdy nie bylem aktywnym \"scenowcem\", itd. Moje zainteresowania skupily sie bardziej na programowaniu gier co zawodowo robie do dnia dzisiejszego. W domowym zaciszu napisalem pare malych gierek na C64 w tym np. saperka. Niestety, czego zaluje do dzis nie posiadam juz kopii tych programow.

Wracajac do tematu. Jestem rowniez hobbysta elektronikiem wiec ostatnio zmodyfikowalem mojego poczciwego C64. Dzieki tym zmianom moge swobodnie po pracy pobawic sie c64 na kanapie bez potrzeby wyciagania stacji, monitora i calego tego majdanu.
Oto lista zmian:
- SD2IEC (zrobione domowym sposobem).
- Wbudowany wyswietlacz LCD.
- Wbudowany wzmacniacz z glosniczkiem.
Planuje zrobic:
- JiffyDOS
- Stereo SID
- Zasilanie z akumulatorkow :)

Oto mala fotka i link gdzie mozna znalezc wiecej informacji.

http://wpqrek.blogspot.com/2011/09/my-c64-mods.html

Na zakonczenia mam mala prosbe. Mam 5 szt. 27C128 ale niestety nie posiadam programatora EPROM\'ow. Z checia zmontowalbym ROM\'a z JiffyDOS\'em prezentowanego w watku na tym forum. Szukam kogos w okolicach Gliwic, kto by zaprogramowal mi te epromki. W ramach rewanzu    odstapie za cene wysylki 4 szt. zmontowanych ukladow dla spolecznosci scenowej :)

suchy

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Października 2011, 19:38 »
Noo fajny GameBoy Ci wyszedl, tylko jakby troche za duzy w porownaniu do tego monitorka z tylnej kamerki auta (ile to cudo ma cali?).  \"Wink\"  \"Wink\"

... a tak na powaznie piszesz o \"zasilaniu z akumulatorkow\", chyba z akumulatora i to nie malego raczej (samochodowy bedzie jak w sam raz \"Very )?!

EPROMy moge zaprogramowac za free, jak 4 przekazesz dla braci scenowej (pokrywasz koszty przesylek do mnie i z powrotem). Beda z poprawionym przeze mnie Jiffim (ulatwienie w obsludze SD2IEC i przegladarki plikow Fibr), ktory dla odroznienia od wersji 6.01 zglasza sie troche innym komunikatem. Reszta szczegolow na PW. Rozumiem, ze dla 27128 bedziesz montowal kompletne moduly z tego opisu:

http://c64scene.pl/viewtopic.php?t=441

... no chyba, ze ma byc w komodzie tylko Jiffy (?) (z praktyki jednak wiem, ze warto miec tez starego kernala, chociazby po to, zeby czasami z nostalgii odpalic sobie datasette - Jiffy nie obsluguje magneciaka. Trafil mi sie rowniez niekompatybilny z Jiffim soft)

PS moj zestaw C64 z nieduzym monitorem kolorowym LCD (9\") wymaga lacznie 27W wiec gdzie tu akumulatorki (policz prad)??

wpqrek__

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Października 2011, 08:10 »

suchy napisal:

PS moj zestaw C64 z nieduzym monitorem kolorowym LCD (9\") pobiera lacznie 27W wiec gdzie tu akumulatorki (policz prad)??

Jesli chodzi zasilanie z \"akumulatorkow\" to niefortunnie uzylem zdrobnienia. \"Smile\" Wiadomo, ze C64 mozna zasilic tylko ze zrodla napiecia stalego (5V i 9V lub 12V). W oryginalnym zasilaczu jest tez 9V AC, ktore jest uzywane wlasnie do wygenerowania 9(12)V DC oraz wyslane na zewnatrz przez ktores ze zlacz i to nie we wszystkich wersjach chyba wiec jest zbedne.

Na razie teoretycznie sie zastanawiam z jakiego \"akumulatora\" mozna by to zasilic. Obawiam sie, ze nie da sie go zmiescic w srodku \"Smile\" Myslalem o baterii od laptopa montowanej od spodu C64. Oczywiscie nie licze na wiele godzin dzialania, zadowolony bylbym z godzinki.

wpqrek__

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2011, 00:00 »
Oto video pokazujace dzialanie LCD. Kolory troche \"wyblakly\" z racji, ze nagrywalem przy swietle dziennym. W rzeczywistosci obraz jest jeszcze lepszej jakosci.
http://www.youtube.com/watch?v=dukfv1epVyY

suchy

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Października 2011, 18:19 »

wpqrek napisal:

Jesli chodzi zasilanie z \"akumulatorkow\" to niefortunnie uzylem zdrobnienia. \"Smile\" Wiadomo, ze C64 mozna zasilic tylko ze zrodla napiecia stalego (5V i 9V lub 12V). W oryginalnym zasilaczu jest tez 9V AC, ktore jest uzywane wlasnie do wygenerowania 9(12)V DC oraz wyslane na zewnatrz przez ktores ze zlacz i to nie we wszystkich wersjach chyba wiec jest zbedne.

... najogolniej mowiac, a dokladniej:

9VAC (przemienne) z zewnetrznego zasilacza (transformatora) podawane jest na:

- diodowy mostek prostowniczy w celu uzyskania +9VDC unreg. (niestabilizowanego), podawanego dalej na stabilizator +6VDC napiecia zasilajacego silnik datasette,
- dwustpniowy powielacz napiecia w celu uyskania napiecia ok. +20VDC unreg., stabilizowanego nastepnie do +12VDC (komcio ze starym SIDem) lub do +9VDC (komcio z nowym SIDem)
- uklad formowania impulsow prostokatnych z sinusoidy sieciowej, ktory wytwarza sygnal taktu dla hardware\'owego zegara TOD w ukladach CIA1 i CIA2
- pin 10 i 11 userportu (za bezpiecznikiem wewnetrznym komcia). Przemienne napiecie w tym miejscu bylo bardzo wygodne (taka pewnie byla intencja tworcow C64) bo w przystawkach dopietych do usreportu latwo mozna bylo uzyskac (bez dodatkowego zasilacza) wyzsze napiecia (poprzez powielanie 9VAC i prostowanie), np. Vpp = +21/25VDC potrzebne przykladowo do programowania EPROMow z tamtych czasow.

Jesli chodzi o +5VDC, to:

- w starych komciach byl wewnetrzny stabilizator +5V (wytwarzal z +9VDC unreg. napiecie +5VDC CAN dla VICka), a stabilizator +5VDC w zewnetrznym zasilaczu zasilal pozostala \"cyfrowke\",
- w nowym komciu nie ma wewnetrznego stabilizatora +5VDC, a calosc \"cyfrowki\" zasilana jest ze stabilizatora +5VDC w zewnetrznym zasilaczu.

W zwiazku z powyzszym do przerobki komcia na zasilanie tylko DC, trzeba podejsc indywidualnie w zaleznosci od tego jaka wersje komcia (stara/nowa) posiadamy i do czego bedziemy tego komcia uzywac (bo juz raczej nie do wszystkiego).

W ponizszym linku masz przyklad przerobki starego komcia na zasilanie z akumulatora +12V (oczywiscie generator dla TODa mozna zrobic na innym ukladzie/ach bo opisanego tam nigdzie teraz nie kupisz)

http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/documents/projects/other/c64-with-12volts

... a tu schemat starej wersji komcia, ktorej dotyczy ta przerobka:

http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/schematics/computers/c64/251138-2of2.gif

Ty masz oczywiscie nowa wersje (C64G) do przerobki. Chyba narozsadniej wykorzystac aku +12V dopinane z zewnatrz, a stabilizator +5VDC (np. 78S05 lub 78T05) wbudowac z radiatorem do srodka komodki lub zintegrowac radiator stabilizatora z obudowa na zewnatrz komcia. Co do geneartora TODa (jak chcesz miec komcia kompatybilnego z kazdym softem) to schematu szukac w necie w tematach o przerobkach radiobudzikow.  \"Wink\"

Offline c---n

• Level 5
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2011, 18:44 »
wow
szacun!

wpqrek__

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Października 2011, 08:24 »

suchy napisal:

- uklad formowania impulsow prostokatnych z sinusoidy sieciowej, ktory wytwarza sygnal taktu dla hardware\'owego zegara TOD w ukladach CIA1 i CIA2

To jest dla mnie dosc istotna informacja. Bez klawiatury, joystick\'a, itd. bylby raczej  problem z uzytkowaniem \"Smile\"

SPC

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Października 2011, 09:58 »
Eeee, tylko TOD nie bedzie pylil. Joye i klawiatura beda raczej OK, przynajmniej u mnie tak bylo jak zasilalem z pecetowego zasilacza (tylko 12V DC). Ten sygnal tylko (i az) to do zegarka jest. No i bedzie pewnie jakis soft, ktory bez tego nie ruszy.

// Edit

Jak juz tuz tak, to ja bym wejscie jack na sluchawki dorobil \"Smile\"

suchy

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Października 2011, 13:14 »
Jest tak jak pisze spc. TOD (Time of Day Clock) nie ma nic wspolnego z matrycowaniem klawiatury, jest to zegar specjalny, przeznaczony do zastosowan w czasie rzeczywistym, krotko mowiac jest to odpowiednik dzisiejszego RTC (Real Time Clock). Roznica polega na tym, ze wspolczesne RTC maja wlasny generator taktu (stabilizowany kwarcem) i maja wlasna bateryjke podtrzymujaca prace, a TOD taktowany byl czestotliwoscia sieci energetycznej (50Hz lub 60Hz - programowo ustawiane w TODzie) i stawal sie \"martwy\" jak wylaczalo sie zasilanie komcia (nie mogl miec podtrzymania ze wzgledu na spory pobor pradu przez pierwsze uklady scalone duzej skali integracji wykonane w technologiach HMOS). Mozna smialo powiedziec, ze TOD to byl taki pierwszy krok do wspolczesnych ukladow RTC.

W zwiazku z powyzszym jesli jakis soft (np. odliczanie czasu gry/levela) wykorzystywal by TODa, odczytujac w petli warunkowej jego rejestry BCD, to przy braku taktowania TODa (wlasnie po przerobce zasilania komcia na DC, ale bez generacji sygnalu 50Hz/60Hz dla TODa z oddzielnego, zbudowanego specjalnie w tym celu generatora) taki soft nie bedzie dzialal poprawnie. I tylko tyle. Od razu zaznaczam, ze nie jestem koderem. Nigdy nie zastanawialem sie, ani nie analizowalem ile takiego oprogramowania korzystajacego z TODa powstalo na C64? Nie mniej aby zapewnic kompatybilnosc w dol komcia po przerobce na zasilanie tylko DC, taki generator dla TODa warto chyba dorobic!

SPC

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Października 2011, 18:38 »
K.... lepiej bym tego nie ujal... \"Wink\"

booker__

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Października 2011, 19:09 »
Mozesz zrobic zdjecie jak wyglada obraz na tym LCD? \"Smile\"

suchy

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Października 2011, 20:09 »
Tak na oko, to ze 3\" ma ten monitorek, chyba nie wiecej? Przy tej rozdzielczosci, jaka maja takie LCD TFC, znaki alfanumeryczne beda slobo czytelna. Tak jak juz gdzies pisalem 7\" to minimum. Do giercowania, czy \"szybkiego\" przegladania grafy takie malenstwo moze byc w ostatecznosci.

@wpqrek napisz cos o tym monitorku, co to za model, gdzie zanabyles i za jaka kase? Jak rozwiazales zasilanie monitorka (chyba nie z komodki??). Podswietlenie tych monitorkow (palniki) pozeraja dosyc spory prad. Moj np. zjada 1A! przy 12V (z czego wiekszosc to palnik).

LCD 7\", ktory kupilem pare lat temu w PROLECHU za 250 zeta (o ile dobrze pamietam):

http://www.prolech.com.pl/index.php?mod=przedmiot&id=18892

... teraz maja w podobnej cenie, ale z dodatkowymi bajerami (dodatkowe zlacze multimedia - czytnik kart SD, mozliwosc podpiecia zewnetrznego FlashDriva i dysku twardego)

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Października 2011, 23:56 »
Witaj.
No no, niezle ci to wyszlo.
Napisz cos wiecej o sposobie montazu monitorka do komody, mod wydaje sie prosty do zrobienia.
A co joystickiem?
@Suchy, odpalam Frodo 64 na telefonie z ekranem TFT 240x320 3,14\" i nie mam problemow z widocznoscia, tekst super widoczny, grafa tez. Obraz bardziej czytelny niz na tv 21\"CRT w trybie AV + komoda.
Ciekawy jestem jak by wygladal obraz na tak malym odbiorniku gdyby zrodlem sygnalu byla komoda.

wpqrek__

• Gość
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Października 2011, 07:13 »
Przy zakupie monitorka kierowalem sie glownie cena.
Znalazlem cos takiego na allegro.
\"Monitor LCD 3,5 Kamera Cofania UNIWERSALNY 2 x AV (numer 1748365113)\"
Cena: 99zl.

Jesli chodzi o jakosc obrazu to faktycznie edycja/przegladanie tekstu dla niektorych czcionek/kolorow jest uciazliwa. Tak jak napisalem do zabawy na kanapie w zupelnosci wystarcza.

Jesli chodzi o zasilanie monitorek ten ma dosc \"luzne\" parametry \"Smile\" Nominalnie 12V ale w instrukcji napisali, ze dziala od 6V. Odbija sie to pewnie na podswietleniu (nie jest ono zbyt rewelacyjne). Ja zasilam uklad z 9VDC bezposrednio z C64.

Bardzo prawdopodobnie jakosc obrazu bylaby lepsza przy zasilaniu z dedykowanego zasilacza no ale nie chcialem dodatkowych kabli. Oczywiscie mozna by zrobic nowy zasilacz do C64 i nadal miec jeden kabelek ale to w planach mam jak wykombinuje zasilanie z jakiegos akumulatora.

Offline Skull

• Level 6
Moje modyfikacje C64G.
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Października 2011, 07:26 »
Nie chodzi wcale o monitorek, to c64 troche \"zre\" bo ma uklady starego typu na 1 amper, jak obrocisz obudowe to jest tam max pobierana moc (25W) policz ile bedziesz musial podlaczac \"paluszkow\".