Ja juz jestem po lekturze tej ksiazki. Akurat na 6h czytania.
Ksiazka napisana fajnym jezykiem, dobrze sie ja czyta. Podziwiam samozaparcie w doszukiwaniu sie prehistorycznych produkcji i ich autorow. Szacunek.
Widac, ze autorzy przerzucili sporo starych czasopism typu Bajtek, Top Secret, Secret Service, SGK i innych. Zapewne bylo co robic.
Musze sie przyczepic do kilku rzeczy tzn. im mowimy o pozniejszych czasach, tym autorzy coraz bardziej przeskakuja po produkcjach. Nie rozumiem, dlaczego ksiazka konczy sie na latach 90-tych. Przeciez od tego czasu wyszlo sporo softu. Moze przez zmeczenie przeoczylem, ale nigdzie sie nie moge doszukac wzmianki o takich tytulach: Clash i Earth 2140. Jedna od Leryx Longsoft, druga z TopWare. O TopWare jest wzmianka przy okazji gry Polanie.
No i konsekwencja skonczenia pisania ksiazki w latach 90-tych jest brak sztandarowych produkcji ostatnich lat: Wiedzmin/2 czy Call of Juarez. Gdzies tam po drodze byly jeszcze Kangurek KO i inne takie.
Niemniej ksiazke polecam i licze, ze zgodnie z zapowiedzia powstanie jej kontynuacja. Moze wart by nieco mocniej pociagnac watek polskich czasopism komputerowych?