Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: IMOS  (Przeczytany 944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zyga

• Gość
IMOS
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Września 2010, 11:46 »

nes napisal:

Pewnie jakby to jako projekt open source zrobic z osobnymi modulami i dokumentacja to by cos z tego bylo, ale nie wpadlem w jakim jezyku programowania by to najlepiej napisac, a BCPP nie jest darmowy.

Sam kompilator (bez IDE) jest darmowy juz od dluzszego czasu:
http://edn.embarcadero.com/article/20633

nes__

• Gość
IMOS
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Września 2010, 20:14 »
no wlasnie, a bez ide to taka troche lipa. wolalbym to od zera pisac jako aktywna bitmape \"Wink\"

Jacek31

• Gość
IMOS
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Października 2010, 14:19 »
\"Very He.. wczoraj bylem na dniach otwartych w elektrowni i tam tez byl budynek IMOS, i dzis kombinowalem co taki temat robi na scenie C64, ale jaja.

nes__

• Gość
IMOS
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Października 2010, 22:40 »
\"Very Reklama dzwignia handlu \"Wink\"

Anyway - strasznie mnie wkurzaja niedokonczone funkcjonalnosci w IMOSie, ciezko niektore rzeczy szybko zrobic przez nie.

Offline Skull

• Level 6
IMOS
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Października 2010, 00:00 »
Przydaloby sie, zebys to skonczyl \"Smile\"
Nawet jako konwerter bmp -> sprites, to chyba nie ma konkurencji (chyba, ze macie cos ciekawego ???).
Wlasnie udalo mi sie przerobic jeden obrazek - fakt ze z bolem, ale to glownie przez malo przyjazne/instyktowne opcje - jakbys nie dal w tym watku przykladu jak sie do tego zabierac to nie wiem czy bym do czegos sam doszedl.

Od razu pytanie - wielokolorowe obrazki (multicolor), da sie jakos tak poustawiac, zeby kolory multicolor1 i multicolor2 zmienialy sie co warstwe sprites ? Tzn w tabelce mozna ustawic nawet dla kazdego sprajta, ale jakos nie moge pozniej przelozyc to na wynik (Object browser).

Offline wegi

• Level 7
IMOS
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Lutego 2012, 14:22 »
@NES - to jest bardzo duzo pracy starales sie przewidziec wszystkie opcje teraz mala prosba - to co opisujesz te dwa przypadki - dorob moze z jedna karte czy z dwa speedbuttony ktore domyslnie zrobia to co opisywales i bedzie super - to w zasadzie wszystko bo interfejs jest skomplikowany pewnie nawet dla Ciebie jak sam do tego powracasz... pozdro
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

nes__

• Gość
IMOS
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Lutego 2012, 20:11 »

skull napisal:
\\jakbys nie dal w tym watku przykladu jak sie do tego zabierac to nie wiem czy bym do czegos sam doszedl.

to prawda \"Smile\" ostatnio cos konwertowalem i mialem problem sobie przypomniec jak to dziala \"Smile\" ale piszac ten program nie mialem pomyslu na bardziej przejrzyste menu, przy zalozeniu ze ma byc pelna dowolnosc tego, co sie robi.

Cytat:
Od razu pytanie - wielokolorowe obrazki (multicolor), da sie jakos tak poustawiac, zeby kolory multicolor1 i multicolor2 zmienialy sie co warstwe sprites ? Tzn w tabelce mozna ustawic nawet dla kazdego sprajta, ale jakos nie moge pozniej przelozyc to na wynik (Object browser).

Troche nie czaje. Jak \"co warstwe\" (w odniesieniu do tego co na C=64 mozna uzyskac) ? Sorki za tak pozna odpowiedz, caly 2010 rok mialem lekko zakrecony, nie zauwazylem wtedy pytania

Cytat:
w zasadzie wszystko bo interfejs jest skomplikowany pewnie nawet dla Ciebie jak sam do tego powracasz

przeczytam, przypomne sobie i pomysle \"Smile\" chociaz chodzi mi po glowie napisanie tego od nowa, w innym srodowisku, bo Borland jest platny, tylko nie wiem czy pomysl sie przelozy na czyny/szybka nauke czegos innego.

Offline wegi

• Level 7
IMOS
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Lutego 2012, 10:18 »
Wojtek zanim napiszesz od nowa i sie nauczysz - tu masz wszystko chodzi o to, zeby dorobic dwa buttony spod ktorych wywolasz kilka gotowych procedur ktore juz masz we wlasciwej kolejnosci - to uczyni przejrzystosc interfejsu - bo opcji full widac sie przylozyles - sa wersje borlanda bezplatne jakas na 100lat jak nie wykorzystujesz baz danych i wlasnych komponentow to do takiego projektu wystarcza w zupelnosci... Ja dlubie w starym platnym D6 \"Very
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???