Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kilka pytan od laika  (Przeczytany 633 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

niedobry__

• Gość
Kilka pytan od laika
« dnia: 16 Sierpnia 2010, 21:22 »
witam wszystkich...jestem kompletnym laikiem tzn...ostatnio wgrywalem cokolwiek z 20 lat temu...ale mam dwa zestawy od iedawna i sporo gier...mam stacje i tu zaczynaja sie schody bo zupelnie nie weim jak wgrywac...pomoze ktos? blagam aha i drugi problem jakiego kabla uzyc do normalnego telewizora tzn da sie podlaczyc euro? chetnie kupie...przy okazji szukam gier knight lore, nadral, boulder dash I, pharaos course i montezumas revenge aha spy hunter, street rod, river raid, bluemax, joust, i wszystko co by sie znalazlo z klasykow na nowej dyskietce ktora napewno sie wgra...sprzet kupilem z rok temu i powiedzialem sobie, ze zagram dopiero jak sie przeprowadze do domu ktory budowalem...i teraz juz jestem w nim i musze zadoscuczynic zalozeniu \"Smile\" dziekuje za wszelka pomoci pozdrawiam

Nitro__

• Gość
Kilka pytan od laika
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sierpnia 2010, 09:08 »
1.Aby zaladowac cokolwiek z stacji wpisujesz - LOAD \"*\",8,1
Konkretny program - LOAD \"PROGRAM\",8,1
2.Kable znajdziesz na allegro.
3.Zalatw sobie kabel do polaczenia PC ze stacja, bedziesz mogl wgrac na dyskietki cokolwiek zechcesz. Jesli masz stary komputer z LPT kup tani kabel XM1541, jesli tylko posiadasz USB, to musisz poszukac kabla XU1541 ktory jest o wiele drozszy.

niedobry__

• Gość
Kilka pytan od laika
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sierpnia 2010, 09:23 »
Dzieki sliczne...a jaka nazwa tych kabli cobym mogl wyszukac...bo dla mnie kurcze nazewnictwo to rowniez czarna magia

niedobry__

• Gość
Kilka pytan od laika
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sierpnia 2010, 09:27 »
tzn oczywiscie kabla od c64 do telewizora...bo tamtych nazwe podales

suchy

• Gość
Kilka pytan od laika
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpnia 2010, 00:00 »
Witamy nowego usera!

@Niedobry, wszystko to, o co sie pytasz w zasadzie jest dostepne w necie. Ja wiem, ze dzisiaj wszyscy przez powszechny pospiech, chca gotowca na tacy (bo nie maja czasu, bo sie nie chce szukac itp. itd.  \"Wink\"  ), ale to troche nieklawo i nieetycznie wobec aktywnych userow, zwlaszcza, ze takie tematy jak podlaczenie komcia do TV/monitora byly wielokrotnie poruszane na forum C64 (polskojezycznych i nie tylko) i Ci aktywni userzy, ktorzy musza to wielokrotnie powtarzac moga miec w koncu dosc, a nie koniecznie musza pamietac, gdzie to wczesniej pisali (w jakim temacie) - to Ty masz sobie odszukac te dane, korzystajac z wyszukiwarki na forum (tym, czy owym). Na forum elektroda.pl (forum dla elektronikow) Twoj temat od razu wyladowalby w koszu. Akurat to forum C64scenowe jest bardzo liberalnym forum, a tutaj masz jeszcze bardziej swobodne w wypowiedziach \"Wink\" :

http://forum.c64power.com/

... co prawda ostatnio za wiele tam pyskowek (brak moderatorow), ale nie zwracaj na to uwagi, tylko skorzystaj z bogatej bazy forum, poki jeszcze to forum jest aktywne (odnosnik: \"Szukaj\" z prawej strony u gory)!

No dobra, tutaj masz kilka przydatnych linkow:

Rozpiska gniazda Audio/Video C64 DIN5 180? (starsze komcie)

Rozpiska gniazda Audio/Video C128/C64C DIN8 262? (nowsze komcie)

Rozpiska kabelka - C128/C64C to SCART (S-Video)

Mysle, ze facet, ktory wybudowal dom (nawet jesli tylko to finansowales) jest w stanie zrobic sobie kabelek we wlasnym zakresie (no chyba do kazdego \"pierdula\" nie wolasz fachowca? W nowym domu zawsze jest kupe roboty!), ale moze to tylko takie moje zboczenie  \"Wink\"

Pozdrawiam
suchy
Linkow do allegro (zeby kupic gotowy kabel) nie podaje, bo sa nietrwale. Po prostu szukaj. Kabel moze byc roznie nazwany przez sprzedajacego. Musi byc jednak w nazwie zaznaczone, ze kabel jest do C64 i monitora/TV.
(choc to tez czasami moze byc zmyla - dlatego dalem Ci powyzsze linki, w razie czego przelutowac nie problem)

niedobry__

• Gość
Kilka pytan od laika
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Sierpnia 2010, 19:48 »
o.k zlokalizowalem kabelek i przylacza poprzez usb do kompa przy okazji...a co sie tyczy domu itd to jest tu do roboty i bylo wiecej niz przypuszczasz bo wyprowadzilem sie na wies i to na \"bardzo\" wies i od poczatku wszystko robie sam oprocz samego domu bo jest z bala...duzo jeszcze rzeczy robie sam ale akurat kabla poza telewizyjnym itd to nie mam pojecia jak zoperowac...ale uwaga cenna...sam robie twarogi, masla sam choduje sobie jedzenie i picie hehe to chyba kabel moge sobie elegancko kupic hm? \"Wink\" tak czy inaczej swietna sprawa takie forum dobrze ze tak duzo osob pamieta o c64 bo dzisiejsze pudelko to nie to samo...sam mam obecnie dwa commki i a500 i chyba zima jak mnie tu zaj...e sniegiem to zacze wzbogacac moja kolekcje o wszystko co sie da znajac siebie...no dobra bo off topuje

kaka__

• Gość
Kilka pytan od laika
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2010, 09:56 »
Ja sie dolacze z pytaniami:

1 posiadam drukarke mps 1230 jak cos na niej wydrukowac?
gdy wpisuje komendy ktore sa w instrukcji to nic sie nie dzieje.komputer zamiera i tyle..
Drukarka inicjalizuje sie przy kazdym resecie komcia.

2 Jak sprawdzic stacje fd mam troche dyskietek ale zadna sie nie wczytuje. zawsze wystakuje FILE LOAD  ERROR. Sformatowac dyskietki tez sie nie da.