Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: To, co misie lubia najbardziej :) ...  (Przeczytany 3588 razy)

suchy

• Gość
To, co misie lubia najbardziej :) ...
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Sierpnia 2011, 09:02 »
@Kisiel, mozna (jak slusznie zauwazyles) zapakowac Fibra do EPROMa, czy FLASHa (jak kto woli) np. w moim UCARTcie  - pisalem przeciez o tym gdzies na POWER64, ale PO CO ZAJMOWAC expansion-port, skoro mozna miec go WOLNYM (do innych celow)??

Akurat bawie sie EPROMkami (wg. mnie fajnie pasuja do \'dziadusia\' komusia) bo mam ich jeszcze troche (poza tym mozna je pozyskac ze zlomowej elektroniki) no i zreanimowalem stary, profesjonalny programator do nich (karta ISA do PCta, wyciagnieta ze starych gratow - robi tylko EPROMy do 27512 \"Laughing\" ) oraz mam kasowarke UV wiec NO problem. Jak ktos nie ma mozliwosci pobawic sie EPROMkami (przeciez taki popularny DIY programator WILLEM obsluguje zarowno FLASHe jak i EPROMy) bo nie ma kasowarki UV, to przeciez moze sobie wrzucic OS-a zgodnie z moim powyzszym opisem do jakiegos dowolnego FLASHa i tez bedzie GIT!

Moim zdaniem lepiej wprowadzac zmiany w systemie (jak jest taka mozliwosc, bez koniecznosci mozolnego \"przeorania\" calego OS-a, rzecz jasna), niz stosowac proteze w postaci carta, aby uzyskac to samo!

PS Prosta kasowarke UV mozna przeciez zrobic z ulicznej rteciowki (nie zolte sodowki, tylko te swiecace na bialo). \"Wink\" Tlucze sie zewnetrzna banke z luminoforem (tylko tak aby nie uszkodzic wewnatrz palnika), a wyciagniety palnik kwarcowy daje sie szeregowo z jakas spirala grzejnika (jak nie mamy stosownego dlawika) i do gniazdka AC230V. Tylko uwaga na oczy - NIE PATRZEC na swiecacy palnik (dobrze go czyms oslonic)! Kiedys tak robilem jak nie mialem profesjonalnej kasowarki UV.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Sierpnia 2011, 16:32 »
no rozumiem Twoje argumenty ale z tego co ja wiem to ten sd2iec to robi dobrze tylko z finalem, wiec rozwiazaniem jest przerobka finala pod GA zamiast wywarzanie drzwi programatorem ktorego nikt na forum poza Toba nie ma \"Smile\" Debata dosc akademicka, ja tam moge do swojego sprzetu w 15 sekund wciepielic tego jiffiego i bedzie dzialac, jak Ty masz programator tez git. Problem zaczyna byc jak ktos takiego sprzetu jak MY nie ma.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Klax__

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Sierpnia 2011, 21:41 »
\"Arrow\" suchy

Mam taka kasowarke \"Wink\" Tyle, ze z dlawikiem. Zapach ozonu jest calkiem przyjemny a wada jest taka, iz czasami potrafi skasowac pamieci na trwale (cale badz losowe komorki).

suchy

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Sierpnia 2011, 22:08 »

Klax napisal:
\"Arrow\" suchy

Mam taka kasowarke \"Wink\" Tyle, ze z dlawikiem. Zapach ozonu jest calkiem przyjemny a wada jest taka, iz czasami potrafi skasowac pamieci na trwale (cale badz losowe komorki).

... dawno to bylo i juz nie pomne szczegolow, ale z tego co mi sie przypomina, to trzeba bylo stosowac rteciowki jak najmniejszej mocy (za komuny byly z tym problemy, bo te z ulicy to \"potworki\") no i grzalka szeregowa robila tez swoje (ja dlawika nie uzywalem). Moze za mocno (i za blisko) katujesz te EPROMY! Fakt, ze taki palnik z rteciowki to pewnie nie ta dlugosc fali UV, ktora dokladnie potrzebuja EPROMy, chociaz moja lampa profesjonalna swieci w bardzo podobnej kolorystyce niebieskawo-bialej, jak takie palniki z lamp ulicznych, tyle, ze duuuuzo slabiej!

Klax__

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Sierpnia 2011, 16:24 »
Moja to ten uliczny potworek wlasnie \"Wink\" Ale nauczylem sie jak jej uzywac i juz nie niszcze pamieci. Za rozladowanie kondensatora w komorce pamieci odpowiada okreslona dlugosc fali ktora na szczescie ta \"ulicznica bez odzienia\" wytwarza \"Wink\"

suchy

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Września 2011, 20:23 »
Wracajac do tematu watku. Nowy gotowiec-kolekcja dla SD2IEC (i nie tylko) do pobrania:

dem-util.zip

... tym razem juz nie gierki, a ok 40MB stuffu: uzytki (w katalogu: utility) oraz troche dem, introsow, muzy i grafiki (w katalogu: demo sa podkatalogi: demo, music, pics) ktore \"chodza\" z SD2IEC. Kolekcja pochodzi z linkow podanych przez Rafa, ale wybralem soft tylko dla C64. Wszystko ladnie posegregowane alfabetycznie. Standardowo dolaczylem Fibra. Rozpakowac i przerzucic wsio na karte SD i cieszyc sie mozliwoscia zapuszczania tego z SD2IEC z szybkim ladowaniem (Jiffy) i sprawnym przegladaniem plikow (Fibr).  \"Very

PS

1. Uwaga na podkatalog: slide shows (w katalogu: demo/pics). Nieswiadomie nie zapodajcie tego dzieciom (a tym bardziej malzonce, bo wam popuka w czolo)!!!  \"Wink\" (kolekcja wloska, wiec tematyka nie dziwi) \"Razz\"

2. Znacie zapewne demko kodowane przez gremlina (Beyond Force) pt. Partytrap. Jest tam fajnie zaimplementowana na SIDka (page) muza - jakis znany motyw - nie moge skojarzyc co to (z czego pochodzi ???) Podpowiecie (?), bo mi to nie daje od wczoraj spokoju (a nie moge sobie przypomniec - pamiec juz nie ta!)  \"Rolling

... acha, fajnie ubawilem sie przy starym demku z 1994 (Agony: druid, snap, kefir): sandaly jetboy\'a (pachnace)  \"Laughing\"  \"Laughing\"  \"Laughing\"

bimber__

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Września 2011, 09:35 »

suchy napisal:
Partytrap. Jest tam fajnie zaimplementowana na SIDka (page) muza - jakis znany motyw

Soldier of Fortune / Deep Purple

suchy

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Września 2011, 10:41 »
Dzieki bimber, no jaaasne, gdzies mi to pod czacha gralo, ale za cholere nie moglem skumac! Nie jestem muzykiem (a nawet niektorzy twierdza, ze mi \"slon na ucho nadepnal\"  \"Wink\" ), ale wg.  mnie fajnie jest to zrobione i malo slychac akurat w tym \"kawalku\" tego klasycznego i denerwujacego \"pierdzenia\" SIDka (chyba juz dziadzieje  \"Laughing\" ), jak to sie spotyka w wiekszosci muz na C64. Jest to gdzies dostepne luzem (poza demkiem) w jakiejs SIDowej bazie??

suchy

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Września 2011, 13:35 »
Noo, mam juz:

Soldier of Fortune    Toni Hilpinen (Page)    1991 Side B/Death Sector

... zassalem stad, ale z \"blaszanki\" juz mi sie nie podobalo. Jednak klimat musi byc z komciem w tle!  \"Rolling

PS Dobrze, ze nie instalowalem w blaszaku emulatora (poza SID playerem) i nie zamierzam tego robic!  \"Wink\"

suchy

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Września 2011, 20:49 »
Kolejna porcja miodku na dlugie zimowe wieczory  \"Wink\"  , czyli dalszy ciag wloskiej kolekcji softu, ale wybranej tylko dla C64 (stuff dla roznych platform CBM wyczajony przez Rafa - linki do rapida podane wczesniej) do nagrania na karte SD i przegladania z SD2IEC:

prg-m2i.zip

d64.zip

gd-cd-p0.zip

Po rozpakowaniu pierwszego zipa beda dwa katalogi: prg (z tysiacami jednoplikowek .prg) i m2i (785 dyskietek w formacie M2I - tj. dwa razy wiecej niz w pierwszej kolekcji z poczatku watku) - lacznie 200MB stuffu

Po rozpakowaniu drugiego zipa jest jeden katalog: d64 w ktorym macie ladnie posegrogowane alfabetycznie ponad 3 tys. (!!!) dyskietek w formacie .D64 - lacznie 553MB stuffu

Po rozpakowaniu trzeciego zipa beda trzy katalogi: collection disk (99 dyskietek .D64), games disk (142 dyskietki .D64) oraz katalog p00 (tysiace jednoplikowek w formacie .p00) - lacznie 193MB stuffu

Calosc tej kolekcji na C64, tzn.: Fibr i katalogi:
DEMO
UTILITY
P00
PRG
D64
COLLCETION DISK
GAMES DISK
M2I

... miesci sie u mnie na jednej karcie Kingston uSD 2GB (FAT16) i przy pomocy Fibra mozna to bardzo wygodnie przegladac i szybko ladowac/uruchamiac z SD2IEC w C64 (zaopatrzonym w JiffyDOS).

PS Raportowac w razie czego, co nie dziala.

przemasiii__

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Września 2011, 19:48 »
Dzieki zassalem \"Smile\" Teraz czekam na SD2IEC i zaczynam testowanie \"Smile\"

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Grudnia 2011, 09:52 »
A to mnie suchy zaskoczyles z kasowarka UV. Szukalem po jakis elektrodach i tam sie \"nie dalo\" ale im nie wierze \"Wink\". Cos takiego musze sobie skonstruowac o ile mozna dostac taka lampe w wersji light, nie ulicznej \"Wink\". Masz jakies zalecenia bo ze mnie lama-elektronik.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Grudnia 2011, 17:26 »

BagoZonde napisal:
A to mnie suchy zaskoczyles z kasowarka UV. Szukalem po jakis elektrodach i tam sie \"nie dalo\" ale im nie wierze \"Wink\". Cos takiego musze sobie skonstruowac o ile mozna dostac taka lampe w wersji light, nie ulicznej \"Wink\". Masz jakies zalecenia bo ze mnie lama-elektronik.

Takie lampy oswietleniowe (z palnikami kwarcowymi UV wewnatrz banki lampy) mozna jeszcze nabyc na wyprzedazach, np:

... problem tylko w tym, ze te palniki z lamp oswietleniowych maja 20-40 razy za duza moc (!), co sie przeklada na silne nagrzewanie samego palnika. Jak wiadomo ogolnie moc promienowania (chodzi mi tu konkretnie o interesujace nas UV) spada z kwadratem odleglosci i sek w tym, ze nie sposob zblizyc takiego goracego palnika na stosowna odleglosc od EPROMa (aby kasowanie bylo skuteczne i szybkie) bez obawy szkodliwego przegrzania struktury polprzewodnika pamieci. Zamiast kupowac takie palniki, mozna popytac znajomego elektryka, ale takiego z dlugim stazem pracy w jakiejs firmie panstwowej (obecnie i/lub/ewentualnie emeryta/rencisty), ktory w swoich \"zasobach piwnicznych\" \"Wink\"  znajdzie dla nas na pewno, cos interesujacego.  

Na \"elce\" jest temat o kasowaniu EPROMow zalozony przez \"ola\" (tak TEGO ola  \"Wink\" ):

Jak skasowac stare EPROMy

... w tym watku polecam szczegolnie zwrocic uwage na odpowiedzi userow: janek1815, Quarz, _jta_, Ronin64 . Sama kwintesencja tematu. Ja robilem podobnie (tylko dodatkowo chlodzilem EPROMy malym wentylatorem biurkowym). A tak na marginesie, to \"olo\" nawet nie podziekowal za odpowiedzi!

Natomiast wewnatrz mojej malej kasowarki profesjonalnej (kasuje jednoczesnie do 7 szt. EPROMow w 10-15 min) znajduje sie palnik kwarcowy LRuV 10-254, o mocy TYLKO 10W i umieszczony w odleglosci ok. 3cm od okienka pamieci. Palnik ma postac rurki (cos jak miniaturka swietlowki tylko rzecz jasna z kwarcowego szkla i bez luminoforu) o wymiarach: dlugosc - 23cm, srednica - 1,5cm. Wytwarza promieniowanie UV o dlugosci fali 254nm i natezeniu 9,5mW/cm2 (tak podaje producent tego kasownika).

Na koniec

WAZNA UWAGA (to nie zarty).
Bawiac sie palnikami rteciowymi z lamp oswietleniowych, najlepiej nie patrzcie wprost na swiatlo palnika.

...w czasach ogolniaka, moj kumpel robil eksperymenty fizyczne z UV (z wykorzystaniem kilku palnikow z \"ulicznic\") i w rezultacie wyladowal oslepiony w szpitalu okulistycznym. Na szczescie nie doszlo do trwalego uszkodzenia wzroku!

Jeszcze jedna uwaga co do skutecznosci dzialania palnika rteciowego (pod katem kasowania pamieci). Jesli po paru minutach dzialania (przypominam palnik osloniete przed wzrokiem!) poczujecie wyraznie ozon (charakterystyczny zapach, jak po \"suchej\" burzy z piorunami) to znaczy ze jest UV i palnik powinien byc przydatny do naszych celow. Tak dziala moja profesjonalna lampa.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Grudnia 2011, 17:56 »
Haha, szacuneczek suchy za skrupulatnosc najwyzszej proby \"Wink\". Dzieki serdeczne za info!

Przypominam sobie, ze czytalem kiedys ten watek na \"elce\", ale te lampy sa poza moim zasiegiem. Generalnie szukam jakiegos zrodla UV o o wiele slabszej mocy.

W sumie na takie zabawy przydalaby sie \"ciemnia\" - myslalem bowiem, by takim UV jeszcze sobie retr0brightowac obudowy. Zeby tylko mi ich nie topilo \"Wink\". Dzieki parametrom, ktore mi podales znalazlem cos takiego:

Swietlowka UV-C o praktycznie tej samej dlugosci fali co w Twojej (253,7nm) - tak podaje producent - no i nie wiem jakie natezenie, smoc 15W. Tutaj aukcja:

http://allegro.pl/promiennik-swietlowka-philips-tuv-15w-uv-c-g13-i1989163938.html

Bakteriobojcza wiec od razu wirusy by czyscilo z EEPROM-a \"Wink\".

suchy

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Grudnia 2011, 18:21 »
... no byloby wszystko OK, gdyby nie jej wymiary! Przy mocy 15W ma wymary: dlugosc - 45cm, srednica - 2,6cm (wymiary typowej swietlowki - tej mniejszej). Dwa razy wieksza od mojej przy podobnej mocy!  \"Rolling