Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: VICE w trybie NTSC a ladowanie duzych plikow  (Przeczytany 718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

djgruby

• Gość
VICE w trybie NTSC a ladowanie duzych plikow
« dnia: 21 Lipca 2010, 16:07 »
Mam VICE-a z zaladowanym Actionem uruchomionego w trybie NTSC (wybierajac kolejne opcje z menu kontekstowego: VIC-II Settings > Video standard > NTSC-M). Probuje zaladowac duzy plik (247 blokow) z dyskietki. Niestety, konczy sie to komunikatem o bledzie:

Kod:
?FILE NOT FOUND : ERROR

W zwiazku z tym mam pytanie, a w zasadzie dwa:

1. Czy istnieje kartridz, umozliwiajacy ladowanie duzych plikow w VICE-ie dzialajacym w trybie NTSC?
2. A jesli nie, to jak naprosciej zaladowac do pamieci duzy plik, nie majac do dyspozycji zadnego kartridza (czyli np. w \"golym\" BASIC-u)?

Z gory dziekuje za pomoc!

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2010, 16:31 »
moze glupie .. a probowales po prostu kliknac na plik .prg? Tak uruchamiam jednoplikowki.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2010, 17:13 »

Cytat:

2. A jesli nie, to jak naprosciej zaladowac do pamieci duzy plik, nie majac do dyspozycji zadnego kartridza (czyli np. w \"golym\" BASIC-u)?

Exomizer, parametry sfx i sys. Powinien byc dobrym remedium, o ile nie pakujesz juz spakowanego pliku \"Smile\"

djgruby

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2010, 17:33 »

Nitro napisal:
Exomizer, parametry sfx i sys. Powinien byc dobrym remedium, o ile nie pakujesz juz spakowanego pliku :)

OK. Dzieki za rade. Sprobuje i dam znac tutaj, czy cos pomoglo...

kisiel napisal:
moze glupie... a probowales po prostu kliknac na plik .prg? Tak uruchamiam jednoplikowki.

O, to wtedy na ekranie emulatora mam cos takiego:

Kod:
LOAD\"TANKSGAME.PRG\",8,1::

SEARCHING FOR TANKSGAME.PRG
?DEVICE NOT PRESENT : ERROR
READY.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2010, 18:36 »
no to pozostaje c64+ poradzi sobie z dwumegowymi plikami... w realu..
chyba bedziesz musial  to przepakowac
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

kotrobot__

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2010, 19:42 »
Czy Action R. dziala poprawnie w NTSC? Mam watpliwosci.

Sprobuj moze Retro Replay, na bank dziala w NTSC.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipca 2010, 21:01 »
cos mi tu nie gra - dlaczego plik sie laduje jak z dyskietki, skoro jest tylko jeden prg (\",8,1) - ktora wersje vica masz ?
Jesli wgrywa sie duzy plik (a nie jest obsluga przelaczania romu w loaderze) to zazwyczaj \"staje\" przy rejestrach VIC-a - tworzac rozmaite efekty na ekranie , ale na pewno nie \"not file found...\"
pozatym jak juz masz sie mordowac - wgraj bezposrednio z monitora vice-a - najpierw alt+m, potem przejdz do katalogu z plikiem (o ile juz nie jestes - polecenie ls), a potem l \"nazwa.prg\" 0 0801 (<-adres startowy)

ps. a jesli plik prg jest w pliku d64 to moze wystarczy zaznaczyc true drive emulation

djgruby

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipca 2010, 05:10 »

skull napisal:
cos mi tu nie gra - dlaczego plik sie laduje jak z dyskietki, skoro jest tylko jeden prg (\",8,1) - ktora wersje vica masz?

Wersja 2.2.

skull napisal:
ps. a jesli plik prg jest w pliku d64 to moze wystarczy zaznaczyc true drive emulation

Nigdy tego nie odhaczam. Always true.

kotrobot napisal:
Sprobuj moze Retro Replay, na bank dziala w NTSC.

Bardzo ladnie, Kocie Robocie. Teraz dziala i wgrywa duze pliki bez problemu. Dokladnie tego potrzebowalem. :]

W zwiazku z uzyskaniem satysfakcjonujacej odpowiedzi, prosze Moderatora o zamkniecie tego tematu.