Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Propozycje/uwagi do regulaminu  (Przeczytany 1817 razy)

Nitro__

• Gość
Propozycje/uwagi do regulaminu
« dnia: 10 Lipca 2010, 13:57 »
Witam
Jak widac forum dotychczas bez-regulaminowe zyskalo regulamin, ktory mam nadzieje przyczyni sie do obnizenia liczby niejasnosci co do funkcjonowania forum.
Forum jak znacie z innych watkow staram sie ze wszystkich sil prowadzic z uwzglednieniem Waszego glosu, tak wiec czekam w tym watku na wszystkie propozycje/uwagi do regulaminu.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipca 2010, 16:02 »
Podstawa prawa jest to ze nie dziala ono wstecz. Jezeli dziala ono wstecz przestaje byc prawem. Nie mozesz blokowac edycji wypowiedzi sprzed 10-07-2010. Dlatego jezeli masz problem z uzytkownikami, musisz najpierw \"zniszczyc\" baze uzytkownikow, oraz dac im prawo do uznania lub nie danego regulaminu, ale nie mozesz im narzucac tego regulaminu wstecz.
A i jeszcze fajna rzecz z regulaminu forum amiscena:
Cycat:
\"Zlamanie wyzej wymienionych warunkow spowoduje, ze Twoje roszczenia uznane zostana jako niewazne, a wszelkie uzyskane ewentualne informacje procesowe lub dowodowe za zdobyte nielegalnie (co takze implikuje ich niewaznosc)\"
Niestety w Polsce nie ma przepisu o zatrutym drzewie, dowody zdobyte w ten sposob sa respektowane przez sad (np. afera gruntowa)

przepraszam a jaka jest odpowiedzialnosc moderatora, za przestepstwa popelnione przy udziale tego forum? Np. sprzedaz dragow, paserstwo, wymuszenia.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipca 2010, 17:29 »

Cytat:
Nie mozesz blokowac edycji wypowiedzi sprzed 10-07-2010.
Dlatego jezeli masz problem z uzytkownikami, musisz najpierw \"zniszczyc\" baze uzytkownikow, oraz dac im prawo do uznania lub nie danego regulaminu, ale nie mozesz im narzucac tego regulaminu wstecz.

Nie bylo regulaminu, tak wiec zaden user nie nabywal praw do nielimitowanej edycji swoich postow.

Cytat:

przepraszam a jaka jest odpowiedzialnosc moderatora, za przestepstwa popelnione przy udziale tego forum? Np. sprzedaz dragow, paserstwo, wymuszenia.

O, wlasnie o tym zapomnialem, dopisalem regulke. A praktycznie patrzac na sprawe, to w Polsce warezow mnostwo dziala az milo i jakos sie nie kwapia do ich zamykania \"Smile\"

Cytat:
A i jeszcze fajna rzecz z regulaminu forum amiscena:
Cycat:
\"Zlamanie wyzej wymienionych warunkow spowoduje, ze Twoje roszczenia uznane zostana jako niewazne, a wszelkie uzyskane ewentualne informacje procesowe lub dowodowe za zdobyte nielegalnie (co takze implikuje ich niewaznosc)\"
Niestety w Polsce nie ma przepisu o zatrutym drzewie, dowody zdobyte w ten sposob sa respektowane przez sad (np. afera gruntowa)

Popieram, niestety to nie dziala. Kiedys tez na wszystkich warezach krazyla formulka o akcie Internet Privacy Act podpisanym przez Billa Clintona(sic!), ktory magicznie ograniczalby wstep na fora sluzbom.
Okazalo sie, ze wogole cos takiego nie istnieje \"Very

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca 2010, 17:41 »
Nitro co do braku regulaminu przed, nie ma to znaczenia. Funkcjonalnosc konta zostala ograniczona przez nowy regulamin. Szczerze to dziwie sie, ze takie ograniczenia stosujesz. Przeciez juz kasowales posty autorom ktorzy sobie tego zazyczyli. Poza tym nie jest tez prawda, ze posty nie moga byc usuniete bo tak sobie zazyczyl administrator systemu. Tutaj dziala prawo i za nie wykonanie prosby mozesz sie znalezc w sadzie.
A jeszcze co do braku odpowiedzialnosc to jest to niestety nie prawda. Jestes odpowiedzialny bo jestes zobowiazany przestrzegac prawo, jezeli umozliwiasz dilowanie, wyludzenia to jestes wspolodpowiedzialny za przestepstwa popelnione na tym forum.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2010, 17:59 »

Cytat:
Nitro co do braku regulaminu przed, nie ma to znaczenia. Funkcjonalnosc konta zostala ograniczona przez nowy regulamin.

Jesli komus sie to nie podoba, to moze odejsc, moge rowniez przez dobra wole usunac jego posty sprzed 10.07.2010. A wlasciwie to umozliwic mu ich edycje, bo sam nie bede tych x postow usuwal, w panelu admina nie ma opcji skasowania usera razem z wszystkimi jego postami.

Cytat:
zczerze to dziwie sie, ze takie ograniczenia stosujesz. Przeciez juz kasowales posty autorom ktorzy sobie tego zazyczyli.

Nie przypominam sobie, moglbys odswiezyc mi pamiec?

Cytat:
Poza tym nie jest tez prawda, ze posty nie moga byc usuniete bo tak sobie zazyczyl administrator systemu. Tutaj dziala prawo i za nie wykonanie prosby mozesz sie znalezc w sadzie.

Posty w znakomitej wiekszosci nie sa dzielami chronionymi prawem autorskim, no chyba, ze zaczalbys poezje pisac na forum czy cos.
Aby uniknac sporow nowy regulamin ma klauzule prawna dot. postow.

Cytat:
A jeszcze co do braku odpowiedzialnosc to jest to niestety nie prawda. Jestes odpowiedzialny bo jestes zobowiazany przestrzegac prawo, jezeli umozliwiasz dilowanie, wyludzenia to jestes wspolodpowiedzialny za przestepstwa popelnione na tym forum.

Jestem zobowiazany zlozyc doniesienie o przestepstwie, o ile je widze. Jesli ktos zamorduje czlowiek w moim ogrodku jak bede spal, to pojde siedziec bo umozliwilem przestepstwo?

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipca 2010, 18:09 »
ok dzieki za rozwijanie sie wszelkich moich obaw co do funkcjonowania tego forum.
PS, chodzilo mi o fotografa paragonow.

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lipca 2010, 18:35 »
Co do uriela, to sam edytowal swoje posty przeciez, od czasow nagonki na Raf\'a nie kasuje postow, tylko przenosze, dawniej byly z tym problemy, bo nie bylo pewnej modyfikacji na forum.

Aha, co do wniosku 11111olo\'a o ortografie, to z mojej strony kategoryczne nie.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lipca 2010, 20:35 »
nie no nitro a ja uwazam ze wszyscy uzytkownicy forum powinni miec prawo do zmian w regulaminie. Jestem za propozycja aby  w regulaminie bylo ze tutaj jest polskojezyczne forum, kto wchodzi na forum musi zwracac uwage na forme, fleksje oraz ortografie.
Drugim postulatem jest wprowadzenie punktow oceniajacych danego usera, np. po zdobyciu odpowiedniej liczy punktow zdobywalby on dodatkowe uprawnienia, np. zmiana awatara konkurentowi w dyspucie. Oczywiscie mozna by bylo dostawac ujemne punkty za zle odpowiedzi. To oczywiscie jest pomysl zywcem wziety z konkurencyjnego forum, ale mysle ze wszyscy go popra.

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lipca 2010, 20:50 »

Cytat:

Jestem za propozycja aby w regulaminie bylo ze tutaj jest polskojezyczne forum, kto wchodzi na forum musi zwracac uwage na forme, fleksje oraz ortografie.

Ja tez, zgodnie z tym trzymamy sie slownika ortograficznego, i koniec ze sloganem scenowym. Moze mniej sie bede motal czytajac wypowiedzi.
Natomiast dla mnie problem w tym ze jestem dyslektykiem wiec niestety, nie unikne wpadek.
Natomiast bardzo dobrym pomyslem bylo by moim zdaniem nadanie jednoznacznych rang, w zaleznosci od pozycji i wiedzy na forum. Np. Kisiel jest szpecem od Hardweru to powinien miec jakas range ktora go okresla, nazwa moze byc ogolna jak Harwerowiec, ale mozemy np. zaproponowac jakies z przymruzeniem oka ale czytelne. Np. ja nie jestem jakims tam mocnym scenowcem, C64 mam z czystego sentymentu, wiec np moglbym miec range \"Zbieracz Staroci\". czy \"Milosnik Staroci\", co okresla ze mam bo lubie ale zadnym tam guru w tej dziedzinie nie jestem.
Takie klasy, wyrozniajace postacie na forum w zaleznosci od ich poziomu, i wiedzy na dany temat.
Nitro Ja bym jednak wolal miec mozliwosc usuniecia samemu swojego posta, na Elportalu jest taka opcja i sobie to chwale. Czasami czlowiek w nerwach czy zmeczeniu palnie glupote a za 10 minut sie rozmysli. Usuwasz wtedy sam posta i po sprawie.

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lipca 2010, 21:21 »

Cytat:
nie no nitro a ja uwazam ze wszyscy uzytkownicy forum powinni miec prawo do zmian w regulaminie. Jestem za propozycja aby w regulaminie bylo ze tutaj jest polskojezyczne forum, kto wchodzi na forum musi zwracac uwage na forme, fleksje oraz ortografie.

Czuje ironie, ja jestem za wolnoscia, mniej regul, wiecej luzu...

Cytat:
Drugim postulatem jest wprowadzenie punktow oceniajacych danego usera, np. po zdobyciu odpowiedniej liczy punktow zdobywalby on dodatkowe uprawnienia, np. zmiana awatara konkurentowi w dyspucie. Oczywiscie mozna by bylo dostawac ujemne punkty za zle odpowiedzi. To oczywiscie jest pomysl zywcem wziety z konkurencyjnego forum, ale mysle ze wszyscy go popra.

System punktow dodatnich i ujemnych, nie wiem, czy jest to dobry pomysl jak na takie male forum.
Myslalem cos o systemie stawiania piw, kto uwazalby dany post za dobry, moglby wystawic jego autorowi piwo. Nawet mozna by wprowadzic jakies bonusy dla urozmaicenia, typu co n\'te piwo ktos dostaje gratisowe piwo na party, sponsorzy mile widziani \"Smile\"
Co do akcji z awatarem i ranga, postapilem na podobnym poziomie jak skasowanie postow bez chocby cienia rozmowy, jak widac wszystko zniklo, po ochlonieciu lekkim stwierdzilem, ze nie bede obnizal poziomu.

Cytat:

Natomiast bardzo dobrym pomyslem bylo by moim zdaniem nadanie jednoznacznych rang, w zaleznosci od pozycji i wiedzy na forum. Np. Kisiel jest szpecem od Hardweru to powinien miec jakas range ktora go okresla, nazwa moze byc ogolna jak Harwerowiec, ale mozemy np. zaproponowac jakies z przymruzeniem oka ale czytelne. Np. ja nie jestem jakims tam mocnym scenowcem, C64 mam z czystego sentymentu, wiec np moglbym miec range \"Zbieracz Staroci\". czy \"Milosnik Staroci\", co okresla ze mam bo lubie ale zadnym tam guru w tej dziedzinie nie jestem.
Takie klasy, wyrozniajace postacie na forum w zaleznosci od ich poziomu, i wiedzy na dany temat.

Moglbym wprowadzic takie malutkie podpisy pod nickami, kazdy moglby tam wpisac co chcialby, dobry pomysl, jutro pomyslimy.

Cytat:
Nitro Ja bym jednak wolal miec mozliwosc usuniecia samemu swojego posta, na Elportalu jest taka opcja i sobie to chwale. Czasami czlowiek w nerwach czy zmeczeniu palnie glupote a za 10 minut sie rozmysli. Usuwasz wtedy sam posta i po sprawie.

Jesli tylko bedzie taki dodatek do phpBB, to spoko, do godzinki bedzie mozna usunac swoj post. Co do nielimitowanego usuwania, to widzisz, jak to sie czasami moze konczyc, sam ubolewales nad faktem poszatkowania dzialu hardware.

djgruby

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lipca 2010, 21:32 »

Jacek31 napisal:
Ja tez, zgodnie z tym trzymamy sie slownika ortograficznego, i koniec ze sloganem scenowym. Moze mniej sie bede motal czytajac wypowiedzi.
Natomiast dla mnie problem w tym ze jestem dyslektykiem wiec niestety, nie unikne wpadek.

Tak, oczywiscie... Zauwazylem juz, ze dzis zwykle lenistwo i glupote mozna uzasadnic dysleksja, dysortografia, dysmozgia... Sorry, ale nigdy nie przekona mnie, ze sadzenie haniebnych bykow ortograficznych jest spowodowane wbrew wolnej woli piszacego tekst. Uzyj mozgu, to naprawde nie boli.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lipca 2010, 22:30 »
aha ale system punktow musialby byc jasny, od kogo za co itd. To by motywowalo tutejsze szare eminencje do jakosciowych wypowiedzi a nie zasmiecania forum jakimis fanaberiami.

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lipca 2010, 07:02 »

Cytat:

Tak, oczywiscie... Zauwazylem juz, ze dzis zwykle lenistwo i glupote mozna uzasadnic dysleksja, dysortografia, dysmozgia... Sorry, ale nigdy nie przekona mnie, ze sadzenie haniebnych bykow ortograficznych jest spowodowane wbrew wolnej woli piszacego tekst. Uzyj mozgu, to naprawde nie boli.

Czyli ci co sa slabi z Matmy sa tez leniwymi, przyglupami. Ciekawa ta twoja teoria bo mozna sobie nia wszystko wytlumaczyc. Oczywiscie nie jest to uzasadnienie dla wypowiedzi np. olo ze robi buraki ma angielska wersje FireFoxa, ale nie wrzucal bym wszystkich jak leci do jednego wora.

djgruby

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lipca 2010, 08:06 »

Jacek31 napisal:
...ale nie wrzucalbym wszystkich jak leci do jednego wora.

Tak, masz racje. Dokladnie to chcialem wyrazic. Chodzi mi o to, ze wrzucanie do jednego wora jest wlasnie na reke tym \"leniwym\", z kolei garstka faktycznych dyslektykow ginie w tlumie \"udawaczy\". Bo jak inaczej wytlumaczyc fakt, ze za naszych czasow jedno dziecko z dysleksja na cala klase to i tak bylo sporo, a obecnie co drugi czlowiek twierdzi, ze jest dyslektykiem. O co chodzi? Masowy wzrost zachorowan czy jakas zbiorowa paranoja?

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lipca 2010, 08:39 »
Powinien byc modul do sprawdzania pisowni przy postach.
Teraz, dla dyslektykow polecam wklejac najpierw posta do worda - w celu sprawdzenia, bo tak jak DJ Gruby uwazam, ze te \"choroby\" sa wynikiem lenistwa i wygody, a nie schorzeniem. Ja tam moze i robie bledy, ale nie podpinam je pod chorobe - po prostu bledziarz i wstyd.

Druga rzecz to, poprawnosc ortograficzna, daje mozliwosc translatorowi stron przekazania zrozumialej tresci - dzieki ktorej nawet obcojezyczni moga cos podpatrzec z tego forum.

Czas kasowania postow powinien wynosic 1 dzien... zeby czlowiek zdazyl wytrzewzwiec \"Wink\"