Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: odgrywanie sidow  (Przeczytany 2048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Phobos

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Października 2010, 06:05 »
Zwieksz bufory dzwieku. Powinien dzialac w miare normalnie. A jak nie to
sprobuj DeliPlayera http://www.idg.pl/ftp/pc_1861/DeliPlayer.2.0.RC3.html

Offline kenji

• Level 5
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Października 2010, 06:06 »
Dzieki. Wieczorem sprobuje to dam znac jak poszlo.

booker__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Października 2010, 09:02 »

Phobos napisal:
Jakims cudem mam ta sama wersje \"Smile\" Sprobuj sobie odtworzyc na nim moje kawalki np: On Grabowsky, Flying, Planeth Six, Double Dragon oraz na Hoxsie a potem pogadamy czy faktycznie jest jak piszesz \"Wink\"

Powinno byc to samo (tak jak i pod nowym vice) poniewaz uzywaja tego samego patentu - resida-fp \"Smile\"

Aha, w ogole pojawi sie, moze nawet do konca tego roku, ulepszona wersja ReSIDa.

Phobos

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Października 2010, 13:14 »
Nie jest. Playery z podwojnym hardstartem traktuje po macoszemu. I gra duzo gozej od Vice\'a. O ile pamietam pisales na DMC 5.x wiec raczej nie uslyszysz roznicy w swoich zakach.

booker__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Października 2010, 13:33 »
Phobos, nie uzywalem dobrodziejstw 11bitowego filtra, a jezeli juz, to przypadkiem. Aczkolwiek DMC v5 o ile pamietam 11bit obsluguje (a moze jedynie myli mi sie z Sync\'em)

A jak wypada JSIDplay2 ten na javie?

Phobos

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Października 2010, 13:46 »
A Dmc 5.1 mialo 11bit filtry chyba jako pierwsze \"Smile\" Poza tym byly w edytorze Taki\'ego - Sidwinder.
Paradoksalnie JSIDplay2 odtwarza calkiem poprawnie, choc nie do konca, gubi sie przy szybszych zmianach filtrow, np w moim Pestilence - zapotrzebowanie na procesor ma jednak ciut za duze jak na moj gust \"Wink\"

booker__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Października 2010, 14:36 »
Dzieki za infosa Phobos \"Smile\"

Kolejny powod by sprawic sobie HardSIDa \"Wink\"

booker__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Października 2010, 16:18 »

Phobos napisal:
Jakims cudem mam ta sama wersje \"Smile\" Sprobuj sobie odtworzyc na nim moje kawalki np: On Grabowsky, Flying, Planeth Six, Double Dragon oraz na Hoxsie a potem pogadamy czy faktycznie jest jak piszesz \"Wink\"

Posluchalem nagran z SOASC, Hoxsa i najnowszego JSIDPlay2 i...kurcze oprocz Double Dragon nie slysze roznicy. (poza tym, ze SOASCowe, zgrywane z chipa maja wiecej \"soku\", i graja czysciej, ofkoz).

Phobos

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Października 2010, 14:26 »
Ja slysze roznice w tych kawalkach, ktore wymienilem \"Smile\" W ogole  na leadach z pulsem jest przester (charcza). Pamietam brzmienie oryginalnego pulsu z SID\'a, tam po prostu gral on czysto. W przypadku emulacji musi tak byc, bo odgrywane sa krotsze wersje fal, podobnie jak to mialo miejsce w np w MlEdzie, na 8bitach bylo slychac jeszcze bardziej. Wbrew powszechnej opinii emulacja SIDa jest jeszcze gleboko w lesie. Trzeba tez pamietac, ze oryginalny SID mial wlasne szumy i buczenie \"Wink\"
Aha - sprzet odsluchowy Diora442 + Rondo300 \"Wink\"

booker__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Października 2010, 15:24 »
Phobos, akurat szumy i buczenie to bug jest (zaklocenia reszty elementow na plycie C64)... nie kwestia SIDa \"Wink\"

A porownywales z MP3kami z SOASC? W sumie bardziej sie skupilem na filtrze.

Jak juz gdzies wspomnialem, koles od reSIDa bedzie robil niedlugo update. Ale czy emulacja jest w lesie, to bym tego nie powiedzial. Byla, ale lata temu.

Phobos

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Października 2010, 14:11 »
Jesli ci to charczenie nie przeszkadza w leadach \"Wink\" SOASC brzmia najlepiej, mozna sobie porownac brzmienia basow jakie robilem z tym co da sie uslyszec w tak zwanych playerach hehe. Przepasc jednym slowem. Swoja droga probuje odtworzyc niektore brzmienia z koma i ciezko jest taki basik zrobic. Cholernie zawiniety jest SID jako syntezator subtraktywny xD

zyga

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Października 2010, 07:49 »
A tego probowaliscie ? http://www.foobar2000.org/components/view/foo_sid

Wreszcie resid-fp w moim ulubionym odtwarzaczu  \"Very

booker__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Października 2010, 08:09 »

Phobos napisal:
Swoja droga probuje odtworzyc niektore brzmienia z koma i ciezko jest taki basik zrobic. Cholernie zawiniety jest SID jako syntezator subtraktywny xD

Ciekawe. Na czym probujesz z tym basem?

Phobos

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Listopada 2010, 22:38 »
Synth1, Zebra, MiniMoog, Polysix i calej masie innych. Problemem jest jak mi sie zdaje zrobienie takiego samego pulsu, kurcze jakies dziwne sa te syntezatory, puls jest zwykle albo jakis tandetny, albo zywcem realizowany przez detuning.
Poza tym skutecznosc filtrow w SIDzie wydaje mi sie wieksza niz 24Db.

__moog__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Listopada 2010, 10:22 »
Hej, wydaje mi sie ze glownym problemem jest sposob sterowania wypelnieniem, na komodzie byl on \"wrednie\" liniowy \"Wink\". Ja uzylem obwiedni zamiast LFO do kontroli pulsu w jakims Korgu zeby zrobic lead\'a do jednego z remiksow:

Kod:

http:://www.moogsound.com/frame/download/file/Moog_(:Sebastian_Bachlinski):-Gone_[:No_SID_samples]:.mp3

(wybacz nitro, ale [url] i po prostu link nie zostaly sparsowane poprawnie przez phpbb) \"Smile\"

w czesci pierwszej.. co prawda lead a nie bas, ale napisz co sadzisz o brzmieniu \"Smile\"