Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Modul z alternatywnym OS do C64 - prosty montaz!  (Przeczytany 2920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suchy

• Gość
Modul z alternatywnym OS do C64 - prosty montaz!
« dnia: 02 Czerwca 2010, 21:44 »
Powszechnie znany sposob wymiany Basica&Kernala w komciu opisany np. tutaj:

http://www.geneb.org/jiffydos/

czy pokazany przez ola:

http://c64pl.1ts.pl/Forum/viewtopic.php?f=5&t=61

... zwiazany jest z koniecznoscia wylutowania oryginalnego ROMa w obudowie DIP28 (w starych PCB samego Kernala DIP24) i zastapieniem go kompatybilnym EPROMem (z zaprogramowanym nowym OS) o takiej samej pojemnosci lub wiekszej (jesli chcemy zmiescic kilka systemow operacyjnych).  Wylutowanie (czytaj: wyrwanie   \"Razz\"  ) 28-mio nozkowego scalaka (lutowanego dwustronnie), nie jest rzecza najlatwiesza dla amatora, nie posiadajacego dobrego sprzetu lutujaco/rozlutowujacego i nie majacego wiekszego doswiadczenia w lutowaniu (skonczy sie to najczesciej przerwaniem metalizacji otworow i ewentualnym wyrwaniem sciezek).

Dlatego opracowalem prosty w konstrukcji i montazu modul alternatywnego OS, koegzystujacego z istniejacym w systemie Kernalem, bez koniecznosci usuwania oryginalnego ukladu Kernala (U4) z plytki komcia. Modul po prostu lutuje sie na wierzch (na kanapke), rownolegle z  ukladem U4 (poza jedna noga EPROMa, ktora jest odgieta - zaznaczona na zolto na rysunku pogladowym) - rozwiazanie dla \"graczy\". Modul mozna rowniez zamontowac na podstawce, ktora lutujemy z wierzchu do ukladu U4 - rozwiazanie dla \"hardware\'owcow\" (ktorzy zechca sobie jeszcze pogrzebac w systemie i beda chcieli przeprogramowac EPROMa - patrz rowniez moja oferta na samym dole).

Wyglad gotowego modulu z okablowaniem:

Modul sklada sie z EPROMa i nieskomplikowanego ukladu elektronicznego realizujacego automatyczny reset w czasie przelaczania systemow oraz funkcje przelaczania ukladow ROM(old OS)/EPROM(new OS). Cala elektronika, skladajaca sie raptem z jednego tranzystora, dwoch rezystorow, oraz jednego cyfrowego ukladu scalonego, zostala (ze wzgledu na swoja prostote) zamontowana bezposrednio na EPROMie (bez zadnej dodatkowej plytki) i jest do niego dolutowana tylko w trzech punktach. Dzieki temu \"elekronike\" latwo jest zdemontowac z EPROMa w celu np. ponownego jego przeprogramowania (czy naprawy uszkodzonego elementu). Do modulu dolutowany jest (przy uzyciu trzy-przewodowego kabelka) miniaturowy (dwusekcyjny) przelacznik dzwigienkowy, ktorym robimy przelaczanie systemow (stary/nowy) z automatycznym RESETem. Od modulu odchodza dodatkowo trzy jednozylowe przewody, ponumerowane: 1, 2, 3, ktore nalezy dolutowac do plytki PCB zgodnie z taka sama numeracja (niebieskie cyfry) punktow (padow) zaznaczonych na zolto na rysunku pogladowym:

... RYSUNEK POGLADOWY WIEKSZY

Montaz w skrocie:
1/ Zalutowac modul na ukladzie U4 (ewentualnie z posrednictwem podstawki, ktora stosujemy w sposob \"nietypowy\" - lutujemy na wierzchu ukladu U4, a w nia wkladamy modul)
2/  Przylutowac przewody 1, 2 do gotowych punktow lutowniczych: pad 1, 2 na PCB
3/ Przylutowac przewod nr 3 do punktu 3 - punkt lutowniczy: pad 3 musimy wykonac poprzez zdrapanie (przynajmniej na odcinku 5mm) ze sciezki lakieru (soldermaski) i pocynowanie (\"pobielenie\") tak otrzymanego punktu lutowniczego.
4/ Przeciac jedna sciezke w punkcie zaznaczonym czerwona kreska.
5/ Odpalic komcia i cieszyc sie z posiadania dwoch systemow operacyjnych z automatycznym resetem przy przelaczaniu.  \"Wink\"

Dla wprawnej w lutowaniu osoby, zamontowanie modulu w komciu, to nie wiecej jak 10 min roboty.  \"Wink\"

Mam zmontowanych szesc takich modulow z mozliwoscia uzycia do nowych PCB komcia (Basic&Kernal w jednym ukladzie DIP28). Zaprogramowanych, uruchomionych i przetestowanych w C64:

... cena modulu: 20,- PLN (plus list polecony, priorytetowy PP: 4,60 zl lub 5,20 zl z dodatkowa tektura - czytaj nizej)

- placicie tylko za czesci i symboliczne zmontowanie ukladu. Za OS: JiffyDOS NIE POBIERAM OPLATY, gdyz nie jest to moje dzielo. Dostajecie go w celu przetestowania (mozna go sciagnac z netu) i jezeli bedzie Wam odpowiadal, to trzeba wykupic obraz ROMa (licencje) u Jima Brain\'a za $8:

http://www.jbrain.net/products/JiffyDOS-64-KERNAL-ROM-Overlay-Image.html

... mysle, ze $8 to cena niewygorowana - warto bo system idealnie wspolpracuje z SD2IEC (szybkie ladowanie plikow) oraz daje bardzo duza wygode obslugi C64 (mozna zapomniec o ciaglym i czasochlonnym  wklepywaniu: OPEN.......:CLOSE.. itd):

Instrukcja obslugi JifyDOS\'a

Jesli beda chetni (???) na modul, robcie liste - ewentualnie pisac do mnie na e-maila: eltopsj(malpa)o2.pl (w temacie wklepac: \"Modul do C64\")

PS
1/ Koniecznie zaznaczyc, czy modul ma byc do starej plyty (Basic i Kernal w oddzielnych ROMach: 2 x DIP24)

2/Jesli chetnych bedzie wiecej, to moge zmontowac jeszcze max. ok. 20 szt. - tyle mam zakiszonych EPROMow na magazynku (nowki firmy Texas Instruments) i na tym koniec!

3/Dla wszystkich, ktorzy zakupia modul OS, dodatkowa NIESPODZIANKA (szczegolnie dla \"graczy\"), oraz gratis dodatkowe przeprogramowanie EPROMa, jesli ktos sobie zmieni cos w systemie pod swoje potrzeby:

mapa-JiffyDOS

(pokrywacie tylko koszty przesylki pocztowej)!

suchy

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2010, 09:50 »
Rozmowa na temat przedstawionego przeze mnie modulu toczy sie rowniez:  TUTAJ

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwca 2010, 10:39 »
Ten scalak to 74lS74 \"Question\" , no i z tego rysunku pogladowego wynika ze trzeba przeciac jakas sciezke na PCB ?

suchy

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Czerwca 2010, 10:58 »
@Jacek31,
ad1 to nie jest 7474, po co mialby tam byc? Chociaz jakby sie tak uprzec to na dobra sprawe mozna by tam prawie kazdy uklad cyfrowy wstawic (ilu elektronikow - tyle pomyslow!).  \"Wink\" Chodzi o to, zeby to bylo jak najprostsze, a skuteczne! Tak jak pisalem przed chwila na forum C64POWER, na pewno opisze budowe tego modulu.
ad2 tak trzeba przeciac jedna sciezke, ale to chyba mniejsze zlo, niz wyrwanie przez amatora wszystkich \"bebechow\"z biednego komcia przy wylutowywaniu Kernala!  \"Wink\"

suchy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Czerwca 2010, 11:31 »
Z pierwszej partii (z tych widocznych na fotce powyzej) zostalo jeszcze 3 szt.  Chetni nie czekac, tylko skladac zamowienia, bo nie wiem, kiedy bede mial czas zmontowac nastepne (przy \"pajaczku\", nawet jesli jest dobrze przemyslany, trzeba sie troche pobawic - szybciej, rzecz jasna, lutuje sie na plytkach!)! Dla tych wszystkich, ktorzy maja dostep do programatora rownoleglego podam niebawem szczegolowy opis tego prostego modulu!

Jesli beda chetni na nastepna partie, zrobcie w temacie liste - bede wiedzial ile jeszcze EPROMow zaprogramowac i ile modulow zmontowac. Koniecznie we wpisie podajcie, czy modul ma byc na stara, czy nowa plyte (bo rozni sie troche konstrukcja i wsadem)!

(dopisek z 6 czerwca: niedziela) UWAGA! Aktualnie wszystkie moduly zarezerwowane! Gdyby ktos jednak zrezygnowal, dam znac!

suchy

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Czerwca 2010, 17:56 »
FILM - co prawda marnym sprzetem robione (chcialem cos na szybko \"upichcic\"), ale jak dziala modul - najwazniejsze widac:

- przelaczanie OS z autoresetem
i przy okazji
- surfowanie po katalogach/podkatalogach przy pomocy DraCopy
- latwa obsluga komcia i szybkie ladowanie plikow z SD2IEC przy uzyciu JiffyDOSa (zolta, okragla dioda LED, u podstawki monitorka LCD, pokazuje czasy ladowania, kiedy sie swieci - jak widac uruchamianie aplikacji trwa dluzej niz samo ladowanie - przykladowa gra, pelnodyskowa M2I: RENEGADE III, na karcie SD mam w tej chwili ok. 300 takich gierek - pelnodyskowe programy - znane tytuly, owoc pracy \"chlopakow\" z niemieckiego forum: forumC64.de , przekonwertowane z .D64 do .M2I przy pomocy M2I-makera.

... a tutaj zbior tych gierek:

PELNODYSKOWE GRY DLA SD2IEC (M2I)

zyga

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Czerwca 2010, 00:00 »
Dzieki Suchy, modul doszedl i nawet dziala \"Wink\"
Montaz trwal jakies 10 minut !

Fajnie przemyslane i przygotowane.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwca 2010, 11:34 »
@Zyga, z epromkiem do stacji zrob to samo (jak jest zrobiony modul to juz wiesz - ladnie mozna wkombinowac na wierzch: 00, 138, 139 i pewnie na tym nie koniec - wszystko niebawem opisze dokladnie), bo starego OSa w stacji rowniez warto miec na podoredziu, tak jak starego Kernala w komciu. Jiffy np. nie obsluguje magnetofonu, bo i po co (?), ale jak ktos ma duzo kaset i chce sobie zrobic z nimi porzadek, to musi korzystac rowniez i z Kernala. Dla tego egzystujace rownolegle systemy:  stary/nowy do wyboru, to najlepsze rozwiazanie.

UWAGA! Nastepna seria do chwycenia! DWIE sztuki juz zarezerwowane, zostalo CZTERY do wziecia. Kto chce sie zalapac, to sie nie ociagac, bo EPROMki ze starych zapasow, szybko mi sie koncza, a tylko te chce zagospodarowac: NIE PRZEWIDUJE ZAKUPU NOWYCH! Moge jeszcze co najwyzej dwie lub trzy serie modulow (jesli bedzie mniej chetnych na epromki do stacji) zmontowac i NA TYM KONIEC \"PRODUKCJI\"(!)

... a wiec,

chetni??

zyga

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Czerwca 2010, 18:20 »
JiffyDos do stacji na razie po prostu zamienilem z oryginalnym romem. Jest w podstawce wiec jeszcze szybciej to trwalo \"Smile\"
Fajnie dziala. Komcio bez cartridza, a dzialaja klawisze funkcyjne i wczytuje sie szybko jak z actionem/finalem.

Jak bedzie czas pobawie sie z przelacznikiem dosow.

SPC

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Czerwca 2010, 15:19 »
Modul dotarl, zamontowany i dziala. Udalo sie pomimo, ze nasza ukochana poczta polska sprasowala go jakby walcem po nim jezdzili \"Wink\"

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Czerwca 2010, 15:41 »
U mnie tez wszystko ok. Jeszcze raz dzieki.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwca 2010, 11:36 »
@kenji, dzieki za zlacze! Zajrzyj na poczte.

@spc, tak jak rozmawialismy mailem, podejrzewam, ze ktos musial list polecony rozdeptac na poczcie. To sie bierze stad, ze pracownicy placowek pocztowych, nagminnie rzucaja na podloge przygotowane do wysylki przesylki i jak cos jest nieduzego, to nie problem sie zagapic i to dokladnie rozdeptac (i nie pomoze tu koperta babelkowa)! Staralem sie aby przesylki byly jak najtansze, dla tego moduly jada listem poleconym, priorytetowym (koszty wysylki paczka sa za wysokie, jak na cene samego modulu!!). Modul zapakowany jest w szara koperte z grubego papieru, owiniety dodatkowo papierem z reklamowek, znajduje sie w woreczku plastykowym, wcisniety nogami w styropian, owiniety folia aluminiowa (moich kosztow pakowania nie licze, tylko koszty PP). Normalnie powinno to wystarczyc, jak ktos nie bedzie po tym \"jezdzil walcem\", rzecz jasna! Miejmy nadzieje, ze to byl jedyny przypadek - odosobniony! Moge ewentualnie rozwazyc inny sposob pakowania (dodatkowa tektura, wokol modulu), ale to podniesie koszty wysylki do: 5,20 zl  (ze wzgledu na grubosc listu, wage).

Po prostu przy wplacie sami wybierajcie rodzaj pakowania modulu przy doliczaniu kosztow pocztowych przesylki: 4,60 zl lub 5,20 zl (z dodatkowa tektura)

(dopisek, po poscie snerga). Zeby nastepny \"snergus\" zaraz nie wyskoczyl z bzdetami, wyjasniam dokladniej o co chodzi. Darmowe, ale porzadne pakowanie przesylki w kosztach pocztowych: 4,60 jest w zupelnosci wystarczajace wg. mnie, nie mniej zawsze moze sie zdarzyc przypadek taki, jaki mial SPC (tu zadne opakowanie nie pomoze, chyba, ze metalowa, pancerna skrzynka \"Wink\"  ). Natomiast darmowe pakowanie przesylki w kosztach pocztowych 5,20 to dodatkowa tekture wokol modulu, ktora daje wieksza sztywnosc przesylce (nie jest to jakas rewelka - na \"walec drogowy\" nie pomoze, ale zawsze jakies dodatkowe zabezpieczenie jest). 60 gr wiecej wynika nie z mojego \"widzimisie\", czy doliczania tektury (PAKUJE ZA DARMO), tylko z faktu, ze list polecony z modulem i  dodatkowa tektura nie miesci sie w 2 cm grubosci i poczta kwalifikuje to do drugiej grupy cenowej. Wiec jesli wasz listonosz chodzi spocony i zmeczony z wiecznie wypchana torba z ktorej ciagle cos wypada, a wasza placowka pocztowa jest o \"przyslowiowa dupe potluc\", to wybierac opcje: 5,20 (dla mnie to troche wiecej roboty, ale czego sie dla Was nie robi? \"Wink\"  ).  Natomiast jesli Wasza placowka pocztowa jest wzorem do nasladowania (zdarzaja sie takie), a przesylka nie bedzie sie dodatkowo, po drodze tulac gdzies po wioskach, to wybierac opcje: 4,60. Ot i wszystko, wystarczy troche rozsadnego myslenia!!
Wysylanie modulu paczka przy kosztach pocztowych 11,- zl  (ponad 50% wartosci modulu) nie ma przeciez sensu (ale jak Ktos sobie zyczy, prosze bardzo)!

Ostaly sie dwa moduly z drugiej serii!! Chetni??

snerg__

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwca 2010, 00:00 »
Sorki ze sie wpieprze z kopytami. Ale Ty tak serio z ta cena wyslylki? 4.60-5.20 czyli wybor: moze przezyje/raczej przezyje!? Nie znamy sie suchy ale wiesz co, nawet nie rob sobie jaj i wysylaj tak jak ma byc a nie zeby zaoszczedzic na.. kurde chyba nie ma nic znczacego za 60gr.

Jeszcze raz sorki bo mnie gadzet nie kusi wiec nie ja bede za niego placil i roznica moze miec znaczenie dla kogos.
Dla mnie natomiast to jakas banialuka.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Czerwca 2010, 16:13 »
Drogi snergu, dla Ciebie to moge wyslac nawet jako paczke na warunkach szczegolnych , cena kosztow PP: 19-20 zl (albo jeszcze lepiej: kurierem \"Smile\"  ), Jak to sie ma do ceny modulu?? Bezsensownie podnosi ostateczna cene calosci!! No ale tego to chyba nie musze pisac, bo rachunki to masz pewnie opanowane na perfekt! \"Wink\"  Nadal jestes chetny (no skoro 60 gr nic dla Ciebie nie znaczy, to pewnie tak \"Wink\")? A przepraszam, Ty w ogole chetny nie byles \"Wink\" ! No wiec nie wiem, po kiego grzyba wpierdalasz sie do tematu ze swoimi smetami (dosadnie skwituje, tak jak ma to w zwyczaju kisiel, a co mi tam (!) \"Smile\" \"Smile\" \"Smile\"  ). Zaprojektuj i zmontuj najpierw jakis PRZYDATNY gadzet do C64 za 20 zl i wysylaj go kurierem z dodatkowymi kosztami wysylki 20-30 zl. Nie zapomnij sprawdzic, czy bedziesz mial chetnych na taka opcje i dopiero zabieraj glos!! Cala akcja, ktora tu przeprowadzam, to i tak jest \"jeden wielki smiech na sali\", a ja cale gowno z tego mam, przy nakladzie pracy, ktory trzeba w to wlozyc (dobrej flaszki nawet za to nie kupisz)! Ot po prostu mialem troche EPROMow od dobrego producenta (a nie jakiegos badziewia z demontazu) z dawnych czasow w prywatnych zapasach, dla tego moglem zaproponowac niska cene za zmontowany i przetestowany modul (akcja niestety dobiega niebawem konca, bo EPROMki topnieja w oczach!)! Takie wyciagniecie reki do osob, posiadajacych juz SD2IEC, a chcacych znaczaco przyspieszyc wspolprace komcia z tym interfejsem. Robienie mi zarzutu z tego, ze staram sie wybrac optymalne koszty wysylki, co by poczcie polskiej kabzy niepotrzebnie nie nabijac, dla czegos co kosztuje cale 20 PLN, to zart jakis chyba! Acha snerg, nie zabieraj juz wiecej glosu w temacie (jesli nie masz nic ciekawego do powiedzenia), bo na bzdety polemizowac z Toba nie mam ochoty!

PS Jeszcze jedno. Na glupote ludzka pancernego opakowania niet!   Mam nadzieje, ze zrozumiales, co mialem na mysli. \"Wink\" i bez obrazy.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Czerwca 2010, 17:13 »
kurwa suchy suchej nitki nie zostawil... jakie te epromy potrzebujesz?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....