Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Midway II - starocie  (Przeczytany 867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SPC

• Gość
Midway II - starocie
« dnia: 18 Maja 2010, 15:42 »
Witam, zalozylem nowy temat bo nazwa poprzedniego troche nie pasuje. Jak jest mozliwosc, to moze niech admini scala ten watek z moim poprzednim i zachowaja ta nazwe.

To co wczoraj udalo sie odkopac zapodalem na CSDb tutaj -> http://noname.c64.org/csdb/group/?id=6378

Z poziomem produkcji szalu nie ma, ale to moje pierwsze proby z ASM na C64. Poziom tekstow w scrollach jest lekko mowiac zenujacy, angielski i ortografia tez do dupy. Kod miejscami moze byc podobny do tego z kursow w C&A –: staralem sie wtedy nie kopiowac, ale to bylo jedyne zrodlo wiedzy na temat ASM, wiec moga sie zdarzyc jakies podobienstwa. Player sampli jest, z tego co pamietam z dysku od samplera BIW. Moduly rippowane.  Wiekszosc grafiki robilem sam, czasami cos tam zrobil moj brat. Mam jeszcze pare produkcji, ale jeszcze nie zgralem.

Zapraszam do komentowania i zostawcie na mnie z jedna sucha nitke :p

Pozdr.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Midway II - starocie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2010, 16:38 »
spc poczatki lepiej pominac milczeniem \"Wink\"
Dawaj cos nowego i lepszego od EOD. Tego sobie zycze\"Wink\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

SPC

• Gość
Midway II - starocie
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2010, 16:49 »
Kisiel, za duzo noweszego to chwilowo nie mam (ale moze cos tam sie znajdzie). Nie oczekuj cudow \"Smile\" Mam zamiar troche pokodowac - te produkcje maja 14 lat. Pozniej mialem slaby kontakt z C64 (no moze poza niedopisanym softem do CIA IDE). Zamierzam cos tam jeszcze pokodowac, ale spokojnie \"Wink\"

Nitro__

• Gość
Midway II - starocie
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2010, 17:04 »
Poczatki zawsze sa trudne, choc dzis jest i tak o niebo lepiej niz w starszych czasach.
Masz do dyspozycji tony docsow i gotowego kodu z internetu, zaawansowane assemblery + edytory dzialajace pod Windows oraz dla bardziej ambitnych pozwalajace oszczedzic kupe czasu prototypownie efektow.
Powodzenia w walce z kodem.

SPC

• Gość
Midway II - starocie
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maja 2010, 17:31 »
Ten kod byl pisany pod monitorem w AR.

Offline Skull

• Level 6
Midway II - starocie
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maja 2010, 18:07 »
Gotowca to nawet dodalem do najnowszego C&A fan, wystarczy sciagnac i odpalic.

A co do Twoich produkcji to na pewno nie ma sie czego wstydzic, nawet mi sie podobaja.

Nitro__

• Gość
Midway II - starocie
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Maja 2010, 18:24 »
Sorry za byciem wiernym fanem KickAssemblera ale wg.mnie powinna byc o nim wieksza wzmianka bo to nowy poziom jesli chodzi o assemblery, nie nalezy ludzi trzymac przy starej technologii tylko promowac nowa.
Troche czasu poswiecone na poznanie jego mozliwosci zwraca sie dziesieciokrotnie.
Przejscie na niego kogos programujacego w TASS\'ie to kilka chwil, tylko dodac dwukropki po etykietach, zmienic instrukcje pc i voila.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Midway II - starocie
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Maja 2010, 18:46 »
tylko ze spc to sie bawi sprzetem wiec  pisanie na PC przerzucanie na real sprzet juz nie jest takie fajne. Szczegolnie dla mnie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
Midway II - starocie
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maja 2010, 18:49 »

Nitro napisal:
Sorry za byciem wiernym fanem KickAssemblera ale wg.mnie powinna byc o nim wieksza wzmianka bo to nowy poziom jesli chodzi o assemblery, nie nalezy ludzi trzymac przy starej technologii tylko promowac nowa.
Troche czasu poswiecone na poznanie jego mozliwosci zwraca sie dziesieciokrotnie.
Przejscie na niego kogos programujacego w TASS\'ie to kilka chwil, tylko dodac dwukropki po etykietach, zmienic instrukcje pc i voila.

eee... nie musisz przepraszac, nie opisuje tam ZADNEGO, tylko proponuje tym co korzystaja z turboassa na przesiadke na tasma bo jest najlatwiejsza.
Korzystalem z kickasm-a juz, swietne oczywscie uzycie metakodu, ale wbrew pozorom nie posiada samych zalet.
Mnie np w Tasmie podobaja sie skoki bezetykietowe za pomoca + - :
bne + (skocz do przodu do pierwszego plusa)
bne ++ (skocz do przodu do drugiego w kolejnosci)

przyklad
lda $xx
beq +
cmp #$01
beq ++
itd.

kod dla 2
+
kod dla 0
+
kod dla 1

w kickasie nie jest to juz tak prosto rozwiazane (jest ten !, ale nie dziala juz tak uniwersalnie)

Nitro__

• Gość
Midway II - starocie
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Maja 2010, 19:44 »

Cytat:

w kickasie nie jest to juz tak prosto rozwiazane (jest ten !, ale nie dziala juz tak uniwersalnie)

Za to czytelnosc kodu jest o wiele wieksza wg.mnie, no i czy hula sta ++1?

SPC

• Gość
Midway II - starocie
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Czerwca 2010, 21:37 »
Znalazlem cos jeszcze -> http://noname.c64.org/csdb/release/?id=92184 . Obsluga - Joy #2. Troche zbugowane, a w ostatniej czesci brak fontow. Brak turboloadera, wiec spokojnie Alt + W. Taka zagadka mala - co bylo inspiracja dla drugiej czesci? (Tylko za szybko po nie naciskajcie spacji :p )