Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Stacje/Dopalki/Rozszerzenia  (Przeczytany 3365 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zyga

• Gość
Stacje/Dopalki/Rozszerzenia
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Maja 2010, 10:23 »
A ja nie kupilbym Chameleona ani 1541U nawet jakby kosztowaly 100zl. Co to za przyjemnosc wepchnac wszystko do emulatora sprzetowego ? Chcesz REU piszesz soft emulujacy REU, chcesz SuperCPU - piszesz soft emulujacy SuperCPU. To ja wole odpalic VICE...

Wg mnie FPGA troche wypacza sens budowania dopalek do retrokomputerow. CPLD, to troche inaczej - wepchniecie tych wszystkich bramek i przerzutnikow w jeden uklad.
To tylko moje zdanie oczywiscie...

Taki SD2IEC jest pamiecia masowa po prostu i swietnie spelnia swoja role.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Maja 2010, 10:47 »
http://www.youtube.com/watch?v=ahnU-acuPZU - andropolis dla leniwych.
3D zaczyna sie od 4:15

PS. Zyga - so far nie dostalem od Ciebie maila itd \"Wink\"
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

booker__

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Maja 2010, 11:41 »
Ten Chameleon nie zabardzo wyglada, zeby mial pelna emulacje 1541?

W sensie - jak?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #63 dnia: 09 Maja 2010, 11:49 »
za http://icomp.de/news/news_e.htm :

28.3.2009: Chameleon delayed
The new multi-functional cartridge for the C64 with flickerfixer, memory expansion, floppy-emulation, freezer- and turbo-functionality has experienced multiple changes during recent development that have delayed mass-production. In addition to that, several semiconductor vendors have disappointed us with extremely long delivery times, so we had to make more changes in order to keep quick mass-production possible. Development of Chameleon is our top priority at the moment and it does not depend on chip delivery times any more. If you want to test Chameleon before it\'s release, you can do that with the C-One. A Chameleon core is available for free download.

http://www.syntiac.com/chameleon.html

ogolnie: wiecej niz polowa c64 (poza romem i gniazdami \"Wink\" ) w fpga dolaczona do expansion slotu... rownie dobrze do tego fpga moglby gosc dodac jeszcze kilka rzeczy... i moze to byc standalone system.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 09 Maja 2010, 00:00 »

Cytat:
Co to za przyjemnosc wepchnac wszystko do emulatora sprzetowego ? Chcesz REU piszesz soft emulujacy REU, chcesz SuperCPU - piszesz soft emulujacy SuperCPU. To ja wole odpalic VICE...

Wg mnie FPGA troche wypacza sens budowania dopalek do retrokomputerow. CPLD, to troche inaczej - wepchniecie tych wszystkich bramek i przerzutnikow w jeden uklad.
To tylko moje zdanie oczywiscie...

Ja bym tego nie nazywal emulacja, raczej implementacja - sprzet jest kreowany przez nas, a nie jeden sprzet udaje drugi sprzet.

fenek__

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 09 Maja 2010, 00:00 »
Rozszerzeniom moge powiedziec tak, ale dopalkom mowie nie (no moze poza starociem nie wymagajacym zadnych dodatkowych ukladow to jest burscie c64<>stacja dyskow 1541/1541-II).

Jako zajebiste rozszerzenia traktowalem +60kb do kodowania, potem udalo mi sie byc uzytkownikiem RAMCarta 128KB z przerobionym macroasseblerem tez w sumie do kodowania no i do teraz od kilku dobrych lat IDE 64+dysk 1GB tez do kodowania i wazne ze daje mi szybszy dostep do plikow i katalogow na c64 i do assemblera i monitora niz pc+edytor+kompilator+zakladanie d64/kopiowaie do d64 i uruchamianie tego w emulatorze. Mankamentem jest wlasnie brak emulacji stacji dyskow. Obraz dyskietek w d64 trzeba zapisywac na dyskietke wiec i dyskietka i stacja jest potrzebna.
Widzialem 1541u w akcji i super jak to wszystko dziala, ale patrze od strony kodowania na ten sprzet i mam takie pytanie czy on to oferuje ?

Ktos wie czy korzystajac z 1541u mozna korzystac z jakiegos turbo/macro-assemblera ktory wykorzystuje REU ? Czy z 1541u dziala tylko w trybie calkowitej emulacji stacji dyskow czy oferuje tez jakis system plikow tak jak  mam to w IDE64 ?

Idealnym byloby polaczenie ide64 z 1541u.

I prosze nie odpowiadac ze mozna kodowac na pc
 \"Confused\"

fenek__

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 09 Maja 2010, 13:57 »

11111olo napisal:

fenek napisal:
Czy z 1541u dziala tylko w trybie calkowitej emulacji stacji dyskow

Z ta calkowita emulacja to Cie ponioslo.

Nie, nie ponioslo mnie, wazne ze se nabiles posta nic nie wnoszac do dyskusji i nieodpowiadajac na pytanie. Buziaki.

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Maja 2010, 15:11 »
Ze strony

Cytat:

Secondary \'IEC-drive\' for direct access to FAT filesystem.
Can be used in stand alone mode to mount disks into the emulated 1541.
FAT/FAT32 support, with sub-directories and long filenames

Nie wiem zupelnie jak to sie ze soba komponuje, chyba ten support odnosi sie tylko do wybierania obrazow. Ogolnie 1541U ma byc zamiennikiem stacji tak wiec trudno sie spodziewac dodatkowej funkcjonalnosci.
P.S. Kodowanie na PC nie gryzie i jest szybsze \"Wink\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #68 dnia: 09 Maja 2010, 16:05 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

bimber__

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 09 Maja 2010, 18:38 »
nie wiem jak Fenek, ale np ja nie narzekalbym na szybszy procek jesli bylby mi przydatny do wygodniejszej pracy nad rzeczami, ktore beda chodzic na zwyklym 1MHz.

fenek napisal:

Ktos wie czy korzystajac z 1541u mozna korzystac z jakiegos turbo/macro-assemblera ktory wykorzystuje REU ?

Fenek, pogadaj z Lukiem, walczy z tym tematem od meetingu.

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #70 dnia: 09 Maja 2010, 18:55 »

bimber napisal:
nie narzekalbym na szybszy procek jesli bylby mi przydatny do wygodniejszej pracy nad rzeczami, ktore beda chodzic na zwyklym 1MHz.

Proponuje Commodore 128.

bimber__

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 09 Maja 2010, 19:40 »
jest na niego jakies szybsze art studio?  \"Laughing\"

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #72 dnia: 09 Maja 2010, 20:18 »

bimber napisal:
jest na niego jakies szybsze art studio?  \"Laughing\"

Dla samego art studio nie oplaca sie kupowac C128. Jest art studio z wbudowanym pakerem obrazkow, oszczedza czas przy zapisie i odczycie. Jesli korzystasz z automatycznego rysowania linii itp to polecam przelacznik 1.8 Mhz w zwyklym C64, na pewno narysuje sie szybciej \"Smile\"

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 09 Maja 2010, 20:32 »
Hm.. mi sie wydaje ze z wszystkim jest tak ze kazdy trochu kreci nosem do puki nowego nie skosztuje i mu to nie zasmakuje. Potem nawet jezeli by to bylo i gowienko w polewie czekoladowej, ale smacznie zrobione gowienko i tak sobie nie odmowi majac okazje po nie siegnac. \"Very
No coz C128 to wlasciwie nic innego jak stuningowane C64 z kartem Z80/CPM na pokladzie, moze dla tego tak slabo akceptowalne sa tuningi C64, bo w sumie logicznie na to patrzac po co sie mazac w update C64 jak se mozna kupic C128 i miec wsio bez roboty.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #74 dnia: 11 Maja 2010, 11:54 »

fenek napisal:
Ktos wie czy korzystajac z 1541u mozna korzystac z jakiegos turbo/macro-assemblera ktory wykorzystuje REU ? Czy z 1541u dziala tylko w trybie calkowitej emulacji stacji dyskow czy oferuje tez jakis system plikow tak jak  mam to w IDE64 ?\"

Emulacja stacji chodzi niezaleznie od REU - obie te rzeczy mozna miec wlaczone naraz.
Co do systemu plikow - cos tam jest, ale moze niech sie wypowie ktos, kto go uzywa \"Razz\"  (ja tam ani razu nie uzylem). Ale do IDE64 to raczej daleko...
-profil nieaktywny-