Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Stacje/Dopalki/Rozszerzenia  (Przeczytany 3359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nitro__

• Gość
Stacje/Dopalki/Rozszerzenia
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Maja 2010, 00:00 »

Cytat:
Nitro - zrob tanszy, jeslis taki kozak
W zasadzie podam Ci pomysl, jest takie cos C64HDD - jak zapewne wiesz jest to zwykly soft do odpalenia na PC z kablem Xe1541. Oczywista trza miec na to LPT a to juz przeszla epoka. I co wazniejsze, nie obsluguje w pelni 1541.

Zrob, zeby dzialalo pod XU1541 - na linuksie, winxp i win vista/7 i zeby w koncu emulowalo w pelni stacje komodora.

Mysle, ze znajdzie sie wielu ludzi, ktorzy Ci za to podziekuja.  

Jak wyzej, nie jestem hardware guru wiec nie zrobie oraz moje dywagacje prawdopodobnie sa bledne.

Cytat:

Co do ceny 1541U- jest warte tego co potrafi. I nie jest drogie. Dla Polaka moze i tak, ale ogolnie to jest tani dopal.

Hmm, za te 600zl plus shipping jeszcze to moglbym miec Atari z 1MB, stacja na karty SD, covoxem i kilkoma innymi rzeczami, tak wiec obiektywnie patrzac w skali sprzetu retro jest to dopalka droga.

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Maja 2010, 00:00 »

Cytat:
Projekty moze i sens maja, ale na scenie C64 sie nie przyjmuja. Pozostanie to w ramach ciekawostki.

Co do ceny SuperCPU - mozliwe, ze teraz dalo by sie to zrobic taniej. Ale jezeli juz, musialo by to byc zmutowane z czyms takim jak 1541U (z REU) I co myslisz, ze to w kupie wyjdzie tanio? Bo ja mam male watpliwosci Smile Nawet, jezeli wyjdzie tanio, scena i tak bedzie krecic na to nosem, bo na C64 ludzie wola robic (i robia) najchetniej na nierozszerzony sprzet.

Czyli po prostu Scena c64 nie che sie rozwijac i tyle. W sumie po kilku opiniach roznych osob dobrze wiedziec, aby nie marnowac czasu na tworzenie czegos czego i tak nikt nie chce, a czas poswiecic np. Amidze.
Oczywiscie to tylko taka moja osobista dygresja, ktorej nie nalezy brac so siebie.

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Maja 2010, 13:02 »

Cytat:
Czyli po prostu Scena c64 nie che sie rozwijac i tyle

Nasza scena nie mysli w kategoriach - nie mozna, to zamontuje dopalke, simple.

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Maja 2010, 13:06 »

Cytat:

Akurat nie o to mi chodzilo w mojej wypowiedzi. Natomiast nie zaprzeczysz ze jezeli dojdziesz do granic sprzetu i optymalizacji to i tak bez rozbudowy tego sprzetu nie zrobisz juz zadnego kroku naprzod. Przy czym jak kto lubi wyzwania to nie ma problemu zrobic karta z CPU 6502 taktowanym 4MHz, 128KB RAM i niech kombinuje jak wykrzesac z tego moc jak lubi, a i zadowolony bedzie bo taki hard tani w miare.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Maja 2010, 13:48 »

Jacek31 napisal:

Cytat:

Akurat nie o to mi chodzilo w mojej wypowiedzi. Natomiast nie zaprzeczysz ze jezeli dojdziesz do granic sprzetu i optymalizacji to i tak bez rozbudowy tego sprzetu nie zrobisz juz zadnego kroku naprzod. Przy czym jak kto lubi wyzwania to nie ma problemu zrobic karta z CPU 6502 taktowanym 4MHz, 128KB RAM i niech kombinuje jak wykrzesac z tego moc jak lubi, a i zadowolony bedzie bo taki hard tani w miare.

w pelni popieram Twoja idee, ale gorzej jezeli bedziesz jedyna osoba z takim hardware na ziemi :P
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Maja 2010, 14:06 »
Dla tego jak juz tu pisalem wszystko rozbija sie o programistow. Zaden sprzet, nawet te 1514U nie ma szansy stac sie standardem czy szeroko lubianym rozwiazaniem, jezeli nie wespra go programisci i nie stworza softu ktory pozwoli sie z tego bezstresowo cieszyc kowalskiemu, ktory jest zawodowym murarzem i i lubi po pracy se pograc, na C64 w Commando, ale jego 20 letnia stacja juz ledwo co zipie i chcial by miec lajtowe w obsludze MMC  podpinane do portu FDD czy cos w tym stylu.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Maja 2010, 14:30 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Maja 2010, 14:37 »

Jacek31 napisal:
Natomiast nie zaprzeczysz ze jezeli dojdziesz do granic sprzetu i optymalizacji to i tak bez rozbudowy tego sprzetu nie zrobisz juz zadnego kroku naprzod. Przy czym jak kto lubi wyzwania

Ja zaprzecze. Ten nastepny krok to bylby krok w przepasc. Scena komodore balansuje na krawedziach zaprojektowanych 30 lat temu i tego sie trzymamy. Jedyna granica ktora powstrzymuje nas przed robieniem czegos nowego na tym sprzecie to granica wyobrazni i to jest wyzwanie.

bimber__

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Maja 2010, 16:35 »

Jacek31 napisal:
jezeli dojdziesz do granic sprzetu i optymalizacji

ta granica zostala juz osiagnieta i przekroczona wielkotrotnie (pierwsze z brzegu - otwarcie ramek, nowe tryby graficzne, wiele wspanialych efektow ) i najbardziej fascynujace jest to, ze kiedy myslimy \'teraz nie ma bata - nie da sie przeskoczyc\' nagle ktos wyskakuje jak dyabeu z pudelka i po raz kolejny udowadnia ze nie slowa \'niemozliwe\' w slownika c64 nie ma.

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Maja 2010, 16:52 »
Bimber ja tam akurat nie jestem guru historii sceny C64 i samego sprzetu, ale mozesz podac jakis przyklad przekroczenia granic ktory nie ma wiecej niz rok, dwa  na karku? Tylko jakis lepszy, w sensie bardziej spektakularny i istotny dla wiekszego grona scenowiczow.

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Maja 2010, 18:00 »
Wg.mnie takie bydlaki to:
-8\'bitowe moduly plus konwerter do nich
-Ogarniecie wieloletnie powiekszanej wiedzy na temat trickow VIC\'owskich i stworzenie NUFLI plus konwerter do tego formatu

A personalnie to jeszcze(niektore starsze):
-Ostatnie duze wektory 50fps z Snapshot\'a
-Portal Engine z Andropolis - Doom dla niezorientowanych, nie Wolf.
-Tryb 2x2 nie zracy tak duzo procka
-Loadery depakujace pliki w locie

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Maja 2010, 18:53 »

Nitro napisal:

-Portal Engine z Andropolis - Doom dla niezorientowanych, nie Wolf.

A portal engine to nie Build ? (tzn ten z Duke 3d) Aczkolwiek efekt z Andropolis istotnie bardziej Doom\'a przypomina...

Nitro napisal:
-Tryb 2x2 nie zracy tak duzo procka

tzn? To ten tryb uzyty w Black Spark? Jesli tak to wole 2x2 na spritach...

Nitro napisal:
-Loadery depakujace pliki w locie

To nawet loader KM mial czyli jakby nie patrzac rozwiazanie kilkanascie lat ma...

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Maja 2010, 18:56 »
xxx

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Maja 2010, 19:01 »
a nikt nie wspomina o 9 spritach w jednej linii

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Maja 2010, 19:02 »
xxx