Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Stacje/Dopalki/Rozszerzenia  (Przeczytany 3073 razy)

Jacek31

• Gość
Stacje/Dopalki/Rozszerzenia
« dnia: 01 Maja 2010, 08:03 »
Booker napisal

Cytat:

Kisiel ja nie widze problema jak na spartanie potrafisz zrobic karte turbo z CPU 6502 lub 65816 w srodeczku, RAMem i FPU na dodatek to normalnie brac C64 ci chyba pomnik postawi, a po smierci na Wawelu pochowa.

Raczej pochowa przedsmiertnie - jak cala reszte nigdy nie uzywanych dopalow, typu SuperCPU, REU czy +60k Smile

Dla czego nie uzywanych duperelow ? Otoz tworzenie takiego karta, a wlasciwie projektu ma tylko wtedy sens kiedy znajdzie sie do tego ekipa, skladajaca sie przynajmniej z 2-3 szpecow od harweru, ktorzy nie tylko wiedza jak to zrobic, ale umieja to zrobic takze na podzespolach dostepnych i w miare tanich. Do tego musi sie znalezc z kolejnych 2-3 szpecow od kodowania, ktorzy powiedza OK fajna sprawa, chetnie widzielismy by taki bajer bo pozwoli nam rozwinac skrzydla i stworzyc cos nowego na scenie C64 czego do tej pory nie bylo, i stworzymy wam na to demo i jedna gierka aby pokazac tkwiacy w tym power i mozliwosci. Wtedy takie projekty maja sens.
I potem powstaja takie produkcje
 \"Wink\"
http://www.youtube.com/watch?v=zPy8c0Y4j_4&feature=related

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Maja 2010, 00:00 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maja 2010, 14:22 »
Tyle na Youtube znalazlem o wspomnianym SuperCPU i produkcjach na niego:
http://www.youtube.com/watch?v=_rcJ7BRbXX4
http://www.youtube.com/watch?v=vS8LAQbR-DY&feature=related
Wychodzi na to ze powstala 1 gra, i szczerze mowiac niezbyt wypasione demo. No ale biorac pod uwage cene samego karta, jakos mnie to specjalnie nie dziwi.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2010, 20:05 »
xxx

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maja 2010, 22:22 »
Wg.mnie glupota jest robienie jakichkolwiek rozszerzen do C64, mamy wybitnie zbalansowany komputer i nalezy sie z tego cieszyc, zreszta jak pokazuje historia nasza scena slabo toleruje rozszerzenia.

Ludzie bawiac sie hardware powinni sie skupic na wynalezieniu taniego aczkolwiek zgodnego emulatora napedow dla mas.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maja 2010, 22:43 »
xxx

bimber__

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maja 2010, 06:51 »
szkoda ze nie slyszales niektorych komentarzy, zwlaszcza jak odpalilismy z rana na kacu  \"Laughing\"

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Maja 2010, 13:46 »
Nitro napisal:

Cytat:
Ludzie bawiac sie hardware powinni sie skupic na wynalezieniu taniego aczkolwiek zgodnego emulatora napedow dla mas.

Pewnie chodzi ci o czytnik MMC/SD ktory by przy okazji i emulowal bezproblemowo FDD C64 i jego system. No coz glowny problem to chyba uparte opieranie takiej konstrukcji na AVRech, ktore sa zwyczajnie za slabe, aby udzwignac taki emul w real-time. Trzeba by bylo albo przeskoczyc na jakiego ARMa, albo jeszcze prosciej poszukac jakiego mikrokomputera ze rdzeniem 6502 + RAM (WDC takie robi, ale pare innych firm tez). Ale na pewno taki projekt to wyzwanie, i nie liczyl bym tu na uklad za 80zl.

Cytat:
Wg.mnie glupota jest robienie jakichkolwiek rozszerzen do C64, mamy wybitnie zbalansowany komputer i nalezy sie z tego cieszyc, zreszta jak pokazuje historia nasza scena slabo toleruje rozszerzenia.

Uf.. no bo ja wiem wszystko w przypadku sprzetu rozbija sie o programistow tak naprawde. Zaden nawet rewolucyjny sprzet sie nie przyjmie gdy programisci powiedza, my na to lejemy, bo nie chce sie nam uczyc nowej specyfikacji i tworzyc pod nia nowych rozwiazan. Na pewno tez cena ma tu znaczenie, bo gdyby, autor takiego karta  podarowal z 10szt programistom gratis, aby mogli to opanowac to pewnie i podejscie bylo by od razu inne.

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Maja 2010, 14:44 »

Cytat:
poszukac jakiego mikrokomputera ze rdzeniem 6502 + RAM (WDC takie robi, ale pare innych firm tez).

Ale po coz szukac mikrokomputera? Jest stacja dyskow, wystarczy tylko zrobic emulator glowicy/drive\'u.

Cytat:
Ale na pewno taki projekt to wyzwanie, i nie liczyl bym tu na uklad za 80zl.

Jakos nie chce mi sie wierzyc, aby FPGA zdolna udzwignac procek 1 Mhz no i moze nawet duzo logiki zwiazanej z emulacja reszty stuffu byla w dzisiejszych czasach bardzo droga, a poza tym z tego co wiem, to o ile nie istnieje potrzeba aktualizacji to z FPGA\'ek robi sie uklady ASIC ktore sa tansze. Rozumiem zarobienie za wlasny wysilek o ile ktos nie jest ideowcem i za skladanie sprzetu ale i tak po zsumowaniu wszystkiego nie widze 600zl ktore wolaja za 1541U.

Na robieniu sprzetu znam sie minimalnie wiec ofcoz moge i pewnie gadam herezje, sorry z gory.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Maja 2010, 18:02 »
xxx

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Maja 2010, 20:00 »
Nie bede sie spieral, choc nadal wydaje mi sie to trudne do przelkniecia... Moze po prostu ktos nie pomyslal o optymalizacji? \"Smile\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Maja 2010, 20:09 »
xxx

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Maja 2010, 09:23 »
Ot. kwestia ideowosci jesli chodzi o soft, rozumiem branie kasy za skladanie...

Ok, tak wiec wraca kwestia emulatora glowicy/reszty bebechow czytajacych dyski, na pewno byloby to rozwiazanie o niebo tansze, projekt ambitny, ktorego nikt niestety sie nie podejmie.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Maja 2010, 11:13 »

Nitro napisal:
Nie bede sie spieral, choc nadal wydaje mi sie to trudne do przelkniecia... Moze po prostu ktos nie pomyslal o optymalizacji? \"Smile\"

Nitro - zrob tanszy, jeslis taki kozak \"Very

W zasadzie podam Ci pomysl, jest takie cos C64HDD - jak zapewne wiesz jest to zwykly soft do odpalenia na PC z kablem Xe1541. Oczywista trza miec na to LPT a to juz przeszla epoka. I co wazniejsze, nie obsluguje w pelni 1541.

Zrob, zeby dzialalo pod XU1541 - na linuksie, winxp i win vista/7 i zeby w koncu emulowalo w pelni stacje komodora.

Mysle, ze znajdzie sie wielu ludzi, ktorzy Ci za to podziekuja. \"Wink\"

Co do ceny 1541U- jest warte tego co potrafi. I nie jest drogie. Dla Polaka moze i tak, ale ogolnie to jest tani dopal.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Maja 2010, 11:22 »

Jacek31 napisal:
Booker napisal

Cytat:

Kisiel ja nie widze problema jak na spartanie potrafisz zrobic karte turbo z CPU 6502 lub 65816 w srodeczku, RAMem i FPU na dodatek to normalnie brac C64 ci chyba pomnik postawi, a po smierci na Wawelu pochowa.

Raczej pochowa przedsmiertnie - jak cala reszte nigdy nie uzywanych dopalow, typu SuperCPU, REU czy +60k Smile

Dla czego nie uzywanych duperelow ? Otoz tworzenie takiego karta, a wlasciwie projektu ma tylko wtedy sens kiedy znajdzie sie do tego ekipa, skladajaca sie przynajmniej z 2-3 szpecow od harweru, ktorzy nie tylko wiedza jak to zrobic, ale umieja to zrobic takze na podzespolach dostepnych i w miare tanich. Do tego musi sie znalezc z kolejnych 2-3 szpecow od kodowania, ktorzy powiedza OK fajna sprawa, chetnie widzielismy by taki bajer bo pozwoli nam rozwinac skrzydla i stworzyc cos nowego na scenie C64 czego do tej pory nie bylo, i stworzymy wam na to demo i jedna gierka aby pokazac tkwiacy w tym power i mozliwosci. Wtedy takie projekty maja sens.

Projekty moze i sens maja, ale na scenie C64 sie nie przyjmuja. Pozostanie to w ramach ciekawostki.

Co do ceny SuperCPU - mozliwe, ze teraz dalo by sie to zrobic taniej. Ale jezeli juz, musialo by to byc zmutowane z czyms takim jak 1541U (z REU) I co myslisz, ze to w kupie wyjdzie tanio? Bo ja mam male watpliwosci \"Smile\" Nawet, jezeli wyjdzie tanio, scena i tak bedzie krecic na to nosem, bo na C64 ludzie wola robic (i robia) najchetniej na nierozszerzony sprzet.

Jak narazie, cieszy, ze duzo ludzi kupuje 1541U. Moze w zwiazku z tym, po sukcesie Blureu ruszy cos wiecej na REU. Choc ja sie lawiny dem na 16MB nie spodziewam \"Smile\" No, moze za jakies 5 lat.... o ile w ogole \"Smile\"