Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Timanthes i grafika we FLI  (Przeczytany 598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

joodas__

• Gość
Timanthes i grafika we FLI
« dnia: 21 Marca 2010, 09:15 »
Witam wszystkich,

Po dlugoletniej przerwie zabralem sie za powrot do rysowania. Na pierwszy ogien idzie FLI. Narysowalem kontury obrazka za pomoca pixeli 1x1 w Timanthesie. Czy istnieje mozliwosc rysowania pixelem o rozmiarze 1x2 w wymienionym programie jak to bylo np. w edytorach FLI na C64?

W Timanthesie bardzo wygodne i pomocne sa warstwy, ale brakuje mi tego pixelowania za pomoca 1x2. Co znowu jest dostepne w Project 1, ale tu brakuje warstw.

Ewentualnie kontury a potem wypelnienie kolorami zrobie na Timanthesie, a dithering we FLI zrobic w Project 1.

Jakies doswiadczenia, podpowiedzi?

Dzieki

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2010, 10:17 »
kliknij prawym przyciskiem na warstwe i wybierz rodzaj obrazka na FLI (tryb sie sam przelaczy), aha i nie moze byc to na pierwszej warstwie (zrob najpierw duplikat warstwy). W Tiamantesie rysuje sie rownie dobrze w pikslach 1x1 jak i 1x2.
Wszystko fajne gdyby sie tak czesto niewypierdalal.

joodas__

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2010, 11:59 »
O to wlasnie mi chodzilo \"Smile\"

booker__

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2010, 13:18 »
W zasadzie Timantess wywala sie jedynie przy zgrywaniu - jak masz zle poustawiane warstwy vs dany tryb, to przy zgrywaniu zdechnie.

A poza tym najs.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2010, 18:26 »
taa, zgrywanie to zawsze ta chwila niepewnosci...
ale zapewniam ze nie tylko - jak wszystko idzie jednym ciagiem to jest ok, ale wystaczy jeden moment zawachania i juz sie pojawiaja komunikaty.
Poza tym bitmapy obrabia, ale jak sie przekonwertuje na palete 4bit - inaczej bedziesz pracowal na \"pustakch\"

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marca 2010, 09:22 »
ja nie wiem, ale wieszanie mam tylko w jednym momecie (tak jak booker mowi gdy warstwy sa \"nieodpowiendio\" ustawione) poza tym tool dziala bez zarzutu.
A potrafi naprawde duzo wiec warto poswiecic troche czasu, poeksperymentowac i poznac kiedy i w jakich warunkach sie wywala aby sobie z tym potem radzic.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Marca 2010, 11:07 »
Przeciez nikt tu nie kwestionuje jego mozliwosci, gdyby nie te bledy to nawet photoshopa bym juz nie uzywal.

irwin__

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Marca 2010, 06:24 »
Ja tez potwierdzam, znakomity program, i po zrobieniu sobie palety Atari da sie i na ten komp, choc oczywiscie duszki i sam plik wykonywalny trzeba juz zrobic w graph2font\'cie.
Szkoda ze juz nie jest rozwijany, przydalby sie tryb edycji np w NUFLI czy atarowskie tryby duszkowe.