Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dyskusja o produkcjach z LCP  (Przeczytany 1272 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bimber__

• Gość
Dyskusja o produkcjach z LCP
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lipca 2009, 06:38 »
NUFLI  \"Shocked\"
poleglem

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Lipca 2009, 09:04 »
zielok: bardzo przyjemne demko w klasycznym stylu - dobra robota zakonczona sukcesem.

NUFLI - hit, ostatnia bariera zostala przelamana - pytanie tylko co teraz ? \"Smile\")) Gdyby nie to ze c64 ma tylko 16 kolorow, to interlace mozna juz by olac.
Nie dawno wpomialem o MUCSU-Hires Converter  w tym watku:  http://c64scene.pl/viewtopic.php?t=130&postdays=0&postorder=asc&start=15
Po konwersji z iFLI byly juz bardzo zadawalajace wyniki - i to bez jakiejkolwiek korekcji (niestety w konwerterze nie ma edycji). Przy tym mniej zzerania pamieci niz oryginal (i to zdecydowanie). Dla mnie to tez jest hit.  

Ogolnie cieszy, ze powstaja nowe swietne produkcje mimo, ze to 2009 \"Smile\")

ps. musze przyznac, ze ostanie logo w NUFLI interlace, robi wrazenie - nie lubie za bardzo interlace-a, ale tu nie jest az tak dokuczliwy.

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Lipca 2009, 14:57 »
Nufli jest swietne ale po tym http://noname.c64.org/csdb/release/index.php?id=81159 i http://noname.c64.org/csdb/release/?id=81164 i http://noname.c64.org/csdb/release/?id=76259 tym stwierdze (tak jak Oswald) po co komu NUFLI?

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Lipca 2009, 17:08 »
Nie kazdy lubi hiresy, mi kolorowe z C64 wogole nie podchodza, mistrzowie hiresu sa na ZX Spectrum \"Wink\"

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Lipca 2009, 06:04 »
Nitro mamy totalne inne gusta... Ten hires z ZX jest jakis taki dziwny..

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lipca 2009, 10:11 »
Nie jestem artysta, na moje oko jest po prostu ostry, w przeciwienstwie do naszych obrazkow, ktore sa prawie zawsze rozmyte.
Galeria hiresow ze Spectruma:
http://zxspectrum48.i-demo.pl/zxgallery.html

leming__

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lipca 2009, 10:31 »
popieram zieloka, dziwne te ich hiresy jakos mnie tak nie kreca jak nasze...
Ten post wyraza moja opinie w dniu dzisiejszym.Nie moze on sluzyc przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani kazdym innym nastepujacym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Lipca 2009, 11:51 »
@Nitro: Jak, obrazy nie ostre - ustaw sobie w emu i bedziesz mial ostre.

Fakt ze gfx-y ze spectrum maja cos w sobie - nie maja w zasadzie innego trybu to i sie \"wyrobili\". Ta ostrosc moze wynikac z tego, ze maja jeszcze mniej kolorow niz c64 i nadrabiaja diteringiem.
W kazdym razie mozesz robic (konwertowac) wierne kopie na c64.   

veto.gif
 :Opis:                                                

:Rozmiar: :15.15 KB
 :Wyswietlen: :Plik sciagnieto 1401 raz(y)

\"veto.gif\"

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Lipca 2009, 20:58 »

Cytat:
@Nitro: Jak, obrazy nie ostre - ustaw sobie w emu i bedziesz mial ostre.

Fakt ze gfx-y ze spectrum maja cos w sobie - nie maja w zasadzie innego trybu to i sie \"wyrobili\". Ta ostrosc moze wynikac z tego, ze maja jeszcze mniej kolorow niz c64 i nadrabiaja diteringiem.
W kazdym razie mozesz robic (konwertowac) wierne kopie na c64.

Chodzi mi o kontury w obrazkach, u nas ich po prostu nie ma bo brakuje kolorow, hires veto jest tego doskonalym przykladem, wszystko duze, poszarpane i \"rozmyte\".
Co do spectrum, to maja tez interlace, i jest on dosc ciekawy, Spectrum jak sama nazwa wskazuje ma palete skladajaca sie ze spektrum kolorow w dwoch odcieniach - lacznie 15 kolorow i w interlace ladnie sie zlewaja.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Lipca 2009, 06:48 »
Nitro hehe ty po prostu lubisz komiksy

bimber__

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Lipca 2009, 08:28 »

Nitro napisal:

Chodzi mi o kontury w obrazkach, u nas ich po prostu nie ma bo brakuje kolorow, hires veto jest tego doskonalym przykladem, wszystko duze, poszarpane i \"rozmyte\".

kolorow u nas nie brakuje, bo mamy az o 1 wiecej \"Wink\"
na c64 piksele sa nieco mniejsze niz na zx, do tego kolory sie bardziej zlewaja, przez co nie mozna uzyskac takiej samej ostrosci jak na spectrum.

a co do rysowania z konturami - trzeba sie naprawde nakombinowac jak kon pod gore zeby narysowac w hiresie dobry komiks.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Lipca 2009, 11:39 »

zielok napisal:
Ot po prostu chce wiedziec co zrobic nastepnym razem lepiej. Nie oszukujmy sie i nie robie dem tylko dla wlasnej satysfakcji ale takze po to aby ludziom sie one podobaly wiec chce uzyskac jak najlepszy efekt.

OK \"Smile\"

Primo napisalismy z Lemingiem zaka tylko do pierwszego parta. Rozlozenie tego zaka na dwie czesci spowodowalo ze demo sie zaczelo przynudzac mniej wiecej od polowy.

Kolejno, IMHO, zniwelowanie problemu \"zrywania\" zaka, kosztem pozniejszego pojawiania sie efektow to kolejny zanudzacz.

Kolejno, za dlugie pokazywanie grafik to ponownie zanudzacz.

Czyli jednym slowem - jezeli chodzi o demko na party to jedyny problem, co wg. mnie poprawic to dynamika i jeszcze raz: dynamika.

Reszta cacy.

Pozdrowka.

ps. I nie ma co patrzec na innych, zeby robic efekty jakie gdzies tam byly w innych demach, no chyba ze lepsze, szybsze, mocniejsze itd. A tak to lepiej olac kopiowanie cudzych wynalazkow i robic swoje, bo inaczej to kazdy by tylko papugowal drugich \"Wink\"