Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Konwersja do Hires  (Przeczytany 504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zielok__

• Gość
Konwersja do Hires
« dnia: 18 Maja 2009, 19:08 »
Szukam jakiegos konwertera (najlepiej na PC) ktory ladnie mi przekonwertuje 2 kolorowe obrazki (dokladnie to napisy). Project One niestety robi to troszke dziwnie (albo ja czegos nie wiem) i czasem kolory w pamieci ekranu sa zamienione (czyli nie moge sobie screen wypelnic poprzez
lda #$f0
   ldx #$00
!loop:
   sta $0400,x
   sta $0500,x
   sta $0600,x
   sta $06e8,x
   inx
   bne !loop-

a musze kombinowac.
Mam nadzieje, ze zrozumiale wytlumaczylem \"Smile\"

Offline wackee

• Level 6
Konwersja do Hires
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2009, 19:36 »
Dla mnie zawsze najlepiej sprawowal sie GoDot.

Nitro__

• Gość
Konwersja do Hires
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2009, 19:44 »
Project One ma skopana obsluge hiresa, bodajze zamienia wlasnie nible kolorow. Do zabaw z hiresem uzywam GangEd\'a:
http://noname.c64.org/csdb/release/?id=19831
To potezny program chociaz niedokonczony.

Offline Skull

• Level 6
Konwersja do Hires
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2009, 06:32 »
powiem szczerze, ze to dla mnie, dosc powszechne niedopracowanie wspolczesnych konwerterow- moze i obraz wynikowy jest calkiem ladny, ale od strony struktury (maski) kolorow to zazwyczaj jest kaszana - kazdy kwadrat 8x8 moze byc inaczej interpretowany. Musisz znalezc taki co na sztywno podporzadkowuje kolory do rejestrow vic-a.
Przy dwoch kolorach to jeszcze nie jest taki klopot - sprobuj X-ray-em. Timanthes tez robi z tymi kolorami co chce podczas konwersji, ale ma narzedzie do reindeksacji (recolor) ktory zamienia kolor tla i punktow w kwadracie 8x8 ze soba - niestety trzeba wskazywac recznie.

axel__

• Gość
Konwersja do Hires
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Maja 2009, 18:46 »
Mozesz uzyc programu Con Go, musisz mu podac obrazek w wielkosci 320x200 bo inaczej zle konwertuje.