Kilka tygodni temu sprawilem sobie noworoczny prezent: MMC Replay.
Cacko mozna zakupic m.in. tutaj:
http://www.vesalia.de/e_mmcreplay.htmNie mam zamiaru wglebiac sie tutaj w specyfikacje techniczna gdyz jest ona dostepna w sieci. Natknalem sie jednak na jeden dosc konkretny problem ktory opisze.
Jak wiadomo MMC Replay posiada slot na karty SD/MMC.
Do swojego ukladu uzylem karty SD 2GB.
Z poziomu file browsera mozna bezposrednio m.in. uruchamiac pliki typu .PRG, mozna takze przegladac zawartosc plikow typu .D64 oraz uruchamiac z nich poszczegolne programy. Jednak aby obejrzec demko dyskowe lub pograc w dyskowa gre nalezy najpierw zmontowac obraz pliku .D64 na realna dyskietke w stacji (demo czy gra loaduje sie przeciez z dyskietki).
W tym miejscu natknalem sie na problem polegajacy na tym, ze po uruchomieniu z file browsera opcji montowania dysku z formatu .D64
program montujacy wywalal sie za kazdym razem po dojsciu do track nr 1 sector nr 16 dyskietki. Poczatkowo myslalem, ze to cos nie tak z moja stacja 1541 II ktora niedawno nabylem na Allegro i jeszcze nie testowalem jej nagrywania ale po wykluczeniu tej mozliwosci zwalilem bezposrednio wine na MMC Replay lub tez oprogramowanie nim zawiadujace.
Na tamten moment nie mialem akurat bezposredniego dostepu do sieci, ale z pomoca przyszedl Odyn/VTE d., ktory bedac u mnie, dysponowal telefonem komorkowym i odpowiednim abonamentem
dzieki ktoremu udalo nam sie sciagnac i zainstalowac jeden z dodatkowych pluginow: D64 Writer Plugin v0.92 (by Kratznagel) sluzacy do wielokrotnie szybszego montowania dyskow niz wewnetrzny plugin MMC Replay\'a. Pomyslalem, ze skoro oprogramowanie samego kartridza nie daje rady to warto sprobowac czegos innego. Jak sie okazalo, instalacja pluginu nie przyniosla rezultatow od razu, lecz udzielila cennej informacji. Otoz przy probie montowania dysku w stacji przy uzyciu nowego pluginu na moment wyswietlil sie komunikat o niemoznosci obslugi systemu plikow FAT32. (Przypuszczalnie wewnetrzny plugin MMC Replay\'a do zgrywania dyskow tez ma z nim klopoty).
I rzeczywiscie - z dwojga mozliwych opcji zdecydowalem wczesniej sformatowac moja karte SD na FAT32 a nie FAT16.
Teraz w zasadzie wszystko bylo juz jasne. Zformatowalem karte SD na FAT16, odpalilem od razu plugin Kratznagela i poszloooo. Swoja droga, rewelacyjny plugin. Operacja zgrania dysku trwa tylko kilkadziesiat sekund.
Wreszcie, po wielu zmaganiach, dla uproszczenia nie opisanych w calosci powyzej
moglismy z Odynem zasiasc w fotelach i po raz pierwszy na oryginalnym C64 zobaczyc \"Edge of Disgrace\" oraz inne nowe produkcje
Podsumowujac:
Mimo iz producent dopuszcza uzywanie kart pamieci sformatowanych zarowno w FAT16 jak i FAT32 to WUJEKDOBRARADA na to: tylko FAT16
wtedy po prostu mniej zmartwien.
Mam nadzieje ze posiadaczy tego bajeru bedzie w Polsce coraz wiecej. Zachecam do kupna, uklad jest wart swojej ceny.