Katalog, o którym wspominałem w tym poście - wydany był na eleganckim papierze kredowym i prawdopodobnie każda ze stron była w koszulce w segregatorze. Było to później niż '93 z tego co mi się zdaje więc kasety kosztowały 20,000 a może 25,000 zł.
Odnośnie RAR-a to posiada licencję więc jego stosowanie za free na mocy prawa nie jest legalne
. 7zip jest open więc nie ma tu problemu. Ja najbardziej lubię ZIP i często korzystam z Total Commandera, nawet na Amidze pakowałem ZIP-em a nie LHA/LHX czy XPK. Ostatnio w pracy dostaliśmy "prykaz", żeby używać tego 7zip, RAR-y musieliśmy odinstalować. Na macach RAR jest w systemie już "na dzień dobry" - takie mam informacje od makowca (fanatyka oczywiście, częsty przypadek). Co do instalowania dodatkowego oprogramowania to samo mógłbym powiedzieć np: o djvu. Ja wolę zwykłą formę jpegów w jednym katalogu (choć zawsze boli mnie to, że coś do powtórnego wydruku jest zapisywane w jpg, wszystkie wartościowe rzeczy zapisuję w bezstratnym i od zawsze uwielbianym - i tu znów się powtórzę - także na Amidze - formacie PNG). Pamiętam jak pewnego dnia odkryłem, że format .cbr to nic innego jak spakowany RAR (albo ZIP prędzej, mniejsza o szczegóły, nie pamiętam). Kiedyś u kolegi zmieniłem rozszerzenie tego .cbr i mogłem spokojnie rozpakować zawartość
.