Witam. Zaznaczam że już odwiedziłem
1571diag.txt.
Ale i tak potrzebuję pomocy...
Nabyłem niedawno ...prawie okazyjnie... C128D (plastik).
Sprzedający twierdził, że nie sprawdzał sprzętu, a lata temu wszystko działało...
Sprzęt przebył drogę przez morze, więc spodziewałem się, tak czy owak, jakichś kłopotów i drobnych napraw.
1541-II pospinaną kablami serial z C128D via XU1541 podłączam też do PeCeta z VICE i CBM4WIN na XP. Na podorędziu paczka nowych dyskietek z Vesalii...
Wbudowana 1571, po przeczyszczeniu głowic i odgięciu włosa sprężyny na górnej głowicy, odczytuje już katalogi i zapisuje pliki na sformatowanych uprzednio (w 1541-II) dyskietkach.
1571 ma jednak spore problemy z formatowaniem - raz mi się udało po komendzie HEADER... - ale to i tak tylko raz. Zazwyczaj OPEN 15,8,15... zapala diodę, stacja rusza i za chwilę pojawia sie kursor, a dioda szybko mruga, nie odczytałem kodu błędu, ale po HEADER... mam momentalnie komunikat ?BAD DISK ERROR (silnik rusza, głowica ustawia się na zewnętrznym obwodzie dyskietki, nie ma zgrzytu jak w 1541)
Stacja ma też problem z odczytem dysków zgranych w całości z plików d64 oraz oryginalnymi dyskietkami z zabezpieczeniami - wcale nie czyta katalogu takich dyskietek...
Zgaduję po 1541diag.txt że to problem z czujką ścieżki 0.
Wydaje mi się że ta czujka (wg powyższego poradnika) to czarny element w kształcie litery C, ze szczelinami - w środku po prawej od głowic i bliżej "tyłu" stacji (czyli dalej od szczeliny dysków). Przeczyściłem ją z grubsza ale bez zmian. Nie mam pewności czy w tym tkwi problem braku formatowania.
Gdzie szukać usterki? Jak naprawić 1571?