Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: jak moderatorzy elektrody bronia 11111olo  (Przeczytany 31486 razy)

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
jak moderatorzy elektrody bronia 11111olo
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Października 2011, 19:35 »
No, i pracowitości nie można mu odmowic.
@Raf , jesteś tego pewny, że niedługo będzie można kupić karta z PoP od Olo?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Października 2011, 21:10 »
@StaryMarabut - a na stronie Ola był ? ;)   Raf podał linka.
-profil nieaktywny-

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Października 2011, 08:14 »
Byłem, filmik widział. I to wszystko.
Może trzeba czytać między wierszami? \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Stycznia 2012, 18:27 »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Stycznia 2012, 19:18 »
rafvte:
niezle jaja :D

uhaha, grubo ;) biedny Zaxon, po co w ogóle wdaje się w dyskusje z kimś, kto "lutuje gwoździem" ;))
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Stycznia 2012, 19:21 »
ta.. i jego klonami-rezydentami tegoz forum
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Stycznia 2012, 20:43 »
Do niedawna nie do końca wiedziałem o co chodzi z 111olo czy jak tam dokładnie jest.
Teraz widzę, że olo przegina, kupuje od zaxona coś co sam produkuje i się czepia o coś.
Zresztą nie tylko o to, bo na elektrodzie też miałem z nim styczność - chociaż wyjaśnił co chciałem wiedzieć to trochę trwało zamiast napisać wprost.
Rynek może i siadł przez to, że zbyt tanio sprzedawał ale takie jego prawo - chociaż jak ktoś napisał sam sobie strzelił w kolano też.

Co do produkcji i sprzedaży, martwi mnie to że zaraz wszyscy sobie skaczą do gardła jak ktoś ma zarobić. Odrazu są wyliczenia ile to kosztuje i za ile się sprzedaje. Ja rozumiem, że to jest hobbystycznie i miło by było gdyby było jak najtaniej.
Przykładowo zaxon też robi różne "zabawki" na różne platformy i od niego mam ostatnio SIDE i uważam, że produkt wart swojej ceny, czy coś na tym zarobił? Pewnie tak ale gdyby robił to za darmo to przestał by już to dawno robić.
Jak określono na innym forum potrzebni nam są tacy rzemieślnicy/składacze - gdyby coś miało być składane tylko przez tych co potrafią i składali by to dla siebie to widzielibyśmy takie rzeczy tylko na zlotach/www czy w innych miejscach i raczej byśmy tego nie dostali w swoje ręce. Nie bronie olo tylko uważam, że można trochę lżej podejść do tematu jeżeli ktoś ma zarobić na takim czymś a i tak wychodzi taniej niż produkcja własna. Nie bądźcie aż tacy zawistni.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Stycznia 2012, 20:52 »
polaki to w ogole dziwny narod, tutaj sie jeszce oplaca produkowac ale na pewno nie sprzedawc bo rodakom zawsze bedzie za drogo.

natomiast jesli opracowalbym jakies urzadzenei to na pewno nie udostepnilbym go, wlasnie ze wzgledu na "skladaczy", ktorzy za darmo otrzymuja gotowy produkt.

poza tym przy hardware GPL to jednak nie to samo co przy sofcie... produkcja urzadzenia, nawet z otwara specyfikacja/schematami/firmware kosztuje, kopiowanie na ogol softu nie ;)

z tego powodu moim zdaniem to ze ktos zarabia na kopiowaniu GPLowego softu to zlo, to ze ktos zarabia na hardwareowych projektach mnie grzeje, tyle ze produkty by olo nie sa warte swojej ceny (sd2iec lutowane gwozdziem za 145zl? panie, daj pan spokoj).
Ponadto w kwestii GPL hardware zdrowym jednak zdrowym odruchem jest opublikowanie plikow zrodlowych pcb jesli ktos takowe polepszyl, zaproponowal wariant alterantywny. 11111olo jest jednak ostatnia osoba po ktorej spodziewalbym sie takeigo kroku (jak widac na filmie... sd2iec na cartridge w drodze...).

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Stycznia 2012, 00:44 »
\"\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Stycznia 2012, 12:21 »
o kurde to produkt by 11111olo ???
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Stycznia 2012, 12:25 »
owszem, co wiecej:

http://allegro.pl/commodore-64-c-2-os-y-i2077847284.html

Commodore 64 C - 2 OS-y

100% sprawny.

Posiada dwa OS-y - standard i jiffy dos.

Wszystko co jest bardzo w tym ważne to brak jakiejkolwiek integracji w obudowę aby zmieniać kernale lub resetować C64.

Osoba która wygra aukcję zostanie powiadomiona o jej formie.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Stycznia 2012, 12:42 »
jiffy dos jest kradziony i chroniony prawem. Można spokojnie dać znać pracownikom allegro że są paserami.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

zaxon

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Stycznia 2012, 17:23 »
Moze lepiej dac znac tworcom Jiffy ?  Byla ,co prawda dosyc dawno podobna sytuacja z Atari, tez jeden "specjalista" rozwiazanie HDD do atarki probowal piracic, raz dwa go uspokoili wlasciciele projektu.
Co do reszty, nie ukrywam ze ja jestem rzemieslnikiem, dostaje lub znajduje projekt, dogaduje sie z autorami i go robie w wiekszej skali. Z autorami sie rozliczam od sztuki lub kupuje caly projekt, ewentualnie wskrzeszam jakis abadon . I wilk syty i owca cala.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Stycznia 2012, 17:42 »
Twórcy Jiffy raczej sobie odpuścili. Właścicielem jest Jim Brain. Pewnie się zdenerwuje. Ale donosicielstwo wg mnie jest żenua, zwłaszcza, że chodzi o pojedynczy przypadek.

Jeśli komuś zależy żeby zwrócić mu uwagę - napiszcie na jego forum: albo niech zmieni Jiffy na Exos v3 (jak to robił wcześniej), albo niech kupi licencję od Jima Braina, albo niech usunie aukcję. Jak tego nie zrobi, niech "tropiciele" donoszą gdzie chcą. IMHO. oczywiście...

OT.
Kolega od SD2IEC na allegro, dalej sprzedaje MMC2IEC w pierwszej wersji jako SD2IEC (z maksymalną wersją softu v0.6.7) i idzie jak ciepłe bułki. Co mu zrobicie ?
Zaxon napisz choć w swojej aukcji "oferuję ostatnią w pełni funkcjonalną wersję SD2IEC umożliwiającą wykorzystanie najnowszego oprogramowania, w przeciwieństwie do innych sprzedawców."

zaxon

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Stycznia 2012, 18:18 »
Znienilem troche opis ,ale  glownie to mi zalezy zeby to co robie kupowali ludzie ktorzy wiedza co z tym zrobic, bo jak nie to potem musze trollowac po ola forum, bo ktos zla karte ma albo zle uzywa ;)