Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: jak moderatorzy elektrody bronia 11111olo  (Przeczytany 31520 razy)

Boobeek

• Gość
jak moderatorzy elektrody bronia 11111olo
« Odpowiedź #105 dnia: 23 Lutego 2012, 23:20 »
11111olo przeczytał to co sie tutaj dzieje na jego temat i wystawil negatywny komentarz na allegro(3msc po transakcji) zapytany przez szefa co ten koment ma znaczyć i zeby to usunął oznajmil, ze usunie komentarz jak dostanie oswiadczenie o mozliwosci poslugiwania sie zdjeciem na forum elektrody.Haaaa....Dobre sobie...Szantaż olo nie podziałal.
Sprawe oddano w dobr ręce. Podobno za każdy dzień wyswietlania foty kasują mu $
Szkoda Olo-nie rozumie po dobroci to zrozumie jak bedzie odpracowywał spolecznie.
Co do plyt i innych sprzetów to Olo zamawia rózne rzeczy robi na nich swoje eksperymenty i jak mu cos pojdzie nie tak to oddaje pod pretekstem uszkodzen fabrycznych.
Moze tak zalozyć czarną liste wpisac na nią  11111olo i wyswietlac jako apel ostrzegawczy do sprzedajacych\"\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #106 dnia: 23 Lutego 2012, 23:42 »
Boobeek:
ze usunie komentarz jak dostanie oswiadczenie o mozliwosci poslugiwania sie zdjeciem na forum elektrody

Na złodzieju czapka gore, jak to mawiali hindusi ;)
Cieszymy się więc, że olo w końcu zaliczył pierwszą wpadkę i jeszcze ją potwierdził głupim wymuszeniem. Mamy też nadzieję, że po pierwszej będzie i druga trzecia a zamykanie jego aukcji z lewym oprogramowaniem będzie po pierwszym zgłoszeniu.

PS. Bardzo dziwnie wygląda ten jeden negatyw przy 11437 pozytywach na Państwa koncie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #107 dnia: 23 Lutego 2012, 23:59 »
Szkoda, że Allegro ma chorą politykę - zabraniają na stronie "o mnie" pisania np. że ten użytkownik to oszust. Miałem kiedyś taką listę u siebie, ale olo mnie z zemsty zgłosił i Allegro kazało mi tę listę usunąć ze strony "o mnie".

Niemniej wydaje mi się, że należałoby stworzyć listę pseudonimów na Allegro, których trzeba unikać jak burza.

11111olo - konto sprzedawcy oraz -_-_-_-_-_- konto kupującego - to są dwa pewne konta olo.

Do tego dochodzą ludzie, u których pojawiły się podrabiane przez niego kasety:

tasma......
dare.....

Jeszcze kilka innych ściemniaczy bym podał, ale nie chce mi się teraz szukać w archiwum emailów. Aha, nicki wykropkowałem, żeby się ktoś przypadkiem nie rzucał, że go pomawiam. ;)

ps. część negatywów, które otrzymał na drugim koncie, również pochodzi z oszukańczych praktyk - na jednej sprzedawczyni wymuszał sprzedaż poza aukcją, a gdy to nie nastąpiło, wystawił neutrale, a w zamian wyłapał słuszne negatywy.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Boobeek

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 24 Lutego 2012, 13:23 »
V-12/Tropyx:
11111olo - konto sprzedawcy oraz -_-_-_-_-_- konto kupującego - to są dwa pewne konta olo.

Zgadzam się to jedno z wielu szemranych kont Olo, zresztą sama nazwa uzytkownika mówi wiele za siebie

zaxon

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 24 Lutego 2012, 19:30 »
Raf:
Nie wiedziałem, że na Youtube robi on porównanie jego SD2IEC vs zaxon.
https://www.youtube.com/watch?v=K_od-jMFnsI
Szkoda tylko, że bardzo kątem wkłada tą kartę do zaxonowego sd2iec i niewiadomo dlaczego sama się karta blokuje na zapis.

To chyba po tym jak objechał on zaxonowy sd2iec ponieważ nie umiał uruchomić.

Jest to typowa nieczysta zagrywka - takie porównania powinny być robione przez kogoś kto kupiłby interfejs od jednej i drugiej strony (względie otrzymał do testów) a nie przez sprzedawce testującego towar drugiego sprzedawcy.

Raf:
Zaxon tlumaczyl na forum ola o co z tym chodzi, ale teraz juz nie ma tam "anonimowego" przegladania a rejestrowac sie tam nie bede.

Ogolnie to byla smieszna historia, Olo mnie na GG dopadl domagajac sie wyjasnien w sprawie mojego SD2ieca ktorego nawet nie kupil tylko dostal od kogos kto sobie nie umial z obsluga poradzic i zaczal mnie straszyc jak to uruchomic  bo jak nie to filmik opublikuje, nakrzyczal ze robie tandete , potem mnie zaczal pouczac jak sie klientow powinno traktowac i mam mu natychmiast  odpowiedziec bo jak nie to film pokaze....Coz,pokazal.
Wyjasnilem ze to nie jest "moj"  SD2iec tylko sd2iec robiony na podstawie projektu z wikipedi, kazdy testowany na moim c64 przed wysylka, to zrobil test porownwczy. ;) Na koniec okazalo sie ze SD2iec byl oczywiscie w pelni sprawny.  
Co gorsza pisalem z nim troche na GG, chcialem chlopaka podciagnac w elektronice, wpoic pewne zasady , podalem sporo adresow gdzie mozna czesci kupic, gdzie warto plytki zamawiac, skonczylo sie tym ze cos sie tam  dowiedzial i probowal mnie zagryzc ;)
I smieszno i straszno, jak to mawiaja Rosjanie ;)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #110 dnia: 27 Lutego 2012, 00:10 »
no to ladnego weza na swej piersi wychowales ;)

http://noname.c64.org/csdb/scener/?id=22749
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

gulson

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 28 Lutego 2012, 08:48 »
Aby się nie powtarzać moje stanowisko tutaj:
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/96102-plagiat-na-elektroda-pl-co-mozna-w-tej-s prawie-zrobic.html#post1540255

W skrócie:
Strony transakcji trochę się pokłóciły i zamiast się porozumieć to jedna strona włącza w całą walkę wszystkie fora dyskusyjne łącznie z osobami zarządzającymi.

Chciałbym również poinformować, że wpłynął wniosek o usunięcie zdjęcia od użytkownika 11111olo:
http://obrazki.elektroda.pl/1696694600_1311688277.jpeg
Zamieszczonego między innymi w pierwszej wiadomości w przedmiotowym wątku na tutejszym forum. Wniosek owy odrzucono. Jestem bardzo daleki od cenzurowania niezależnego forum czy hostingu zdjęć elektrody. W tym przypadku ocenzurowane zostałoby forum c64power.com z materiału zdjęciowego a cały temat straciłby jakikolwiek sens dyskusji. Nikt nie byłby zadowolony z portalu elektroda.pl, gdybym usuwał treści tylko z tego powodu, że ktoś z zewnątrz ma taką ochotę.

Odnośnie wypowiedzi zaprezentowanej w pierwszej wiadomości ciężko mi się ustosunkowywać do zarzutów, ponieważ wypowiedź już nie istnieje na forum elektroda. Zapewne zamieszczono wypowiedź w temacie lub miejscu do tego nie przeznaczonym np. dział bazar służy tylko do sprzedaży. Stąd informacja moderatora, że użytkownik może sprzedawać i nie należy w tą walkę włączać forum elektroda - przynajmniej nie w tym miejscu, gdzie próbowano dyskusję rozpocząć. Niestety system elektroda nie jest przygotowany do wysyłania opinii o użytkownikach, a biorąc pod uwagę ilość postępowań a przy tym ilość traconego czasu na wyjaśnienia konfliktów między użytkownikami jestem daleki od wprowadzenia tej opcji. Sformułowanie "jak moderatorzy elektrody bronia 11111olo" uważam za całkowicie nieuzasadnione i krzywdzące.

Kamil Gulczuk

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #112 dnia: 28 Lutego 2012, 09:13 »
Wow, nie sądziłem, że sprawa trafi aż na Forum Prawne. Ale może to i dobrze, niech więcej osób dowie się o przekrętach pana A.

Generalnie w momencie wytworzenia dzieła, a w naszym przypadku jest to zdjęcie, nabywamy wobec niego całkowite prawa autorskie. Stąd też bez zgody i wiedzy nasze zdjęcie nie może być nigdzie publikowane.

W przypadku naruszenia praw autorskich, winę ponosi autor artykułu/posta, redaktor naczelny oraz właściciel strony. Tak więc upieranie się, żeby zdjęcie zostało na danej stronie, pogrąża właścicieli elektroda.pl, jak i samego olo.

gulson:
Chciałbym również poinformować, że wpłynął wniosek o usunięcie zdjęcia od użytkownika 11111olo:

Zabawne, sam łamie prawa autorskie, a potem odbija piłeczkę i zachowuje się tak samo. Zresztą to u niego typowe.

gulson:
Sformułowanie "jak moderatorzy elektrody bronia 11111olo" uważam za całkowicie nieuzasadnione i krzywdzące.

Nie wiem, kogo krzywdzi takie sformułowanie. Moim zdaniem jest one słuszne. Jeżeli moderator forum upiera się, by zostawić zdjęcia naruszające prawa autorskie, nie dość, że łamie prawo, to wspiera oszusta. Ponadto, co Pan w tej chwili robi? No właśnie, broni olo, tak więc sformułowanie jest jak najbardziej prawidłowe, nikogo nie krzywdzi, nie obraża, a jedynie obrazuje rzeczywistość.

gulson (z Forum Prawnego):
Jednocześnie osoba, która zgłosiła roszczenia nie jest w stanie udowodnić, że przedmiotowe zdjęcie należy do tej osoby, a powołuje się na ustawę o Prawie Autorskim oraz ochronie wizerunku. Niestety wskazane zdjęcie nie prezentuje twórczości o indywidualnym charakterze oraz nie zawiera niczego, co mogłoby owy wizerunek naruszać.

Na jakiej podstawie twierdzi Pan, że osoba, która zgłosiła roszczenie, nie jest w stanie udowodnić autorstwa swoich zdjęć? Toż to jakaś bzdura. Zdjęcia prywatne domu, otoczenia, nie mogą tak sobie po prostu wędrować do Internetu. Czy chciałby Pan, aby nagle na elektrodzie pojawiła się fotka Pańskiej sypialni? Jest to naruszenie dóbr osobistych, szczególnie stwarzające niebezpieczeństwo ujawnienia prywatnych sfer z życia danej osoby. Dla złodzieja jest to sygnał, co ewentualnie mógłby ukraść. Dlatego powszechnie nawet zabronione jest publikowanie zdjęcia pojedynczego domu!

Proszę bardziej zaznajomić się z aspektami prawa autorskiego i cywilnego. Szczególnie jako moderator i osoba znacząca (najważniejsza?) na elektrodzie, nie powinien Pan wspierać osób, które łamią prawa autorskie, dla dobra Elektrody, jak i jej użytkowników.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Zawsze aktualne!

gulson

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 28 Lutego 2012, 09:21 »
Tak jak wspomniałem wg mojej najlepszej wiedzy zdjęcie nie narusza prawa autorskiego ani wizerunku, dlatego brak powodów do usunięcia przedmiotowego materiału. Podobnie brak podstaw do usunięcia zdjęcia zamieszczonego przez użytkownika Raf tegoż forum. Na tym proponuję zakończyć prawnicze dywagacje.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #114 dnia: 28 Lutego 2012, 10:10 »
gulson:
Podobnie brak podstaw do usunięcia zdjęcia zamieszczonego przez użytkownika Raf tegoż forum

Wierutna bzdura, Raf będzie musiał usunąć takie zdjęcie jeżeli autor o to zarząda. Jeżeli znajduje się ono na obcym serwerze, autor zdjęcia może zarządać usunięcia zdjęcia z obcego serwera.
Nie wiem po co Szanowny "moderator" wypowiada sie w kwestiach o których decydują Sądy RP? Olo trafił na firmę, jeżeli teraz firma z gęby cholewy nie zrobi to sprawa skończy się wyrokiem, olo zapłaci za postępowanie plus jakieś koszty na Matki i Dziecka albo Orkiestryję Owsiaka i tyle. Czy elektroda łamie prawo chroniąc wybitną jednostkę? Pewnie łamie, najważniejsze, że traci z całą pewnością twarz.
Jako user elektrody... aż wstyd przyznać, bronicie pirata komputerowego, który sprzedaje opogramowanie bez licencji. Więc nie ważne co, gdzie i dlaczego... ważne z kim\"\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

gulson

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 28 Lutego 2012, 10:54 »
Podjęcie decyzji dotyczącej usunięcia lub pozostawienia materiału na serwerze  nie może zależeć od tego, jakie opinie pojawiają się o danej osobie w Internecie. Nikt na forum elektroda nie może być inaczej (gorzej) traktowany czy w nieuzasadniony sposób ocenzurowany z powodu złej opinii na innych forach. Niedługo w tej dyskusji dojdziemy do całkowicie zwierzęcych odruchów, zacznie się liczyć kolor skóry, wyznanie lub płeć przy podejmowaniu decyzji moderacyjnych. Reasumując jeżeli jest to pirat komputerowy, ktoś został przez niego oszukany proszę sprawę zgłosić odpowiednim organom.

Kamil

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #116 dnia: 28 Lutego 2012, 10:58 »
Jestem zaskoczony obecnoscia Szefa Wszystkich Szefow Elektrody na tym skromnym forum ;)

Tak czy siak olo jeszcze nie wnioskowal o usuwanie czegokolwiek stad (wprawdzie ma tutaj bana, ale to nie przeszkadza rejestrowac lewe konta tudziez w ogole sie ze mna kontaktowac), za to w przeszlosci juz mu sie zdarzalo podmieniac fotki na swoim serwerze, ktore pokazywaly nieudolnosc jego wladania lutownica.

PS. oferuje liste wszystkich adresow IP (ok 250)  lub adresow ip wraz z data i czasem posta (ok 400)  z ktorych logowal sie na power olo, jestem bardzo ciekawy czy wystepuje jakas zbieznosc z kontami ktore na elektrodzie uwazane sa za jego lewe. ogolnie rzecz biorac moje wczorajsze SQLowe sledztwo po c64power nie wykazalo zbieznosci zadnego adresu ip ola z kontami ktore uwazam za falszywe, ale biorac pod uwage ze czlowiek ten uzywa neo i play z dynamicznym ip + najprawdopodbniej bawi sie w tunele, nie jest to tozsame z brakiem kont falszywych.

olo musial znalezc sposob na lewe logowanie na elektrodzie, czytalem dzis na golden line jak pewnien czlowiek zrobil ekspeyment - z jego komputera o tym samym ip konto zalozyl jego syn, i odpowiedzial w tym samym watku ktory zalozyl ojciec, z powodu zbieznosci ip zaraz zbanowano konto syna ;) jak odnajde ten watek na GL to go tutaj przytocze.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

gulson

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 28 Lutego 2012, 11:04 »
Dziękuję za możliwość otrzymania wszystkich adresów IP. Niestety muszę odmówić dla naszego wspólnego dobra, ponieważ adres IP w szczególności powiązany z użytkownikiem może być uznany za dane osobowe. Tym niemniej jeżeli są podejrzenia użytkowania wielu kont na forum elektroda przeprowadzę swoje wewnętrzne śledztwo.

Dopisując coś związane z tematyką forum, C64 to mój pierwszy komputer, dzięki któremu nauczyłem się programować w Basicu, później Amiga (język Amos Basic?), na zakończenie PC i już Pascal z HTTP+PHP, co zaowocowało stworzeniem małej strony domowej...

Kamil

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #118 dnia: 28 Lutego 2012, 11:09 »
gulson:
Podjęcie decyzji dotyczącej usunięcia lub pozostawienia materiału na serwerze nie może zależeć od tego, jakie opinie pojawiają się o danej osobie w Internecie.

Jeżeli Pan nadal nie widzi naruszenia praw autorskich, wówczas musi się Pan liczyć z konsekwencjami prawnymi.

Olo raz ukradł moje zdjęcie i kilkukrotnie wykorzystywał je na Allegro. Kiedy zażądałem natychmiastowego usunięcia fotki oraz zadośćuczynienia za zarabianie przy wykorzystaniu części mojego dzieła, chłopak się przestraszył i zdjęcie natychmiast usunął ze swojego servera. Oznacza to, że był świadomy, że prawo autorskie naruszył i nie chciał ponosić konsekwencji prawnych. Na Elektrodzie jednak czuje się zbyt pewnie, bo jest kryty przez moderatorów, ale w sądzie to nic nie da.

Olo nie ma do dziś jaj, by przeprosić za kradzież mojej foty i zwrócić chociażby części zarobionej dzięki mojemu dziele kwoty.

W razie potrzeby, służę screenshoot'ami \"\"

Zawsze aktualne!

Offline Amun-Ra

• Level 3
  • Gdyby mi się chciało…
« Odpowiedź #119 dnia: 28 Lutego 2012, 12:00 »
Kisiel
Myślę że do Amu-ra i Olo będzie coraz więcej rachuneczków.
Z tym dzbanem i uchem to jak to było?

Możesz mi przybliżyć co wspólnego ma mój post prostujący pewne niedopowiedzenia tutaj z postacią Ola?

Kisiel PS. Bardzo dziwnie wygląda ten jeden negatyw przy 11437 pozytywach na Państwa koncie.

Powiedziałbym, że bardziej uwiarygania firmę. Zwłaszcza jeśli przeczyta się, co w takiej negatywnej opinii ujęto i w jakim tonie wystosowano odpowiedź.
Przynajmniej ja na to zwracam uwagę.

V-12/Tropyx
Olo raz ukradł moje zdjęcie i kilkukrotnie wykorzystywał je na Allegro. Kiedy zażądałem natychmiastowego usunięcia fotki oraz zadośćuczynienia za zarabianie przy wykorzystaniu części mojego dzieła, chłopak się przestraszył i zdjęcie natychmiast usunął ze swojego servera. Oznacza to, że był świadomy, że prawo autorskie naruszył i nie chciał ponosić konsekwencji prawnych. Na Elektrodzie jednak czuje się zbyt pewnie, bo jest kryty przez moderatorów, ale w sądzie to nic nie da.

Ja w ogóle nie rozumiem tego człowiekam (Ola). Jaki ma/miał problem ze zrobieniem własnego zdjęcia?

Btw, ciekawy artykuł dotyczący odpowiedzialności administratora forum za wpisy użytkowników: http://olgierd.bblog.pl/wpis,odpowiedzialnosc;administratora;forum;za;cudze;wpisy,124  07.html
And the Lord said unto John, come forth and thou shall receive eternal life. But John came fifth and won a toaster.
https://retro.rocks/cc/