Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problem z obrazem  (Przeczytany 694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

camileck

• Gość
Problem z obrazem
« dnia: 11 Sierpnia 2010, 17:15 »
 Witam.  Pisałem  kiedyś  na  tym  forum  w  pewnej  sprawie  i  uzyskałem  pomoc  dlatego  dobrze  wspominam  to  miejsce.  Wróćmy  do  tematu.  Swojego  c64c  podlączam  przez  RF  i  zawsze  działał  świetnie.  Po  jakichś  6  miesiącach  przerwy  chciałem  sobie  w  coś  pograć.  Komcio  przez  pierwszą  godzine  działał  normalnie  ale  potem  zaczęły  się  problemy  z  obrazem  przedstawione  na  zdjęciach.  Na  moich  dwóch  tv  wyglądają  one  inaczej.  Jeszcze  wczoraj  pomagało  przełączenie  na  inny  kanał  i  powrót  na  kanał  na  którym  nadawał  c64.  Ale  teraz  nie  pomaga  nic.  Dodam  że  działo  się  to  wszystko  stopniowo.  Najpierw  pojawiały  się  pasy  na  pare  sekund  i  znikały.  Potem  zaczęły  pojawiac  się  coraz  częściej  a  teraz  są  cały  czas,  choć  czasami  znikną  na  parenaście  sekund.  

http://img408.imageshack.us/img408/7131/dsc00333v.jpg\' target=_blank>http://img408.imageshack.us/img408/7131/dsc00333v.jpg -  lcd  LG  -  pasy  wyraźnie  widoczne  

http://img541.imageshack.us/img541/5035/dsc00334u.jpg\' target=_blank>http://img541.imageshack.us/img541/5035/dsc00334u.jpg -  stary  Sharp  -  pasy  widoczne  jako  zniekształcenie  obrazu  po  bokach  

Z  góry  dziękuje  za  pomoc.

camileck

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2010, 17:17 »
 Przepraszam  za  jakość  zdjęć.  Robione  na  szybko  komórką.  I  nie  wiem  czy  to  ważne  ale  pasy  \'idą\'  z  góry  na  dół.

camileck

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpnia 2010, 17:22 »
 Kolejny  edit.  Gdy  komcio  jest  \'zimny\'  pasy  nie  włączają  sie  przez  pierwsze  5  min  użytkowania.  Można  się  też  ich  pozbyć  przez  wyłączenie  komputerka  na  ~15  min.  Po  włączeniu  mamy  5  min  komfortu  pracy  :D

camileck

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpnia 2010, 17:33 »
 Fine  tunning  to  pierwsze  na  co  wpadłem  i  to  niestety  też  nie  działa.

11111olo

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpnia 2010, 17:50 »
 Prubowałeś  podłączyc  przez  AV  -  ma  lepszy  obraz.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Problem z obrazem
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpnia 2010, 18:16 »
 o  i  zaraz  będzie  olo  kabel  sprzedawał.  
  Przepraszam  Czy  to  osoba  która  została  wywalona  za  złodziejstwo  i  zakładanie  fałszywych  kont  z  forum  C64?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

camileck

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpnia 2010, 18:19 »
 Tak,  wiem  ale  nie  mam  narazie  mozliwosci  sprawdzenia  av,  wiec  prosze  o  pomoc  w  zdiagnozowaniu  problemu.

suchy

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpnia 2010, 18:53 »
 Wygląda  mi  to  na  zaklócenie  sieciowe  na  obrazie  -  dobrze  to  widać  na  klasycznym  kineskopie  CRT  (druga  fotka).  Elektrolity  do  wymiany  (zacznij  od  tych  największych)  w  obwodach  zasilania  komcia  lub  zasilaczu  zewnętrznym.  Spróbuj  pożyczyć  drugi  zasilacz,  wtedy  będziesz  wiedział,  czy  masz  rozkręcać  komcia  i  tam  grzebać,  czy  \'pruć\'  swój  zasilacz.

camileck

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sierpnia 2010, 15:11 »
 Dziekuje  za  pomoc!  Z  problemem  poradzilem  sobie  wykonujac  3  czynnosci:  
  1.  Podłączenie  zasilacza  przez  listwe  przeciw  przepieciowa  
  2.  Gruntowne  czyszczenie  razem  z  dosłownym  wykąpaniem  obudowy  
  3.  Wyczyszczenie  pedzelkiem  całej  plyty  głównej.    
  Problem  ustąpił,  nie  wiem  co  pomogło  najbardziej  :).  Miejmy  nadzieje,  ze  jest  to  rozwiązanie  na  jak  najdłuższą  metę...

suchy

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sierpnia 2010, 15:24 »
 Popraw  luty  przy  dużych  kondensatorach  elektrolitycznych  na  płycie  głównej.  To  tylko  doraźna  poprawa,  bo  ruszałeś  płytą  i  \'samo  się  naprawiło\'  ;)  .  Za  jakiś  czas  będzie  powtórka  z  rozrywki.  Ja  bym  wymienił  elektrolity  (to  groszowa  sprawa),  bo  oprócz  zimnego  lutu,  może  któryś  z  nich  dostawać  przerwy  (stąd  ten  objaw,  pojawiania  się  usterki  po  jakimś  czasie,  jak  się  komcio  nagrzewał).  Elektrolit  to  NAJGORSZY  element  elektroniczny,  jeśli  chodzi  o  żywotność  (niestety  nie  wymyślono  dotychczas  zastępczej-lepszej  i  tak  taniej  technologii  produkcji  kondensatorów  o  duzych  pojemnościach).

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Problem z obrazem
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpnia 2010, 23:34 »
 Miałem  identyczną  sytuację.  Zaraz  po  włączeniu,  po  kilkuletnim  postoju.Pasy  przemieszczały  się  z  góry  na  dół.  Teraz  nie  zauważyłem.                    

11111olo

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpnia 2010, 14:39 »
 Najprawdopodobniej  elektrolity  się  rozformowały,  jednak  to  proces  odwracalny  stąd  teraz  jest  ok.

camileck

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Sierpnia 2010, 22:18 »
 A  czy  do  `teorii  spracowanego  elektrolitu`kwalifikują  się  zaniki  głosu  i  nie  działanie  magnetofonu  które  ustępują  po  jednorazowym  przechyleniu  komcia?  Co  ciekawe  problemy  z  obrazem  ustąpiły  całkowicie  to  teraz  mam  to    \'\'  

11111olo

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Sierpnia 2010, 20:10 »
 Suchy  dobrze  napisał  żeby  wymienić  elektrolity.  Koszt  zerowy  a  będzie  problem  z  głowy  -  no  i  sprawdź  cz  nie  ma  zimnych  lutów.