Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: klon 1541 ultimate w 95 procentach gotowy  (Przeczytany 2205 razy)

izopropanol

• Gość
klon 1541 ultimate w 95 procentach gotowy
« dnia: 14 Lipca 2010, 00:45 »
 Witam,    po  ponad  roku  zabawy  mam  dzialajacy  klon  1541  ultimate.  Z  dobrych  wiesci,  jest  o  3/4  tanszy,  czyta  ,zapisuje,  pelna  emulacja,  
  z  zlych  wiesci  poki  co  upgrade  firmwaru,trzeba  programowac  ze  stacji  no  jest  wiekszy  gabarytowo.    

SPC

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipca 2010, 10:02 »
 A  moze  jakies  szczegoly?  Zdjecia?  

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipca 2010, 10:16 »
 Gratuluję  wytrwałości  !  :)  

Zapodaj  trochę  szczegółów,  bo  wszyscy  pewnie  są  ciekawi  co  to  za  cudo  ;)
-profil nieaktywny-

11111olo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipca 2010, 18:10 »
 Jakie  ma  możliwości  -  większe  niż  SD2IEC?

SPC

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipca 2010, 20:05 »
 Olo,  polutowales  podobno  pare  zeczy  i  nie  wiesz  czym  jest  1541  ultimate?

11111olo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipca 2010, 20:48 »
 He  he,  wiem  czym  jest  ale  czy  będzie  to  to  samo  to  nie  wiem,  dlatego  pytam  ;)

izopropanol

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipca 2010, 21:01 »
 Jak  skoncze  ,podam  pelna  dokumentacje.  Schemat,gerbery,  wsad  do  atmegi  i  flasha.Zrodel  nie  udostepnie,przykro  mi.  

Ogolnie  ,jak  to  prototyp    dziala  to  u  mnie  na  plytce  prototypowej  z  xilinx  spartan  2,  mniej  wiecej  takiej    
  http://www.easyfpga.com/ez2susb_features.htm\' target=_blank>http://www.easyfpga.com/ez2susb_features.htm

plus  atmega  48  ,pamiec  sram  512  kilo  i  flashrom  .    

Robie  PCB  w  Altium  Designer  ,  w  zasadzie  mam  juz  wyroutowany  ale  jak  to  prototyp,  bez  zmian  sie  pewnie  nie  obedzie,  oczywiscie  reszta  czesci  SMD  0603.Wiec  niestety  odpada  zrobienie  tego  w  domu  prostymi  srodkami.  W  przyszlym  miesiacu  prototypy  PCB  pojda  do  produkcji.  

Projekt  dla  mnie  jest  czysto  hobbystyczny,  terminow  nie  obiecuje,  nazwa  klon  Ultimate  tez  w  zasadzie  jest  na  wyrost  bo  85  procent  oprogramowania  napisalem  od  nowa  ,pozostale  15  pewnie  tez  przepisze  bo  poki  co  mam  problemy  z  prawidlowa  obsluga  rozszerzonej  pamieci  i  flashowania  .  Niestety,  czasu  malo,  pracy  duzo.  Pzodrawiam  

izopropanol

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lipca 2010, 22:00 »
 Przepraszam,  nie  zauwazylem  pytania  a  nie  moge  postu  edytowac.  

ogolnie  specyfikacja  dzialajaca  :    

1.wejscie  na  karte  SD,obsluguje  FAT,    FAT  32,  testowalem  karty  od  256  meg  do  4  giga,    
  2.  Tryb  standart  ,  urzadzenie  zachowywuje  sie  jak  zwykla  1541  II  
  3.  Tryb  fast  turbo,  urzadzenie  laduje  dane  z  pelna  szybkoscia  na  jaka  pozwala  karta  pamieci,    
  4.Transfer  USB  pomiedzy  urzadzeniem  a  PC,  urzadzenie  jest  widoczne  po  podlaczeniu  do  PC  jako  karta  pamieci  w  celu  latwego  kopiowania  danych  plus  mozliwosc  wykorzystania  PC  jako  przechowalni.Myslalem  tez  nad  opcja  wykorzystania  polaczenia    usb  do  transferu  danych  bezposrednio  do  C64.  
  5.  Rozszerzenie  pamieci,  poki  co  512  kilo,i  jeszcze  sie  dociera.  

To  na  tyle,mam  nadzieje  ze  odpowiedzialem  na  wiekszoszc  pytan.  Pozdrawiam  

SPC

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipca 2010, 22:31 »
 Cos  poza  jednoplikowymi  programami  Ci  smiga?

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lipca 2010, 09:03 »
 no  właśnie  -  jak  śmigają  loadery  ?

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lipca 2010, 23:57 »
 No  narobiłeś  nam  smaka.  

suchy

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lipca 2010, 11:12 »
 Nie  odpowiedziałeś  na  pytanie  skull`a.  Piszesz  coś  o  pełnej  emulacji  na  wstępie,  jak  to  rozumieć??  Znaczy  się,  działają  wszystkie  programy  odpalane  w  stacji  1541-II  (np.  fastloadery)???

suchy

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lipca 2010, 11:48 »
 ...  bo  jeśli  nie,  to  SD2IEC  z  dodatkowym  czytnikiem  kart  SD  (takim  do  PCta  za  parę  zeta)  i  zainstalowanym  w  komciu  JiffeDOSem  robi  praktycznie  to  samo,  no  może  poza  punktem  5.  

ad1  SD2IEC  ma  to  samo  

ad2  pliki  .D64  przekonwertowane  do  M2I  (przy  pomocy  M2I  makera)  hulają  tak  samo  z  SD2IEC  jak  .D64  ze  stacji  (tzn.  ładują  się  intra,  lewele,  zapisują  HI-scores  itp.  itd).  

ad3  Jeśli  mamy  zainstalowanego  w  komciu  JiffyDOSa  to  komcio  bardzo  szybko  ładuje/zapisuje  pliki  z/do  SD2IEC  i  nie  potrzeba  fastloaderów!  

ad4  to  samo  robi  dodatkowy  czytnik  kart  SD,  a  wyjęcie  karty  z  gniazda  SD2IEC  i  włożenie  jej  do  gniazda  czytnika  nie  wymaga  chyba  podawania  instrukcji  obsługi.  ;)  

ad5  no  tego  nie  ma  w  SD2IEC,  poza  jakimś  tam  (nie  testowałem  dotychczas)dostępem  do  wewnętrznej  (w  Atmelu  SD2IEC)  pamięci  EEPROM,  obsługą  zegara  RTC  I2C  (testowałem  z  SD2IEC  zegarek  PCF8583  -  fajnie  chodzi)  i  obsługą  standardowego  wyświetlacza  alfanumerycznego  LCD  (jeszcze  nie  sprawdzałem).  

Napisz  coś  więcej  o  swoim  klonie,  podaj  fotki,  bo  na  razie  to  temat,  jak  z  prima-aprilis  ;)  

SPC

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lipca 2010, 09:38 »
 Cos  mi  to  nie  wyglada...

izopropanol

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lipca 2010, 22:38 »
 Witam,  myslalem  ze  w  poprzednich  postach  rozwialem  watpliwosci  ale  widze  ze  nie.  Urzadzenie  oczywiscie  dziala  z  wszystkimi  fastloaderami,  inaczej  bym  go  nie  projektowal  na  chipie  w  ktorym  przy  pewnej  dozie  cierpliwosci  mozna  cale  c64  zmiescic.  

To  nie  jest  jakies  sd2iec  i  inne    pochodne.