Ważne jest czy dioda jest przygaszona, zgaszona, czy mruga, czy się pali normalnie.
Pierwsze - ściągnij schemat z
www.zimmers.net Sprawdź pod obciążeniem napięcia na zasilaczu powinno być +5 i +12V - jak zamiast +5 masz +10 - napraw zasilacz, wymień rom i fotodiode (nie pamiętam czy coś jeszcze)
Za zgaszenie (mruganie) diodą odpowiedzialny jest VIA 6522 - ten co steruje napędem. Oprócz tego dioda jest programowo gaszona i zapalana - Epromy się rozprogramowują po latach.
Jak widzisz w tamtej stacji dioda nie gasła, bo soft czekał na stan na serial porcie (to drugie VIA) - uszkodzone było VIA od serial portu i inwertery - pewnie jakiś mędrzec wcisnął zasilanie do seriala... - Jak widzisz przyczyn może być wiele.
Te kabelki przy gate array`u z tymi kleksami wyglądają jak fabryczne - nie widziałem takiego modelu jak ten (ale widziałem tylko 2 modele) natomiast widziałem inne stacje CBM z podobnymi udziwnieiami i były one fabryczne...
Na zdjęciu nie widać czy masz eprom czy prom. Poczekamy aż wypowiedzą się najsilniejsi w hardware...