Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problem z transferem danych  (Przeczytany 341 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Manganiac

• Gość
Problem z transferem danych
« dnia: 17 Czerwca 2002, 16:52 »
 Mam problem. Wlasnie zakupilem kabelek do transferu danych - stacja 1541-IIPC - i okazuje sie, ze Star Commander nie wykrywa napedu. Nie wiem, jeszcze jaki to typ kabla, ale prawdopodobnie XA1541 (wnioskuje po tym, ze przy ustawieniu w konfiguracji wlasnie tego typu, proba nawiazania polaczenia ze stacja powoduje zaswiecenie sie lampki \'drive\' i wlaczenie mechanizmu, jednak pojawia sie blad \'8: Drive not present\'). Dodam rowniez, ze jestem prawie pewien, iz w SC jest wszystko dobrze skonfigurowane. Zakladam takze, iz kabel jest sprawny. Byc moze trzeba skonfigurowac porty w BIOSie. Czy ktos ma jakis pomysl i moglby pomoc? Bede wdzieczny.

Manganiac

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2002, 09:23 »
 \'Wywiedzialem\' sie i jest to na pewno X1541. Mam juz nienowa plyte glowna, wiec powinien chodzic. Plytka to GA-586T2. Robilem testy Xcdetect - nic. Sprawdzalem port programem X1541tst, otrzymuje komunikat, ze jest niekompatybilny z kablem X1541... Kabel rozbieralem i wyglada, ze wszystko tam styka. Czy jest gdzies spis modeli plyt glownych, ktore chodza lub nie chodza z X1541?

~shango@o2.pl#*#Shango/Vermes

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Czerwca 2002, 20:24 »
 Witam

Ten kabelek dziala w czystym dosie wiec musisz uruchomic kompa w trybie dos najlepiej z dyskietki i wtedy skonfigurowac musisz w SC tym kabelka oraz na jakim porcie lpt dziala.Wiem ze kiedys byly problemy z jakims abitem ale nie znam modelu.Ja mam ustawionae w biosie ECP/EPP i dziala znakomicie.Jesli nie uda ci sie tego odpalic to slij mejla z dokladnym opisem.

SPC

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwca 2002, 08:22 »
 Szczerze mowiac ja tez kiedys probowalem sie w to bawic. Zrobilem sobie kabelek, ale tez cos bylo nie tak. Moze komp byl zbyt wolny? Mialem Pentium MMX 233.

~artujaro@poczta.onet.pl#*#Artur J.

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwca 2002, 13:22 »
 Ja mam ten sam kabelek (X1541) jak go zrobiłem też mi niechodził czytałem że na porty LPT należy narzucic komunikacje dwu kierunkową co też zrobiłem ale nie pomogło, jednak w ustawieniach programu było coś o mocy procesora,że nie radzi sobie z komputerami powyrzej 233Mhz a ja ma Amd k6 350Mhz dlatego przełączyłem się do starego 486 i poszło. Ale niedawno przeszedłem na nowszą wersję SC w której już niema opcji dotyczących procesorów i z tą wersją działa  wszystko ok. (nawet z procesorem o zegarze 500Mhz) Podam jeszcz że Ustawienia LPT w biosie mam NORMAL (w niektórych płytach oznaczane jako SPP). Na zakończenie potwierdzam że odczyt w programie działa tylko w DOS-ie, w WINDOWS-ie można uruchomić potrafi nawet odzcytać dyski z 64 ale zachwile wiesza cały system.

Manganiac

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwca 2002, 22:13 »
 U kolegi kabelek dziala. U mnie nie (oczywiscie sprawdzalem polaczenie w czystym dosie, skonfigurowalem odpowiednio SC, a takze ustawialem w BIOSie porty na rozne sposoby). Odeslalem kabelek i wymieniam go na XE, mam tylko nadzieje, ze pojdzie, bo na sta.c64.org bylo bodaj napisane, ze nie wymaga SPP, lecz dowolnego rodzaju, w przeciwienstwie do X.