Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dodatkowy RAM w C64  (Przeczytany 2140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline johny73

• Level 3
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Sierpnia 2009, 18:34 »
 To  jest  całkowity  hand  make  -  podejrzewam,  że  musiał  by  kosztować  ok  1500  -  2000  zł  lekko  bez  specjalnego  ciśnienia.  Tam  jest  jakiś  lcd  jakieś  przeróbki  z  tego  co  zrozumiałem  REU  też,  czytniki  kart  SD  touch  pady.  Ładnie  wygląda.  Nakombinowane  mocno.  No  musiał  by  być  na  raty  oczywiście  :b

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Sierpnia 2009, 18:42 »
 na  raty?  hmm  raczej  wątpie  aby  autor  jeszcze  do  banku  z  Tobą  chodził:)  
  Cena  którą  podałeś  jest  tą  którą  ja  też  przewiduje  za  taki  bajer.  Nie  wielu  jest  odbiorców  takiego  sprzętu.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline johny73

• Level 3
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Sierpnia 2009, 18:52 »
 ...mało  odbiorców  -  racja.  Jest  to  bowiem  sprzęt  dla  \'smakoszy\'.  Linia  retro,  oryginalna  klawiatura  i  bliski  sercu  ekran  interpretera.  Dla  \'niezoriętowanych\'  to  wydumka  -  niech  dalej  pozostaną  w  kolorym  świecie  DirectXa  i  kolejnych  wspaniałych  wersji  systemu  operacyjnego  Pana  Gatesa.  A  co  do  rat.  Wiesz  -  może  to  zabawne,ale  w  więkoszci  przypadków  podejście  hobbystyczno-sentymentalne  nie  chodzi  w  parze  z  zasobnym  portfelem.  Taki  osobnik  nie  kupi  sobie  porządnej  szmaty  na  grzbiet  tylko  wywali  kasę  na  jakieś  flaki  z  minionej  epoki.  Ale  taki  właśnie  jest  tego  urok.  Jeżeli  by  tan  nie  było  -  C64  zdechł  by  jak  wiele  mikrokomputerów  z  tego  okresu.  Był  by  niszowym  dla  wielu  śmiesznym  małym  komputeriem.  

gornipio

• Gość
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Sierpnia 2009, 19:27 »
 on  robi  te  laptopy  dla  przyjemnosci  -  zrobil  laptopa  xbox,  ps3,  ps2  portable  zanim  wyszlo  psp...  tego  zrobil  na  rocznice  c64.  to  unikat  -  jedna  sztuka.  w  dodatku  raczej  nie  na  sprzedaz.

Offline johny73

• Level 3
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Sierpnia 2009, 22:10 »
 Czytałem  komentarze  na  tym  sajcie.  Niektórzy  po  porostu  \'srali  prądem\'  jak  to  zobaczyli.  Ohów  i  ahów  nie  było  końca.  Ja  sam  zapytałem  chłopa  ile  kosztuje  to  cudo.    
  Może  kiedyś  dojdzie  do  tego,  że  ktoś  zacznie  robić  takie  sprzęty  dla  zapaleńców.  Tak  jest  w  przypadku  sprzęty  audio.  Te  wszyskie  trochę  lepsze  DENONY,  KISY,  MARANTZ`e  są  stylizowane  na  sprzęt  z  lat  70-80.  Nikt  nie  będzie  ubierał  takiego  hardware`u  w  syfiastą  nowoczesną  obudowę.  Frajerski  design  jest  dla  ludzi,  którzy  nie  przykładają  większej  wagi  co  i  jak  gra.  Ważne  żeby  miało  ledy  i  ładnie  migało.  Mam  znajomego,  który  ma  kóźla  na  punkcie  takich  rzeczy.  Jego  stara(tzn.żona)  załąmuje  ręce,  bo  ten  jak  w  apoplekcji  wydaje  kasę  na  sprzęty.  Ale  faktycznie  toto  gra  porządnie  i  tak  wyglda.  Odnośnie  emulatorów.  Nie  czepiam  się  ich  wcale.  Sam  z  nich  korzystam  Vice,  CCS64  (trochę  popiarduje  -  wersja  W32),  niezły  jest  też  emulator  Farbrausha.  Wszystko  chodzi.  Nie  szarpie.  Nawet  babole  z  loaderami  szczególnie  w  demkach(problemy  z  IRQ)  są  takie  same  (pamiętam).  Mimo  to  zazdroszczę  trochę  tym,  którzy  mają  możliwości  roztawienia  prawdziwego  sprzętu.  Znalazełm  artykuł  faceta  z  Wałbrzycha.  Ten  ma  praktycznie  wszystko  co  było  topowe  w  Polsce.  Atari  8/16  bit  XL,  XE,  ST,  C=  64,16,116,+4,Amiga,  Amstrada  464,1028  i  Sinclairy  ZX48,128.  I  to  wszystko  z  peryferiami.  Do  tego  trzeba  mieć  miejsce.  Przecież  nie  stłoczę  tego  w  piwnicy  ani  na  balkonie.  Życie.        

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Sierpnia 2009, 22:22 »
 ehh  tak  naprawdę  to  zwykłe  c64  w  obudowie  z  telewizorem.  Jakby  niebieski  kolorek  na  ekranie  byłby  zielonkawy  niebieski  to  dla  mnie  byłby  szał...  :)  
  Cieszy  mnie  to  że  ktoś  wydałby  tyle  kasy  na  taki  wynalazek  bo  to  oznacza  że  prawdziwy  sprzęt  można  sprzedać  za  więcej.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline johny73

• Level 3
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Sierpnia 2009, 22:44 »
 Wiesz  jakie  to  było  fajne  na  giełdy.  Widziałem  kiedyś  na  Grzybowskiej  w  Warszawie  kolesia  z  SXem.  Miał  w  nim  2x1541.Przynosił  dwie  walizeczki,  jedną  z  maszynką,  drugą  ze  stafulcem.  Żadnych  kabli,  żadnych  monitorów  i  takiego  tałatajstwa.  Czysto  cyk  -  klawiaturka  na  kabelku.  Monitorek  troche  h...y  ale  do  kopiarki  wystarczył.  Dla  porówniania  Kolega  obok  pamiętam  siedział  z  gumiakiem  (Spektrusiem)  -  gość  miał  5  (pięć  interfejsów  -  4  z  przelotem)  ja  naliczyłem  AY,  do  joyów,  sterownik  do  FD  3``,  interfejs  szeregowy.  Pamietam  to  jak  dziś.  Stałem  z  otwartą  modrą.  To  były  rozbudowy.  Komputer  wielkości  kalkulatora,  a  extendy  długie  jak  odkużacz  Zelmer  ;)

gornipio

• Gość
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Sierpnia 2009, 22:56 »
 ojoj...  sx-64  chyba  lepszy  niz  gumiak.  sx-64  to  c64  z  wbudowanym  monitorem,  stacjami  1541  itp.  fajny  sprzet,  ale  okropnie  trudno  dostepny  w  polsce,  a  jesli  juz,  to  ceny  tak  wysokie,  ze  wole  nie  mowic  :p

Offline johny73

• Level 3
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Sierpnia 2009, 23:38 »
 Nie  nie..  nie  porównuję  tutaj  sx`a  z  gumolem.  Podkreślilem  tylko  funkcjonalność  rozwiązania  SX  z  patentami  jakie  tworzyli  ludzie  Spektrusiów.  SX  -  smukła  bryła  z  C64  -  Spektruś  -  fajny,  mały  ale  golas  -  trzeba  rozszerzeń  do  wszyskiego.

zyga

• Gość
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Sierpnia 2009, 08:24 »
 Widziałem  SX-64  na  North  Party  6.  Nie  pamiętam  już  czyj  to  był  sprzęt,  ale  monitor  był  okropnie  mało  czytelny  (to  tylko  5  cali),  a  obudowa  przypominała  oscyloskop  prod.  b.  Czechosłowacji  ;)  
  Straszna  krowa  ten  SX-64  jak  na  komputer  przenośny.

gornipio

• Gość
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Sierpnia 2009, 08:28 »
 Wiesz  zyga  stare  laptopy  to  raczej  takie  walizy  wlasnie  byly.  Osborne,  Macintosh  Portable,  EPSON  HX10,  Compaq  Portable  III...  

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Sierpnia 2009, 09:06 »
 Johny73,  a  widziałeś  na  grzybie  64DX  vel  C65  ?  

Znajomy,  który  tam  piracił  na  komodzie  w  latach  chyba  90-92,  mówił,  że  jakiś  gość  kiedyś  tam  jednego  przytargał.
-profil nieaktywny-

gornipio

• Gość
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Sierpnia 2009, 09:41 »
 ile  wyprodukowano  sztuk  c65?  mniej  niz  100  sztuk,  zanim  commodore  upadlo,  nie?  a  potem  wyciekly  z  fabryki?

Offline johny73

• Level 3
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Sierpnia 2009, 11:17 »
 Czytałem  kiedyś  o  nim.  Miał  być  tańszym  pomostem  pomiędzy  C64  i  Amigą  (dość  drogą  jeszcze  wtedy).  Zachowyał  kompatybilność  w  dół.  Wtedy  Commodore  jako  firma  już  powoli  umierał.Tramiel,  który  odszedł  z  Commodore  jeszcze  w  latach  80  tych  w  kupionym  przez  siebie  zdechniętym  Atari  tłukł  Atari65/130XE  i  Atari  ST.  A500  potem  A600/1200  (jako  tańsze  -  nie  wspominam  o  i  3000HD+FPU)sprzedawała  się  dobrze.  Widziałem  go  tylko  na  zdjęciach.  Koncepcja  bardzo  fajna.  Ale  trochę  powtórzony  błąd  jak  w  przypadku  C+4  itd.  Dla  przykładu  wsadzili  tam  dwa  SIDy.  Niestety  jakość  generatora(ów  -  nawt  6  kanałów)  i  możliwość  przetworników  a/c  były  jak  zienia  i  niebo.  Pomysł  fajny,  nowatorski,  tylko  dziwię  się  że  jedna  firma  wypuszcza  najpierw  hit  A500,  a  3  lata  później  experymentuje  jeszcze  podrasową  mocno  linią  komputera  8-bitowego.  Mogę  się  domyślić,  że  próbkowali  rynek  -  może  chwyci.  Zgodnie  z  inormacjami  sprzedali  ponad  1000  sztuk.  Jednakże,  nie  wszedł  on  do  produkcji  seryjnej  -  był  raczej  modelem  studyjnym.  

gornipio

• Gość
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Sierpnia 2009, 11:48 »
 ech  studyjnym  tylko  1000  sztuk  -  to  i  tak  wiecej  niz  c64gold  i  c64aldi.