Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C-64, stara wersja, blank screen  (Przeczytany 1358 razy)

ketchup19

• Gość
C-64, stara wersja, blank screen
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Sierpnia 2009, 11:19 »
 PS.  Raz  jeszcze  sprawdziłem  generator  RESTEu,  działa  prawidłowo,  np.  na  pinie  40  procesora  zaraz  przy  włączeniu  komputera  jest  0  a  po  niecałej  sekundzie  pojawia  sie  stan  wysoki.

ketchup19

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Sierpnia 2009, 11:21 »
 Zauważyłem  jeszcze  jeden  ciekawy  objaw.  Po  włożeniu  Final-III  (i  tylko  na  nim)  i  włączeniu  komputera,  standardowy  blank  screen  z  działającym  silnikiem  magnetofonu,  jednak  po  wciśnięciu  RESTE  na  kardridżu,  silnik  się  wyłącza  jednak  dalej  nie  ma  obrazu.

ketchup19

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Sierpnia 2009, 13:05 »
 Wymieniłem  KERNAL,  nic..  
  Na  stronce  http://www.commodore.ca/manuals/Tips/c64_tips.htm\' target=_blank>http://www.commodore.ca/manuals/Tips/c64_tips.htm znalazłem  opis  typowych  błedów,  odnośnie  magnetofonu  +  blank  screen`a  były  tylko  dwie,  wymienić  CPU  lub  KERNAL.  Bez  efektu.  

zyga

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Sierpnia 2009, 16:32 »
 Instrukcję  serwisową  stąd:  http://www.filety.net/index.php?strona=arty/literatura/literatura\' target=_blank>http://www.filety.net/index.php?strona=arty/literatura/literatura
  napewno  też  już  czytałeś.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Sierpnia 2009, 20:09 »
 Na  jakiejś  stronce  gościu  zalecał  również  sprawdzenie  DRAMów...  
  Gdyby  pamięć  była  całkiem  zwalona  to  byłby  niezły  cyrk.  Krótko  po  resecie  komp  by  poszedł  w  krzaki  -  np.  pierwszy  rts  by  się  źle  wykonał.  

-profil nieaktywny-

ketchup19

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Sierpnia 2009, 21:00 »
 Sprawdzić  wszystkie  8  kostek  RAMu..  nie,  gra  nie  warta  świeczki.  
  Zastanawia  mnie  jeszcze  jeden  fakt,  po  wyjęciu  CPU  i  włączeniu  komputera  silnik  magnetofonu  nadal  się  kręci,  po  ponownym  zamontowaniu  procesora  też,  jednak  stan  na  pinie  24  jest  0.  Nie  jestem  w  stanie  stwierdzić  czy  w  momencie  włączenia  stan  zmienia  sie  z  1  na  0.  Jak  domyślnie  zachowuje  sie  6510?  Np.8051  domyślnie  ma  wszystkie  porty  na  1.  Jeśli  6510  też  to  znaczy  że  komputer  sie  uruchamia,  procesor  zaczyna  wykonywać  instrukcje  z  KERNAL  i  sie  wywala.  Tyle  że  KERNAL  podstawiony  i  dalej  nic.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Sierpnia 2009, 21:18 »
 hmm  pomierz  napięcia  na  danych  i  adresach  zobacz  czy  nie  masz  takich  samych  wartości,  może  to  poprostu  zwarcie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

ketchup19

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Sierpnia 2009, 11:46 »
 OK,  poddaje  sie,  nie  mam  pojęcia  co  jest  temu  C-64.  Zauważyłem  że  po  kilku  minutach  CPU  robi  sie  dość  mocno  ciepły  (to  nie  jest  jego  normalna  temperatura).  A  sprawdzając  wszystkie  urządzenia  podpięte  do  magistrali  danych  i  adresu  pod  kątem  zwarcia  mija  sie  z  celem.  Musiałbym  prawie  wszystkie  procesory  wylutować  i  posprawdzać...

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Sierpnia 2009, 13:12 »
 Silnik  magnetofonu  włącza  się  zerem.  

\'Na  chłopski  rozum\'  6510  po  resecie  port  danych  powinien  ustawić  na  wejście  -  jakoś  \'oficjalny\'  datasheet  nic  na  ten  temat  niestety  nie  mówi.  

Czyli  bez  procesora  silnik  będzie  chodził...  

Nie  wyrzucaj  tylko  tej  komody  do  śmieci  !  Może  ktoś  jeszcze  ją  odratuje  ;)
-profil nieaktywny-

Offline Mikra_Lbn

• Level 3
    • http://www.lubus.info
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Sierpnia 2009, 14:54 »
 KB777  napisał:  \'Nie  wyrzucaj  tylko  tej  komody  do  śmieci  !  Może  ktoś  jeszcze  ją  odratuje  ;)\'    
  Ewentualnie  weźmie  na  części  zamienne:)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Sierpnia 2009, 15:11 »
 KB777  z  tego  co  pamiętam  to  mosy  się  ustawiają  na  jedynki  po  resecie.  Dlatego  kąbinowałem,  że  to  raczej  procek  a  nie  rom.  Z  wykryciem  zwarcia  nie  jest  taki  kłopot  jak  opisujesz.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Sierpnia 2009, 16:21 »
 O  ile  sobie  przypominam,  może  to  ma  związek  ze  sprawą,  może  nie,  ale  kiedyś  jak  miałem  magneta  z  c64,  to  po  resecie  słychać  było  jak  magnet  na  ułamek  sekundy  rusza  i  staje  nie  wiem  natomiast  czy:  

1.  Był  tylko  programowo  wyłączany,  co  by  tłumaczyło  jak  się  linie  po  resecie  ustawiają    

2.  Był  programowo  włączany  i  wyłączany  co  znaczy,  że  jesteśmy  w  lesie,  bo  nie  wiemy,  czy  linie  były  włączone  najpierw  hardware`owo  czy  nie  

stawiam  na  pierwszą  opcję  

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

ketchup19

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:22 »
 Kisiel,  jakbyś  w  związku  z  tym  zabrał  się  za  szukanie  zwarcia?  
  Wegi,  wydaje  sie  że  sensowny  jest  pkt.1.  W  prawidłowo  działającym  C-64  właśnie  po  resecie  silnik  na  ułamek  sekundy  się  załącza.  Tłumaczyłoby  to  że  podczas  wysokiego  RESETu  porty  CPU  idą  na  1,  później  programowo  akurat  P5  (24)  schodzi  do  0  i  silnik  ciągle  pracuje.    
  Można  w  przypadku  C64  mówić  o  kości  \'botującej\'?  Czy  to  KERNAL  czy  Basic  ROM?  Jak  już  pisałem  KERNAL  podstawiłem,  został  mi  jeszcze  do  sprawdzenia  Basic  ROM.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:45 »
 Ketchup  -  jakby  było  zwarcie  na  danych  albo  adresach,  to  woltomierzem  można  spróbować  wyłapać  -  będzie  albo  stałe  0  albo  stałe  1.  

To  KERNEL  na  starcie  wpisuje  1  do  rejestru  od  silnika  magnetofonu.  Tak  na  oko  to  będzie  50-ta  do  60-tej  instrukcji  po  odpuszczeniu  RESETu.  
  Wcześniej  jednak  sprawdzana  jest  obecność  kartridża  -  i  jeśli  on  jest,  wykonywany  jest  kod  inicjalizacyjny  z  kartridża.  To  by  wyjaśniało  różnice  w  zachowaniu,  kiedy  miałeś  włożonego  Finala.
-profil nieaktywny-

ketchup19

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Sierpnia 2009, 08:01 »
 Witam  ponownie.  

Nie  poddałem  się  jeszcze  z  naprawą  tej  płyty.  Kolejnymi  rzeczami  jakie  sprawdziłem/podstawiłem  są  dwa  multipleksery  dla  RAM  74LS257,  74LS258,  układ  74LS139,  BasicROM  oraz  dwa  CIA.    
  W  necie  wyczytałem  kilka  istotnych  faktów:  komputer  powinien  sie  uruchomić  bez  SID`a  i  obu  CIA,  jednak  zwarcie  któregoś  z  nich  może  powodować  blank  screen  w  związku  z  czym  testy  i  próby  napraw  lepiej  przeprowadzać  bez  tych  układów.  Kolejną  rzeczą  był  test  \'piggyback\'  pamięci  RAM.  Pod  warunkiem  że  nie  są  one  zwarte  (nie  grzeją  się),  można  nakładać  sprawną  kostkę  (pojedyńczo)  na  już  zamontowaną  fabrycznie  sprawdzając  czy  wszystkie  wyprowadzenia  przylegają  do  siebie.  Niestety  po  takim  teście  ciągle  nic.  Więc  albo  uszkodzone  jest  więcej  jak  jedna  kość,  albo  to  coś  innego.  Dziś  mam  zamiar  sprawdzić  CharacterROM.