Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C-64, stara wersja, blank screen  (Przeczytany 1357 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ketchup19

• Gość
C-64, stara wersja, blank screen
« dnia: 10 Sierpnia 2009, 12:29 »
 Witam.  

Z  wykształcenia  i  pełnionego  zawodu  jestem  elektronikiem.  
  Problem  jest  z  jedną  z  pierwszych  wersji  C-64  (rok  1983).  Po  włączeniu  komputera  ekran  pozostaje  wygaszony  (zarówno  na  wyprowadzeniu  Audio/Video  jak  i  na  modulatorze),  pracuje  natomiast  cały  czas  silnik  magnetofonu.  Stacja  dyskietek  przy  wlączeniu  komputera  zeruje  się  prawidłowo.  Na  ślepo  wpisywałem  LOAD\'$\',8  ale  nic  to  nie  dało,  stacja  nie  rusza.  Czyli  problem  nie  tkwi  w  wizji.  Co  do  silnika  magnetofonu,  zgodnie  ze  schematem  PCB  i  opisem  usterek  znalezionym  w  necie,  sterowanie  tym  silnikiem  zajmuje  sie  bezpośrednio  MPU,  wymieniłem  procesor,  sprawdziłem  obwód  sterowania  silnikiem  (z  tranzystorem  TIP29),  ciągle  nic.  Oczywiście  magnetofon,  zasilacz,  stabilizatory  5  i  12,  bezpiecznik  sprawne.  
  Proszę  o  pomoc  w  zdiagnozowaniu  usterki.

chateau

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpnia 2009, 13:16 »
 jezeli  pracuje  caly  czas  silnik  magnetofonu  to  zgaduje  ze  pewnie  cos  nie  tak  z  portem  i/o(mapowany  na  adresy  $00,$01).

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2009, 13:42 »
 Hmmm...  Cały  czas  włączony  jest  silnik  magnetofonu  ?  

Miałem  tak,  gdy  źle  wkładałem  kartridża  i  C64  się  prawidłowo  nie  restartował.  
  W  starych  C64  podobno  stosunkowo  często  pada  PLA  -  a  to  ona  decyduje  za  dekodowanie  adresów,  więc  może  i  u  Ciebie  się  komp  nie  restartuje  przez  nią.  

Masz  dostęp  do  oscyloskopu  ?
-profil nieaktywny-

ketchup19

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2009, 15:20 »
 Nie  znam  przeszłości  tego  komputera,  nie  wiem  jak  był  traktowany.  Porty  I/O,  spróbuje  zamienić  miejscami  CIA-1  z  CIA-2.  PLA  podstawiałem  z  drugiego  sprawnego  komputera,  nic  to  nie  dało.  Co  jeśli  podmiana  CIA  nie  pomoże?

ketchup19

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2009, 15:21 »
 Nie  mam  na  razie  dostępu  do  oscyloskopu,  w  czym  byłby  mi  potrzebny?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2009, 15:43 »
 ok  pytanie  odpowiedz:  
  Czy  jest  zasilanie  12VDC  na  VIC-u,  albo  9AC?  
  Jeżeli  tak  to  jakie  napięcie  jest  na  cas/ras  VIC.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

ketchup19

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2009, 15:52 »
 Napięcia  12  i  9AC  są,  na  VICu  na  RAS  jest  4,1V  a  na  CAS  4,07V

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2009, 16:04 »
 Kisiel,  ale  skoro  silnik  magnetofonu  się  cały  czas  kręci,  to  raczej  9AC/12VDC  jest  OK.    

Sprawdzić  można  zegar  i  reset  na  6502  -  jak  są  OK,  PLA  jest  OK  -  to  trzeba  by  jeszcze  sprawdzić  ROMy.  

CIA  nie  sądzę  żeby  miało  wpływ.  Jedynie  jest  używane  do  odczytu  (CASS  RD),  więc  silnika  nie  włączy.  A  nawet  jakby  padło  -  to  by  się  chyba  inaczej  to  objawiało.  

A  VIC  -  no  nie  wiem...  sprawdzić  też  można.  W  takim  starym  C64  lepiej  wszystkie  stare  układy  MOS/CSG  przejrzeć.  Nie  były  znane  ze  szczególnej  długowieczności.
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpnia 2009, 18:55 »
 no  cóż  leczenie  na  odległość:)  Przeczytałem  tylko  temat..  ten  magnetofon  mi  umknął;)  
  Sprawdz  napięcie  na  NMI  procka,  fi2  oraz  fi0.  Prawdopodobieństwo  że  padł  rom  jest  małe,  prędzej  poszło  napięcie  po  liniach  adresowych/danych  i  cpu  siadł.  Wróżenie  z  fusów,  muszę  znaleźć  moje  dane  serwisowe  z  pomiarów  napięcia.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

ketchup19

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sierpnia 2009, 21:33 »
 Stacja  dyskietek  sie  resetuje  przy  włączaniu  komputera,  przy  włożonym  BlackBox`ie  i  wciśnięciu  RESET  też,  więc  wydaje  sie  że  układ  generowania  RESET  działa.  No  chyba  że  wciskając  przycisk  RESET  w  BlackBox  zwieram  całą  szyne  RESET  do  masy  i  dlatego  stacja  sie  zeruje?!  
  Jakie  są  prawidłowe  napięcia  NMI,  fi2  i  fi0?  
  Co  do  CPU,  tak  jak  pisałem  wyżej,  w  pierwszej  kolejności  był  wymieniony.  

VIC  też  podstawiałem.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Sierpnia 2009, 22:05 »
 Ketchup,  reset  z  BlackBoxa  \'przenosi\'  się  na  port  IEC...  

/NMI  powinno  być  w  stanie  wysokim,  sygnały  Phi  to  zegar  -  więc  lepiej  oscyloskopem  je  oglądać.  Albo  sprawdzić  częstościomierzem.
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Sierpnia 2009, 22:10 »
 a  po  co  Ci  oscyloskop  bo  nie  kumam  :)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sierpnia 2009, 09:54 »
 Kisiel,  ja  standardowo  wszystko  wrzucam  na  oscyloskop  ;)  
  Do  czegoś  trzeba  w  końcu  go  wykorzystywać,  no  nie  ?  :P
-profil nieaktywny-

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Sierpnia 2009, 09:59 »
 Hmm...  jakby  8701  padło  to  będzie  zima  -  brak  zegara,  wszystko  martwe.  Po  to  ten  oscyloskop  (choć  oczywiście  można  \'zgrubnie\'  multimetrem  sprawdzić).  

-profil nieaktywny-

ketchup19

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Sierpnia 2009, 11:03 »
 NMI  jest  w  stanie  wysokim,  co  do  fi0  i  fi2,  nie  mam  częstościomierza,  napięcie  na  obu  wyprowadzeniach  wynosi  odpowiednio  1,93V  i  2,1V.  
  Zgadzam  się  co  do  8701  -  jakby  padł  to  cisza,  ale  czy  silnik  magnetofonu  będzie  wtedy  ciągle  włączony?  Poza  tym,  te  1,93  i  2,1  chyba  świadczą  o  tym  że  8701  jednak  działa?  

Dziękuje  wszystkim  za  udział  w  dyskusji,  jednak  ciągle  szukamy  rozwiązania  problemu.