Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Commodore C64GS - Kto po(może) naprawić?  (Przeczytany 972 razy)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Commodore C64GS - Kto po(może) naprawić?
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Lutego 2009, 17:25 »
 Potwierdzam,  co  mówi  Kisiel  -  ten  CIA  ciężko  trochę  się  wylutowuje.  

Mała  rada  dotycząca  wylutowywania  scalaków  przy  użyciu  zestawu  lutownica  +  odsysacz:  lutownicę  przykładamy  od  góry  (od  strony  układu),  odsysacz  od  spodu.  Tak  robili  goście  z  serwisu  C=  w  warszawskiej  Stodole  :)  

Jedyny  problem  to  utrzymanie  płyty  -  bo  trzeba  ją  mieć  pionowo  (przydaje  się  płaskie  imadło).  Jeszcze  lepsze  rezultaty  wychodzą  z  lutownicą  z  jednej  strony  a  z  odsysaczem  z  grzanym  grotem  z  drugiej.  

Wycinanie  CIA  to  wg  mnie  ostateczność...
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lutego 2009, 22:17 »
 imadło  mam  malutkie;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline NeckUno1

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Lutego 2009, 23:06 »
 Najlepiej  to  by  było  mieć  hot  air`a  albo  taką  specjalną  końcówkę  przeznaczoną  do  wylutowywania  scalaków.Ale  wszystkiego  mieć  nie  można,więc  trzeba  kombinować  :)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Lutego 2009, 10:36 »
 NeckUno,  hot-air  w  tym  przypadku  dużo  nie  da  (co  innego  z  SMD  -  te  się  ładnie  wylutowują).  Dym  będzie  szedł  z  PCB  a  CIA  nie  będzie  chciał  wyleźć.  A  do  swojego  hot-aira  mam  nawet  takie  szerokie  dysze,  które  łapią  całego  DIL40.  

Pewnie  już  lepiej  by  poszło  z  mocną  lutownicą  (>  80  W)  z  zamontowanym  kopytkiem  do  DIL40.
-profil nieaktywny-

Radosław

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Lutego 2009, 23:30 »
 Dziękuję  za  wszystkie  dobre  rady.  
  Co  do  wylutowania  scalaka  to  powierzę  zadanie  osobie  o  większym  doświadczeniu  od  mojego.  Nie  chcę  uszkodzić  płyty  głównej.  Problemem  jest  też  pozyskanie  sprawnego  układu,  gdyż  o  ile  przy  wylutowywaniu  \'trupa\'  można  nawet  poobcinać  nogi  jak  to  wyżej  było  opisane,  to  już  przy  \'dawcy\'  trzeba  postąpić  niezwykle  delikatnie  by  nie  uszkodzić  nóżek  i  nie  przegrzać  układów.    
  Szkoda  tylko,  że  producenci  chcąc  zaoszczędzić  te  kilka  centów  nie  montowali  seryjnie  podstawek  pod  wszystkie  układy  :(.  

Jeśli  ktoś  ma  sprawny,  wylutowany  układ  o  którym  mowa  powyżej  to  proszę  o  kontakt,  chętnie  odkupię.  

zyga

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lutego 2009, 08:42 »
 Pan  Bohdan  Frelek  autor  książki  \'Commodore  64\'  pisze:  

\'...Do  pracy  mikrokomputera  bez  urządzeń  zewnętrznych  (konkretnie  stacji  dysków)  potrzebny  jest  tylko  układ  CIA1,  co  daje  możliwości  próby  kolejno  obu  tych  układów.  (Autor  -  w  \'pionierskich  czasach\'  -  używał  Commodore  64  bez  układu  CIA2  przez  kilka  miesięcy.)...\'  

Może  pójdź  tą  drogą  ?

Radosław

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Marca 2009, 16:07 »
 Dawca  pozyskany  !    
  Wylutowaałem  sprawny  układ  ze  \'zwykłego  C64\'  -  okazało  się  że  nie  taki  diabeł  straszny,  wylutował  się  dość  szybko  i  łatwo  przy  pomocy  odsysacza.  
  Teraz  pozostaje  tylko  wylutować  układ  z  oryginalnego  C64GS  i  zamienić  na  sprawny.  Wcześniej  jednak  kupię  i  zainstaluję  podstawkę.  

Poszukuję  jeszcze  ROM-u  do  C64GS  bowiem  mam  jeszcze  jeden  GS  -sam  \'kadłubek\'  bez  płyty  głównej.  
  Płytę  łatwo  pozyskać  ze  zwykłego  C64G,  tylko  układ  pamięci  ROM  (Eprom),  nie  wiem  jak  zdobyć...  

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Marca 2009, 11:23 »
 Commodore  podobno  wrzucało  do  C64GS  EPROM  27128  a  nie  ROM.  A  zrzut  tego  EPROMu  jest  tutaj:  

http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/firmware/computers/c64/64gs.390852-01.bin\' target=_blank>http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/firmware/computers/c64/64gs.390852-01.bin

-profil nieaktywny-

Radosław

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Marca 2009, 23:07 »
 Tak,  dokładnie  tak  jak  napisałeś.  Wszystko  się  zgadza.  Tylko  ja  nie  mam  możliwości  ani  umiejętności  aby  taki  EPROM  wykonać.  Czy  jest  na  forum  ktoś  kto  za  odpłatnością  zrobiłby  dla  mnie  2  sztuki  takich  EPROM-ów?  

Komputer  już  naprawiony!  Układ  z  \'dawcy\'  zamontowałem  na  podstawce  by  na  przyszłośc  oszczędzić  sobie  roboty.    
  Dziękuję  za  trafne  podpowiedzi  diagnostyczne  i  techniczne  zarówno  odnośnie  powodu  nieprawidłowego  działania  komputera  jak  i  sposobu  wylutowania  układu.  

Pozdrowam,  
  Radosław

Radosław

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Marca 2009, 10:34 »
 Sorry  za  offtopic  -  niestety  opcja  edycji  nie  działa  prawidłowo  w  IE7.    
  Po  poprawkach  wyskakuje  komunikat  :  EDYCJA  NIE  JEST  JESZCZE  GOTOWA  !!!  
  Czy  mam  używać  innej  przeglądarki?  

Do  rzeczy:  
  Udało  mi  się  znaleźć  na  \'Alledrogo\'  osobę  która  wykona  dla  mnie  taki  EPROM.  
  Koszt  układu  3  zł  +  programowanie  6  zł,  wysyłka  7  zł.  Zamówiłem  3  sztuki.  Przeznaczam  2  sztuki  do  \'kadłubków\'  po  C64GS,  a  1  chowam  jako  \'rezerwę\'.  Wcześniej  przygotowałem  dwie  płyty  z  C64  -  przeróbiłem  gniazda  Cartridge  na  \'pionowe\'.  Po  zamianie  ROM  na  Eprom  GS  będę  miał  dwa  sprawne  GS-y  :)

zyga

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Marca 2009, 15:10 »
 To  nie  kwestia  przeglądarki.  Edycja  wogóle  nie  działa...

Radosław

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Marca 2009, 21:38 »
 Dziękuję  za  wyjaśnienie.  
  Przyznam  że  to  było  pierwsze  forum  o  Commodore  jakie  mi  podpowiedziała  przeglądarka.  Czy  to  \'zanikające\'  forum?  
  Gdzie  w  takim  razie  szukać  aktualnych?  

zyga

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Marca 2009, 08:20 »
 Jest  jeszcze  zorientowany  na  scenę  http://c64scene.pl\' target=_blank>http://c64scene.pl
  Więcej  polskojęzycznych  aktualnie  nie  ma  :(  
  Kiedyś  był  emu64.pl,  ale  niestety  webmaster  zmienił  zainteresowania...  

Z  angielskojęzycznych  godny  polecenia  jest  http://noname.c64.org/csdb\' target=_blank>http://noname.c64.org/csdb