Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kombi i C64  (Przeczytany 2972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Reiter

• Gość
Kombi i C64
« dnia: 04 Października 2008, 16:57 »
 Kombi  używał  kiedyś  C64  do  robienia  muzyki,  tu  jest  klip  na  którym  to  widac  http://www.youtube.com/watch?v=pvZsK0yYcYM&feature=related\' target=_blank>http://www.youtube.com/watch?v=pvZsK0yYcYM&feature=related

TuMe64

• Gość
Kombi i C64
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Października 2008, 16:50 »
 Fajne  :)  Ale  Oni  a  dokładniej  pan  Sławek  wykorzystywał  Komodorka  chyba  tylko  jako  sekwencer  MIDI...  nie  ?  

Reiter

• Gość
Kombi i C64
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Października 2008, 21:14 »
 Wiesz,  nie  jestem  muzykiem  i  nie  znam  się  na  tym.  Chodzą  takie  plotki,  że  wykorzystali  go  w  roli  sekwencera,  w  tym  klipie  (Black  and  white  Opole  1986)  widzimy,  że  zrobili  z  niego  inny  użytek,  do  odtwarzania  sampli.  Widzimy  też,  że  Sławek  Łosowski  (klawisze)  gra  te  sample  na  różnych  tonacjach.  
  Czy  w  tamtych  czasach  już  znali  interfejs  midi  do  C64?  Coś  mi  się  wydaje,  że  nie  znali...  
  Tu  mamy  na  przykład  drugi  klip  z  tego  samego  koncertu  (Kochac  cię  za  późno)  i  szczerze  nie  wiem,  kiedy  ten  Commodorek  jest  używany  i  czy  w  ogóle.  
  Może  ktoś  zgadnie,  jakiego  używali  softu?  
  Nota  bene  Sławek  Łosowski  prowadzi  swój  zespół  i  ich  aranżacje  są  bardziej  Kombi,  niż  aranżacje  Kombii.  Polecam  zobaczyc  www.losowski.pl  lub  na  youtube  wpisac  jego  nazwisko.

Reiter

• Gość
Kombi i C64
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Października 2008, 21:15 »

TuMe64

• Gość
Kombi i C64
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2008, 08:43 »
 Znam  stronę  pana  Sławka.  To  właśnie  dzięki  Niemu  prawdziwe  Kombi  miało  tak  charakterystyczne  świetne  brzmienie...  obecnie  ci  kolesie  ukradli  rozpoznawaną  nazwę  dolepili  jedno  \'i\'  i  trzepią  kasę...gnidy.  

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Kombi i C64
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2008, 11:39 »
 @Reiter:  

Porównaj  ekran  komody  na  teledysku  w  okolicach  86-ej  sekundy  z  tym  poniżej:  
  http://www.richard-aicher.de/html/pro16_sequenzer.html\' target=_blank>http://www.richard-aicher.de/html/pro16_sequenzer.html

Ha  !  Pierwszy  poważny  soft  Steinberga  powstał  własnie  na  C64  :P
-profil nieaktywny-

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Kombi i C64
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Października 2008, 11:49 »
 BTW  -  W  jakiejś  gazecie  widziałem  zdjęcie  domowego  studia  Seweryna  Krajewskiego.  Mydelniczka  też  tam  była  ;)
-profil nieaktywny-

zyga

• Gość
Kombi i C64
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Października 2008, 15:43 »
 @TuME64:  
  Bez  przesady.  Skawiński,  Tkaczyk  i  Pluta  grali  jeszcze  w  starym  składzie  Kombi.  Mają  więc  prawo  do  nazwy  i  utworów.  Dawna  twórczość  pozwoliła  im  na  nowo  się  \'wstrzelić\'  w  rynek,  ale  obecnie  popularność  zawdzięczają  raczej  nowym  utworom.  Choć  też  ubolewam,  że  brakuje  w  tym  składzie  p.  Łosowskiego,  bo  dawna  twórczość  bardziej  mi  leżała.

Reiter

• Gość
Kombi i C64
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2008, 22:05 »
 @zyga:  Jeśli  spojrzymy  na  keyboardy  Łosowskiego,  ma  ciągle  naklejki  Kombi  na  tylnym  panelu  tyłu  instrumentów.  
  Wpiszcie  w  youtube  haslo  `cała  prawda  o  kombii`,  mozna  sie  troche  dowiedziec  jak  to  bylo  pomiedzy  Panami.  
  @Konrad:  Rzeczywiscie  to  ten  sam  program.  Kosztowal  cale  250DM.  To  weryfikuje  moja  wiedze,  w  takim  razie  interfejs  Midi  musial  powstac  dla  C64  okolo  1985  roku  lub  wczesniej.  Nadal  mnie  zastanawia  gdzie  wgrywali  sample,  ze  ten  glos  dalo  sie  modyfikowac?  I  jestem  pelen  podziwu  dla  Slawka,  ze  w  tamtych  latach  znal  sie  na  komputerach  i  ich  uzytkowaniu  w  tak  profesjonalny  sposob.    

Cool  Edita  tez  stworzyl  uzytkownik  C64!  W  starej  wersji  w  Info  o  programie  jest  o  tym  nota,  w  nowszej  (2.0),  po  wykupieniu  CE  przez  Syntrillium  -  tej  informacji  brak.

Reiter

• Gość
Kombi i C64
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października 2008, 22:09 »
 Nie  da  sie  zaprzeczyc,  ze  mieli  zawsze  -pewnie  jako  pierwsi  w  kraju  -  najnowsze  nowinki  informatyczne,  na  innym  klipie  z  koncertu  Live,  widzialem  jak  uzywali  dyskietek  3,5  cala  (!!).

TuMe64

• Gość
Kombi i C64
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Października 2008, 00:20 »
 skoro  mieli  C64  z  MIDI  i  stacją  dyskietek  to  i  pewnie  jakiś  sampler  komodorek  miał...  więc  wgranie  jakich  kolwiek  sampli  to  nie  problem...  klawiaturą  keyboarda  przez  MIDI  sterował  częstotliwością  /wysokością/  odtwarzania  sampla  przez  komoodkę...  obecnie  w  Polytrackerze  moża  komponować  muzyczki  samplami..  

co  do  tych  kolesi  to  KOMBI  założył  pan  Sławek...  to  był  jego  zespół..  oni  byli  tylko  na  doczepkę.  równie  dobrze  zamiast  nich  mógłby  być  ktoś  inny..  a  Kombi  i  tak  by  było  Kombi  bo  był  S  i  jego  bajerancka  elektronika.

zyga

• Gość
Kombi i C64
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Października 2008, 09:36 »
 Kombi  jest  też  kojarzony  ze  specyficznym  wokalem  Skawińskiego.  Myślę,  że  gdyby  nie  on  -  zespół  nie  miałby  szansy  na  reaktywację.  Poza  tym  Grzegorz  Skawiński  jest  uważany  za  jednego  z  najlepszych  gitarzystów  w  kraju,  więc  nie  jest  to  tak  całkiem  \'grupa  kolesi  na  doczepkę\'  do  Sławomira  Łosowskiego.  

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Kombi i C64
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Października 2008, 10:37 »
 Nie  sądzę,  żeby  Kombi  używało  C64  do  odtwarzania  sampli.  Mieli  do  tego  znacznie  lepszy  sprzęt  :P  

A  dyskietkami  3.5  \'napędzane\'  były  różne  stare  samplery/syntezatory/parapety  ;)  

BTW  -  na  CSDB  jest  te  PRO16  ;)
-profil nieaktywny-

TuMe64

• Gość
Kombi i C64
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Października 2008, 11:11 »
 tyle  że  Kombi  nie  zostało  reaktywowane...a  powstało  \'coś\'  nowego  Kombii  .  skoro  owi  kolesie  są  tacy  dobrzy  to  czemu  nie  wystartowali  pod  jakimś  własnym  szyldem  nie  kojarzącym  się  z  Kombi...?  niby  tacy  znani  to  po  co  budują  na  renomie  starego  zespołu...  to  tak  jak  z  Commodore  różne  nieudolne  firmy  kupują  naszą  markę  i  klepią  jakieś  gnioty...  Commodore  wiecznie  bankrutujące...  

Leo

• Gość
Kombi i C64
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Października 2008, 13:30 »
 ważne  że  używali  ;)