Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pożółknięte obudowy  (Przeczytany 1198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zijacek

• Level 2
  • **
Pożółknięte obudowy
« dnia: 16 Sierpnia 2002, 09:11 »
 Co zrobić z pożółkniętymi obudowami starych kompów. Mam np. takiego Commodorka, który całkiem zmienił kolor na żółty wraz z klawiszami. Jest jakiś środek chcemiczny, który sobie z tym jakoś radzi?
 Ze starej klawiatury od AMIGI starłem papierem ściernym wierzchnią warstwę, ale efekt był fatalny, więc nie wchodzi to w grę.

aze

• Gość
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sierpnia 2002, 00:42 »
 mozesz sprobowac takim czyms co sie nazywa \'bleech\' powinno pomoc moja klawiatura co prawda od pc zrobila sie po tym naprawde ladna.

sumerland

• Gość
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sierpnia 2002, 11:30 »

Napisał: aze

mozesz sprobowac takim czyms co sie nazywa \'bleech\' powinno pomoc moja klawiatura co prawda od pc zrobila sie po tym naprawde ladna.

Aze, a gdzie cuś takiego można dostać

~shango@o2.pl#*#Shango/Vermes

• Gość
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sierpnia 2002, 11:37 »
 Witam

Spróbuj woda + jakiś płyn do mycia naczyń.Ewentualnie Ambersil w spraju, taka pianka do czyszczenia obudów.Czasami też biorę pastę do żębów i czyszczę obudowę szczoteczką.

Pozdrawiam
 Mirek

aze

• Gość
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpnia 2002, 13:43 »
 yy no w kazdym sklepie z chemia to jest jakis srodek do czyszczenia zlewu? cos jak kret czy jakos :)

Offline zijacek

• Level 2
  • **
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Sierpnia 2002, 20:42 »
 Muszę kupić tego blecha :). Jeśli chodzi o mycie z większego brudu to świetnie nadaje się gąbka do naczyń (taka z szorstkim z jednej strony:), ciepła woda i mydło. Fantastycznie zmywa nawej najgorszy brud. Niestety nie rusza tej wrednej żółci. No ale zobaczymy z tym o czym piszecie.

~jemasoft@plusnet.pl#*#Jemasoft/QUARTET

• Gość
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Sierpnia 2002, 10:46 »
 Uwaga na stosowanie agresywnych środków chemicznych. Osobiście ćwiczyłem kiedyś czyszczenie klawiszy denaturatem i zaczęły zchodzić znaczki semigrafiki z boku klawiszy. Raczej radziłbym sprawdzić czy nie lepiej wykorzystać te środki w celach spożywczych.  

sumerland

• Gość
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Sierpnia 2002, 13:11 »
 ta, pasta do zębów powiadacie? hm...  

aze

• Gość
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Sierpnia 2002, 16:00 »
 HUEHEHE   racja farba z klawiszy moze pozchodzic po takim czyms ale ja nie czyscilem klawiszy tylko sama obudowe klawiatury klawiszki byly w miare ok.

Offline zijacek

• Level 2
  • **
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpnia 2002, 10:12 »
 Psia kość - nie mogę znaleĽć tego blecha. Próbowałem też sodą, bo ktoś mi to zaproponował, ale nie pomogło.
 Wydaje mi się, że tego się nie da usunąć.

TakaSHI

• Gość
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Sierpnia 2002, 23:47 »
 Ja bym proponował do tego z głową podejść, bo tak to można tylko sobie obudowe popsuć. Trzeba znaleĽć jakiegoś znajomego chemika, ewentualnie nauczyciela i ustalic, jaka to reakcja powoduje żółknięcie klawiszy. I wtedy tylko znaleĽć coś co odwróci działanie reakcji.

Ech, próbowałem pomyśleć, ale mi nie wyszło :)).
 --
 TakaSHI

Werbel

• Gość
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpnia 2002, 00:29 »
 Mozesz sprobowac czegos takiego jak KENSINGTON Anti Static Foam Cleaner. Troche bedziesz sie musial z tym nameczyc, bo to pianka i trzeba dosc mocno trzec :), ale moze zadzialac. Bardzo wiele starych rzeczy doczyscilem.
 Nie pytaj, gdzie to kupilem, bo nie pamietam. Wydaje mi sie, ze jest to w miare ogolnie dostepne.

aze

• Gość
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Sierpnia 2002, 16:15 »
 wiesz moja 2 polowka ( ta damska ) powiedziala mi ze Bleech to to samo co w polsce Kret wiec sprobuj ale na wlasna odpowioedzialnosc :) tzn nie zebym mowil ze moja ukochana sie myli tylko ze Kret raczej zracy jest chyba

~jemasoft@plusnet.pl#*#Jemasoft/QUARTET

• Gość
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Sierpnia 2002, 00:30 »
 Panowie apeluję o rozwagę. Tworzywa sztuczne mają to do siebie, że ich wewnętrzna struktura ulega z czasem pewnej przemianie. One się po prostu starzeją a proces ten jest szczególnie przyspieszany przez promienie słoneczne. W efekcie końcowym plastyk nie tylko żółknie ale i kruszeje. Jeżeli pożółknięcie nie jest spowodowane zanieczyszczeniami co widać po pierwszych próbach czyszczenia to radziłbym dać sobie na luz bo wybielaczami zniszczycie maszynę lub siebie.

TFX

• Gość
Pożółknięte obudowy
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Sierpnia 2008, 21:16 »
 Kiedyś  udało  mi  się  zregenerować  zżółkniętą  obudowę  PC  mleczkiem  do  wanien.  Jest  to  pracochłonne  ponieważ  trzeba  trzeć  szmatą  ale  efekt  był  ładny.  Niestety  nie  działa  to  zbytnio  na  c64.  Na  zżółknięte  białe  elementy  można  zastosować  perhydrol  jednak  trzeba  by  rozebrać  komodę,  uważać  na  oryginalne  nalepki  żeby  nie  zeszły.  Może  ma  ktoś  inne  pomysły?