Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: bezpiecznik  (Przeczytany 502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dulu

• Gość
bezpiecznik
« dnia: 10 Maja 2008, 10:52 »
 W  komciu  jest  bezpiecznik  
  U  mnie  jest  spalony,ale  komcio  działa  
  Czy  ten  bezpiecznik  ma  coś  wspólnego  z  układem  sid?  
  I  czy  jego  wymiana  spowoduje,że  będzie  dźwięk?  
  Dodam  że  mój  sid  nie  działa

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
bezpiecznik
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2008, 11:03 »
 jak  wymienisz  bezpiecznik  to  powinien  zadziałać  sid  ale..  jak  to  się  stało  że  przestał  działać?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Gizmoń

• Gość
bezpiecznik
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2008, 11:15 »
 No  właśnie?  Bo  potem  będzie  taka  historia:  

-Witam.  Spalił  mi  się  bezpiecznik  1A,  i  z  braku  takich  wstawiłem  6A.  Po  włączeniu  urządzenia  wybuchł  taki  element...  

Chociaż  mi  też  się  kiedyś  spalił  ten  bezpiecznik.  Po  wstawieniu  tam  bezpiecznika  o  połowę  mniejszego  (jeśli  chodzi  o  prąd,  oczywiście)  C64  zadziałał  i  nic  złego  się  nie  stało.  Bezpiecznik  ocalał    \'\'.  Włożyłem  więc  nowy  i  działa  już  bardzo  długo.  

PS.  Gdy  dostałem  ten  komputer  od  kolegi  nie  było  w  nim  bezpiecznika,  obudowa  otwarta  i  klawiatura  odcięta  (a  wtyczka  oczywiście  nadal  tkwiła  w  gnieździe  -  najbardziej  wkurzające).  Klawiaturę  przylutowałem  do  płyty  głównej,  gniazda  bezpiecznika  zmodyfikowałem  tak,  że  można  wstawiać  te  \'małe\'  a  nie  takie  jak  oryginalne  -  duże.  Ponieważ  komputer  zadziałał,  i  działa  ciągle,  wiem,  że  jednak  nie  tak  łatwo  go  uwalić    \'\'  

dulu

• Gość
bezpiecznik
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2008, 11:26 »
 Właśnie  wymieniłem  bezpiecznik  na  nowy  identyczny  i..............  
  PORAZ  PIERWSZY  USłYSZAłEM  MELODIE  BLACK  BOXA  I  GRAM  SOBIE  WłASNIE  NA  KLAWIARURZE  MUZYCZNEJ  
  Fajna  rzecz,i  sorry  ,że  męczyłem  wszystkich  na  forum          jak  się  włącza  klawiature  muzyczną  w  bb  v4  \'\'  

dulu

• Gość
bezpiecznik
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maja 2008, 19:53 »
 a  czy  ma  on  wpływ  na  działanie  magnetofonu?  

Gizmoń

• Gość
bezpiecznik
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maja 2008, 21:36 »
 Tak,  bez  niego  magnetofon  nie  działa.