Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Samplowanie  (Przeczytany 744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TuMe64

• Gość
Samplowanie
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Grudnia 2007, 16:40 »
 fajne.  mam  też  xp  i  wszystko  chodzi  .

Reiter

• Gość
Samplowanie
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Stycznia 2008, 12:26 »
 Raf:  Moje  zamysły  były  dużo  dalsze,  nie  zrealizowałem  najważniejszej  funkcji,  przerwałem  pisanie  po  zrobieniu  ulepszonej  wersji.  Może  kiedyś  do  tego  siądę  i  wyjdzie  finalny  produkt.  
  Tak,  jest  możliwa  konwersja  z  8  bitów  (PC)  na  4  (upakowane  starszy  +  młodszy),  a  także  z  4->8  raw  (żeby  sobie  np.  wgrać  z  C64  na  PC  i  posłuchać).  
  Powiedz  mi  jak  robisz  tę  konwersję  w  Cool  Edicie,  bo  ja  nic  takiego  tam  nie  zauważyłem.  Raczej  nie  da  się  zapisać  Wav  do  4-bitów  zgodnych  z  formatem  C64.

Reiter

• Gość
Samplowanie
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Stycznia 2008, 12:56 »
 Tak  na  marginesie,  ten  program  ma  współpracować  z  Cool  Editem.  Interesujące,  że  autor  Cool  Edita  sam  posiadał  C64  i  nie  wpadł  na  pomysł  zrobienia  odpowiedniej  wtyczki  do  programu?  
  Myśle,  że  ten  mały  konwerter  uzupełnia  tę  lukę.  
  Wersja  \'s64\'  z  roku  2000,  którą  posiadasz,  to  najprawdopodobniej  jest  oznaczona  1.0.  Kompilowana  jeszcze  była  pod  TP7.  Program  był  dosyć  powolny  przy  współpracy  z  dużymi  plikami  Wav,  rzędu  kilku  MB  i  więcej,  ale  miał  tę  zaletę,  że  wszystko  robił  sekwencyjnie,  czyli  mogłeś  nawet  konwertować  pliki  o  wielkości  do  2GB.  
  Wersja  \'s64  2.0\'  z  roku  2005  (chyba  nikt  jej  nie  ma)  była  kompilowana  pod  Freepascalem  i  wprowadziłem  sporo  zmian.  W  wielu  miejscach  kod  był  poprawiony,  wzrosła  znacznie  prędkość  działania,  jest  ograniczenie  dla  plików  Wav  do  16MB,  ale  konwersja  przebiega  w  kilka  chwil.  Dodatkowo  poprawiłem  interfejs  i  jeszcze  inne  rzeczy,  które  teraz  mi  wyleciały  z  głowy.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Samplowanie
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Stycznia 2008, 18:40 »
 Reiter,  ja  na  cool  edit  przygotwoywalem  tylko  gotowe  sanple  dla  polly  trackera  (ktory  laduje  natywnie  8bit  raw  pcm)  ,  nie  ma  tam  bezposredniej  konwersji  do  4bit  :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

veiner

• Gość
Samplowanie
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Października 2008, 13:01 »
 Witam!!!  Mam  problem.  Gdy  odtwarzam  sampel  w  Polly  Trackerze,  który  przekonwertuję  z  pliku  Wav  (np.  przy  pomocy  SOXa,  potem  Wav  to  Digi)  gra  on  straszliwie  szybko.  Sample  które  są  zawarte  oryginalnie  w  Polly  Trackerze  grają  w  porządku.  Możecie  pomóc??  Pozdro!!

TuMe64

• Gość
Samplowanie
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Października 2008, 18:58 »
 kiedy  przerabiasz  sample  soxem  to  potem  jeszcze  je  orasz  tamtym  drugim..?  po  co..?  ja  tylko  samym  soxem  i  było  dobre..  jaką  częstotliwsc  wpisujesz?

veiner

• Gość
Samplowanie
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Października 2008, 19:10 »
 Wiesz  używam  Wav  to  Digi,  aby  ten  dźwięk  przerobić  na  .prg.  Wpisuję  częstotliwość  8000.  Pozdrawiam

chateau

• Gość
Samplowanie
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Października 2008, 19:18 »
 veiner  to  jest  bug  w  wav  to  digi.  

\'WAVs  with  lower  sample  rate,  play  faster  than  the  original  when  converted\'

veiner

• Gość
Samplowanie
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Października 2008, 19:20 »
 Aha.  W  takim  razie  mogłbyś  napisać  mi  jak  mogę  przerobić  te  dźwięki  na  prg  za  pomocą  innego  programu??

veiner

• Gość
Samplowanie
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Października 2008, 19:36 »
 Powiem  Ci  jeszcze,  że  rzeczywiście  jest  tak,  że  te  sample  są  trochę  szybsze  gdy  odpale  je  z  poziomu  basica,  ale  gdy  zostaną  odpalone  na  polly  trackerze  to  ich  tempo  wzrasta  potwornie.

chateau

• Gość
Samplowanie
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Października 2008, 20:16 »
 jezeli  chcesz  wykorzystac  dzwieki  w  polly  trackerze  to  nie  bardzo  rozumiem  po  co  chcesz  je  przerabiac  w  wav  to  digi  na  prg  i  to  w  dodatku  uruchamialne.  chyba  wystarczy  soxem  jak  napisal  TUME64.

veiner

• Gość
Samplowanie
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Października 2008, 20:20 »
 Aha.  Ale  czy  Commodore  rozpozna  format  .ub??  Bo  muszę  to  pewnie  zgrać  na  jakąś  pustą  taśmę,  bądź  dyskietkę,  aby  wczytać  sampel  w  pollytrackerze.

veiner

• Gość
Samplowanie
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Listopada 2008, 17:23 »
 Ok  już  sam  sobie  poradziłem.  Dzięki  za  wszystko!  Pozdro!