Napisał: Smalltown Boy
O Jezu słodki, ile tego się nazbierało.
Wacek: prawda. Ogólnie analogi teraz są w modzie; polecam kapelę Ladytron wszystkim lubiącym brzmienie ośmiobitowców. Jedna z ich EP-ek nazywa się nawet \'Commodore Rock\'.
Krusty: a propos AY i YM. Ja wiem, że to są w 99% zgodne układy. Niech sobie będą nawet i w 100%, chociaż zdanie ``the same kind of sound chips on AY/YM line`` nie wskazuje na totalną tożsamość, a dostępny w AY Emul wybór między jednym a drugim wskazuje na istnienie różnic. Nieważne! Ważne, że wskutek zamontowania w dwóch różnych komputerach, muzyczki zrobione na obu czasem nie brzmią tak samo i Twój kolega wskazując mi - jako przykład możliwości AY - utwór TAO dopuścił się nadużycia. Ja też mogę udowadniać, że SID odtwarza moduły z Amigi - co będzie prawdą, ale tylko jeżeli sobie w komputerze zainstaluję szesnastobitowe, dwudziestomegahercowe SuperCPU.
A jak skomentujesz zdanie ``AY może zabrzmieć jak SID`` - wydaje mi się że tak, lecz tylko jeśli ktoś na C64 używa tylko pulsu o szerokości $80 i białego szumu plus ewentualnie modulacja kołowa. Ale mało znajdziesz kawałków spełniających te warunki. Przeważnie w praniu jest jeszcze trójkąt, piła, cieńszy niż $80 sinus, filtry. Czego na AY raczej nie da się powtórzyć. Nawet multispeedowe SID-efekty na ST nie dają możności tak dużej zmiany wypełnienia sinusa, w jaką standardowo wyposażony jest SID.
Co do różnie brzmiących SID\'ów w C64:
- dotyczy to tylko starego SID-a (6581)
- problem polega na istnieniu błędów w przetworniku cyfrowo-analogowym odpowiedzialnym za częstotliwość obcinaną przez filtr, a także na użyciu zawodnych inwerterów jako wzmacniaczy dla aktywnego filtra
- z powyższego paragrafu rozumiem może 50% (bo go przepisałem z C= Hacking) ale to wystarczy, by stwierdzić, że \'wyjście\' filtra w 6581 prawdopodobnie jest nielinearne wskutek powstających podczas przetwarzania sygnału obsuw
- w każdym 6581 obsuwy będą powstawały gdzie indziej i na inną skalę
- ale różnice sięgają najwyżej 20% (policzyli to fachowcy, nie ja)
I już. Nowe (8580) brzmią wszystkie identycznie - ale inaczej niż 6581, i to na tyle inaczej, by w plikach *.sid konieczna stała się implementacja flagi SIDMODEL. Na 8580 filtr jest słabszy, digitalizacje wyciszane, kombinowane kształty fal brzmią lepiej... I to faktycznie bywa problemem!
X-Ray i pozostali atarowcy: wyjaśnijcie mi jedną rzecz. Jak słucham na SAP Player muzyczek (a te np. Liebicha, tudzież inne z serii ``digi+synth`` są zdecydowanie godne tego), to oglądam sobie wskaĽnik \'IRQfreq\' i nie rozumiem. Czasem sięga on wartości sugerujących, że przerwanie IRQ jest uruchamiane co rasterlinię, a więc że kawałek jest multispeedem 312x. To musi być złudzenie - skąd więc te wartości i na co one wskazują?
Jeszcze a propos fałszów zauważonych przez Siddera. Greg tłumaczył, że obok 8-bitowych rejestrów częstotliwości może to być efekt wyboru złej tabeli basów w przypadku muzyczek z Chaos Music Composera. Czy w takim razie Morgoth używa(ł) CMC? Jego ``Delirium Tremens`` jest dziełem geniuszu przez pół minuty, a potem - zęby bolą i szkoda gadać. Jeśli faktycznie ktoś to Ľle wyrypał, to się domagam natychmiastowej poprawki.
Do samego X-Raya - gratulacje dla Taquart za ``Numen`` ode mnie i Jammera/MSL. Prawie jak ``Soiled Legacy`` na C64. Szkoda, że pod emulatorem dĽwięk w notce się sypie.
Odezwa na koniec: panowie z różnych platform - po co drzeć ryja? I tak wszyscy jesteśmy muzeum. I jak jeszcze raz ktoś mi użyje słowa \'gej\' jako obelgi, to dla mnie nie istnieje od tej pory. Na Prezesa nie zwracajmy uwagi, dyskusja jest świetna a jego (i podobne w tonie - innych) komentarze nieadekwatne. Szkoda, bo to bądĽ co bądĽ zdolny facet.
Ende.
Smalltown Boy:
>Ja też mogę udowadniać, że SID odtwarza moduły z Amigi - co będzie prawdą, ale tylko jeżeli sobie w komputerze zainstaluję szesnastobitowe, dwudziestomegahercowe SuperCPU.
Niekoniecznie. To ze nikt do tej pory nie zakodowal playera do modulow na c64 bez dopalki nie oznacza ze nie mozna tego zrobic. Kiedys dawno temu nawet myslalem o tym zeby samemu cos takiego napisac, ale:
1. nie mialem zadnej dokumentacji formatu mod
2. nie jestem muzykiem
3. nie mialem dostepu do amigi.
Jezeli czujesz sie mocny w tym temacie to zapraszam do wspolpracy - chetnie z pomoca muzyka napisze playera do modow, bo to atarowskie wozenie sie z samplami juz mnie irytuje.

Chce zaznaczyc ze wiem co mowie - znam mozliwosci komputera i uwazam ze jest to do zrobienia. Mowie powaznie.
> I jak jeszcze raz ktoś mi użyje słowa gej jako obelgi, to dla mnie nie istnieje od tej pory.
Nie badz taki bzyk. :-)
ps. Czy ten komentarz rowniez jest nieadekwatny?