Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: c64 najstarsza wersja  (Przeczytany 504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline clayster

• Level 1
  • *
c64 najstarsza wersja
« dnia: 29 Lipca 2007, 19:56 »
 Witam!  
  Mam  maly  problem,  ostatnio  kupilem  za  grosiki  najstarszego  komodorka,  ciemne  klawisze,  plyta  glowna  z  1984  roku.Problemem  jest  to  ze  po  wlaczeniu  dioda  sie  swieci  a  ekran  jest  czarny.  Co  to  może  być  ?  (sądzę  z  ewentualna  naprawa  nie  powinna  być  trudna  ,  bo  wszystkie  uklady  scalone  sa  w  podstawkach)  

czekam  na  pomoc  

z  góry  dzięki  
  clayster

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
c64 najstarsza wersja
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipca 2007, 20:27 »
 naprawa  wcale  nie  jest  taka  prosta  ;-)  generalnie  \'black  scrren\'  jest  relatywnie  czestym  problemem  w  tych  najstarszych  egzemplarzach  a  spowodowac  go  moze  wiele  rzeczy  m.in.  :  PLA,  VIC,  zepsuty  ktorys  z  ROMow  (tak  ze  ma  zwarcie  w  srodku),  zepsuta  pamiec.  ogolnie  warto  powyciagac  mozliwie  duzo  ukladow  scalonych  bez  ktorych  C64  i  tak  wstanie  (np  SID,  oba  CIA)  i  szukac  ktore  pozostale  uniemozliwiaja  start  ;-)  

nie  zapominajac  oczywiscie  o  sprawdzeniu  stanu  napiec  itd,  bo  nie  zawsze,  choc  najczesciej  przyczyna  progrlemow  sa  uklady  scalone.    

wyciagniecie  mozliwie  najwiekszej  ilosci  ukladow  scalonych  nie  jest  paradoksem  -  po  prostu  niektore  z  nich  przepalajac  sie  w  srodku  sa  powodem  zwarcia  -  jesli  zwiera  sie  magistrala  adresowa  lub  danych  to  nie  ma  szans  aby  komputer  wstal  :)  

na  necie  gdzies  sa  opisy  (glownie  do  tych  modeli  wlasnie)  z  usterkami  i  ich  przyczynami  -  polecam  (Ruud  Carlsen  takze  ma  takie  rzeczy  na  swojej  stronie)  

ja  mam  dwie  uszkodzone  plyty  glowne  do  tych  najstarszycj  wlasnie  modeli  (obie  z  \'czarnym  ekranem\'  i  nie  starczylo  mi  determinacji  w  poszukiwaniu  uszkodzen  niestety  ;p
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline clayster

• Level 1
  • *
c64 najstarsza wersja
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipca 2007, 20:38 »
 dzieki  za  odpowiedż  raf  ,  czyli  naprawa  mnie  troche  przerosnie,  ale  zostalo  mi  do  komcia  okolo  120  oryginalnych  gierek  w  pudeleczkach,  he,he.  
  czyli  po  komcia  dzialajacego  bede  sie  musial  skoczyć  do  polski