naprawa wcale nie jest taka prosta ;-) generalnie \'black scrren\' jest relatywnie czestym problemem w tych najstarszych egzemplarzach a spowodowac go moze wiele rzeczy m.in. : PLA, VIC, zepsuty ktorys z ROMow (tak ze ma zwarcie w srodku), zepsuta pamiec. ogolnie warto powyciagac mozliwie duzo ukladow scalonych bez ktorych C64 i tak wstanie (np SID, oba CIA) i szukac ktore pozostale uniemozliwiaja start ;-)
nie zapominajac oczywiscie o sprawdzeniu stanu napiec itd, bo nie zawsze, choc najczesciej przyczyna progrlemow sa uklady scalone.
wyciagniecie mozliwie najwiekszej ilosci ukladow scalonych nie jest paradoksem - po prostu niektore z nich przepalajac sie w srodku sa powodem zwarcia - jesli zwiera sie magistrala adresowa lub danych to nie ma szans aby komputer wstal
na necie gdzies sa opisy (glownie do tych modeli wlasnie) z usterkami i ich przyczynami - polecam (Ruud Carlsen takze ma takie rzeczy na swojej stronie)
ja mam dwie uszkodzone plyty glowne do tych najstarszycj wlasnie modeli (obie z \'czarnym ekranem\' i nie starczylo mi determinacji w poszukiwaniu uszkodzen niestety ;p