Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: +256k  (Przeczytany 2024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jad

• Level 3
+256k
« dnia: 28 Czerwca 2007, 12:51 »
 witam  

zna  ktos  moze  to  rozszerzenie??  
  gdzie  moge  znalezc  na  sieci  jakas  dokumentacje?  

pozdr  
  /jad

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
+256k
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Czerwca 2007, 14:13 »
 ftp  funet  fi,  rozszerzenie  marko  makeli  256kB  4  banki  po  16kB,  nasze  rozszerzenie  na  44256  z  odświerzaniem  by  kenjrio/sylwia/3lux  (prawie  jak  marko  makela),  albo  moje  remasterowane  na  xc9572  (36)  i  sramie  512kB.    
  Ewentulanie  moja  przeróbka  dla  samaru  +60  na  +240  ale  tego  nikt  sie  nie  podjąjąl  .  wykonać  
  Ogólnie  na  rozszerzenie  4banki  po  16kb  chodzą  programy:  
  ramdysk  by  MM,  
  macroass  by  victor/esm  
  Abcruncher  (przeróbka  wersji  pod  REU-  działa  szybciej)  by  Victor  
  Dos  (fat16  bez  open)  i  bios    by  Kisiel  ;)  Prace  zarzucone  około  10  lat  temu.    
  Przyjedz  na  party  to  zobaczysz  ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline jad

• Level 3
+256k
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwca 2007, 16:35 »
 >ftp  funet  fi,  rozszerzenie  marko  makeli  256kB  4  banki  po  16kB...  

nie  wydaje  mi  sie,  ze  to  chodzi  o  to  rozszerzenie.  
  stawialbym  na  rozszerzenie  +256k  wykonane  przez  soci/singular.  
  zmodyfikowal  on  rozszerzenie  +60k  w  ten  sposob,  ze  jest  4  banki  po  60KB  i  4  banki  po  4KB.  mozna  takze  przelaczac  `dolne`  4KB...  

na  potwierdzenie  tej  tezy  przytocze  przyklad  vice  1.21,  ktory  ma  w  opcjach  mozliwosc  wlaczenia  rozszerzenia  PLUS256K  i  256K...  

na  jakiejs  nieobecenej  juz  stronie  soci  chwalil  sie,  ze  zrobil  swoje  rozszerzenie  na  simmie  a  nie  na  parach  kosci  4464.  i  takie  rozwiazanie  szczegolnie  mnie  interesuje.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
+256k
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwca 2007, 16:54 »
 to  nie  jest  zadne  potwierdzenie  tezy  ,  po  prostu  dosc  znane  sa  dwie  wersje  rozszerzeni  256k  ,  wlasnie  by  Marko  MAkela  i  by  Soci/Singular  ktore  ewoulowalo  posrednio  z  +60  by  Mr.  Fiz/Samar  i  one  sa  emulowane  w  VICE  

na  30pin  SIMM  256k  mozna  to  rozszerzenie  zrobic  .  1MB  nie  dziala  -  sam  sprawdzalem.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Ramos

• Gość
+256k
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwca 2007, 19:37 »
 Co  do  rozszerzenia  +256KB  to  Fiz  kiedyś  mi  coś  takiego  zrobić  wcześniej  niż  powstała  wersja  Soci.  Inne  rozszerzenie  pamięci  to  kardridż  RamCart  o  pojemnośći  256  można  rozbudować  to  o  większej  pojemości.  VICE  je  emuluje  i  są  nawet  na  to  programy.  Najprostrze  rozszerzenie  to  +256KB  by  Soci  &  Fiz  na  necie  gdzieś  jest  jego  schemat  jak  nie  to  poszukam  jak  bede  miał  czas  to  ci  prześlę.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
+256k
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwca 2007, 19:46 »
 ramcart  mial  rozmiary  64  lub  128k  w  kosciach  SRAM  podtrzymywanych  akumulatorowo.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

zyga

• Gość
+256k
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Czerwca 2007, 00:10 »
 Mam  ten  schemat  rozszerzenia  Soci/Singular.  Nazywa  się  to:  \'256K  &  Virtual  Cartridge  System  256K  rev.#1\'  i  jest  kompatybilne  z  +60k  Mr.  Fiza.  

Oprócz  schematu  Marka  Makela  (na  PIA  6821  -  chce  ktoś  kupić  -  kupiłem  jakieś  12  lat  temu  w  TME,  z  zamiarem  złożenia    tego  rozszerzenia)  istnieje  jeszcze  3ci  schemat  opublikowany  w  gazecie  Transactor  nr  9/1988.  Dysponuję  skanem  w  PDF  tego  artykułu.  

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
+256k
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Czerwca 2007, 15:30 »
 Kisiel,  mógłbyś  podać  jakieś  namiary  na  to  rozszerzenie  by  kenjrio/sylwia/3lux  ?  

A  to  Twoje  na  xc9572  (36)  i  sramie  512kB  -  czy  to  pamięć  bankowana  a`la  GeoRam  czy  może  udajesz  DRAM  ?  ;)
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
+256k
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Czerwca 2007, 20:01 »
 wszystkie  te  rozszerzenia  to  4x16kB  (x16)  z  tym  że  sylwka  miało  odświerzanie  9  bitowe,  a  moje  jest  udające  dram.  
  Linki  hmmm..  czas  7-7-7  miejsce  katowice  link:  www.silesiaparty.pl  ...  i  wszystko  jasne.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
+256k
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Czerwca 2007, 22:32 »
 Hehehehe,  to  chyba  z  oscyloskopem  (Tek  TDS210)  muszę  przyjechać  ;)
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
+256k
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Czerwca 2007, 11:19 »
 napisze  wprost,  rozszerzenie  sylwi  nie  mogę  opublikować  bo  to  jego  praca  dyplomowa.  Moje,    opublikuje  jak  wszystko  poskładam  do  kupy  i  napisze  jakieś  wymiociny  do  filetów.  Będzie  artykuł  o  podłączeniu  CF,  roszerzeniu  ram  i  rom  (flash  do  0,5MB).  Troszke  to  potrwa  bo  po  party  chyba  wracam  do  roboty,  a  w  urlop  raczej  nie  chciałbym  siedzieć  w  domu...  no  chyba  że  w  domku  w  tatrach.  Się  zobaczy.  
  Jeszcze  dużo  przeróbek  mnie  czeka,  musze  poprawić  flashera  z  actionclone  na  moje  potrzeby,  poprawić  procedure  w  biosie  identity  bo  chyba  nie  rozpozna  mi  dobrze  karty.  No  i  będę  liczył  na  Waszą  pomoc  w  rozwinięciu  dos`u  o  open,  szczątkowo  jest  to  podpięte.  Niestety  jestem  cienkim  koderem.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
+256k
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Czerwca 2011, 14:39 »
zbudowal moze ktos +256k by soci/singular? mam sporo scalakow 44256 i ani ich przetestowac ani z nimi zrobic cos uzytecznego ;P inna sprawa ze ten jego projekt jest dosc szeroki, mysle ze wystarczyl  by +60 z 4ma bankami a u Sociego jakis tryb emu carta, 4 banki 0-0fff itd ;)

nie znalazlem tej dokumentacji w sieci juz ale w razie czego mam sciagnieta ja cala na dysk, moge wyslac na maila chetnym.

Offline Kisiel

• Level 7
+256k
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwca 2011, 16:15 »
mówisz o tym? http://www.elysium.filety.pl/docs/256k_Expansion/

Z tego co pamiętam to w designie użyłem 41256 bo 8-bit odświeżanie. Nikt tego rozszerzenia jeszcze nie zrobił więc będziesz pierwszy. Design zrobiłem dla Ramosa/Samar. Jak chcesz użyc 44256 proponuje zmienić układ sterujący na glulogic i dorobić odświeżanie 9-bit. Płytka będzie dużo mniejsza i będzie mogła emulować więcej rozszerzeń.. np. 256KB MM.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
+256k
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Czerwca 2011, 16:43 »
ano o to chodzi przy czym Twoja paka i tak nie jest kompletna bo nie ma "wsadu" ;)

istotnie nie wzialem pod uwage ze 44256 ma 9bit licznik. Nie zajmowalem sie do tej pory pamieciami dynamicznymi stad byc moze glupie pytanie - czy nie idzie samo-odswiezenia albo cas before ras uzyc? ;)

Offline Kisiel

• Level 7
+256k
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Czerwca 2011, 17:35 »
no pewnie że można, jeżeli implementuje to pamięć, ale musisz wtedy robić to przy upierdliwości vic'a co powoduje użycie CPLD z minimum 36-72mcel no i generatora przynajmniej 30-40MHz. Paka jest kompletna bo zawiera nawet pliki pcb, więc można sobie gerbery samemu wygenerować, tylko trzeba wiedzieć jak. Takie zabezpieczenie przed bezmyślnym zrobieniem płytki bez sprawdzenia czy to może działać ;)

Co do wsadu do EPROMA, nikt tego nie uruchamiał więc go nie ma. Zasada utworzenia pliku jest dość prosta jak widać na schemacie wszystko zależy od rejestru i sygnałów z procka i vica (AEC), słabo to widzę pod względem timmingu jak da się wolną pamięć eprom.