Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: nieczysty obraz  (Przeczytany 1692 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OSH

• Level 5
nieczysty obraz
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Maja 2007, 20:34 »
 Hm.  Mam  sprawę...ja  wiem,  że  to  głupio  mieć  C-64  i  nie  orientować  się,  ale  niestety...  
  Zachciało  mi  sie  podłączyć  C-64  do  zwykłego  telewizora.  Problem  w  tym,  że  nie  mam  kabla,  który  zwykle  jest  dostarczony  z  komciem  w  pudle,  a  służy  do  tego  właśnie  celu.  No  więc  postanowiłem  sobie  taki  zrobić.  Wziąłem  kabelek  od  anteny  75  ohm  i  zwykły  kabelek  audio  zakończony  wtyczką  cinch.    I  tu  pojawił  się  problem.  Z  cincha  wychodzą  dwie  żyły  -  właściwa  i  masa.  A  z  kabla  antenowego  wychodzi  jedna.  połączyłem  więc  po  chamsku,  metodą  \'na  skrętkę\'  kabel  antenowy  z  właściwą  żyłą  z  kabla  audio.  Po  włączeniu  wszystkiego  obraz  wyglądał  nieszczególnie.  Owszem  kolor  był,  ale  straszliwie  śnieżył.  Ja  rozumiem,  że  wyjście  composite  nie  jest  najlepsze  do  przekazu  obrazu  w  komciu,  ale  mój  telewizor  EURO  nie  posiada.  Ma  tylko  wejście  antenowe  i  video.  Jednak,  gdy  sobie  przypomnę  z  dawnych  lat  podłączanie  C-64  do  TV  za  pomocą  tego  niesczęsnego  kabelka,  to  muszę  przyznać,  że  jakość  obrazu  była  całkiem  całkiem.  Nurtuje  mnie  ta  masa,  gdzie  do  diaska  ją  podłączyć???  

Offline Skull

• Level 6
nieczysty obraz
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Maja 2007, 08:22 »
 Z  wyjścia  antenowego  powinny  też  wychodzić  dwa  przewody  -  jeden  jest  w  środku  zalany  dodatkowo  plastikiem  (czasem  z  folijką  ekranującą),  a  po  zewnętrznej  powierzchni  tego  plastiku  (czy  na  tej  folijce)biegną  dookoła  żyłki  masy  -  jak  ich  nie  widzisz  to  siciągaj  izolację,  aż  zobaczysz.  Wtedy  te  przewody  \'skręcasz\'  i  łączysz  z  masą  czincza.  I  to  tyle.    
  Ważne,  żeby  przewody  masy  i  ten  główny  się  nie  zwierały,  bo  właśnie  może  śnieżyć.pzdr

Offline OSH

• Level 5
nieczysty obraz
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Czerwca 2007, 00:06 »
 Podłączyłem  bezpoośrednio  do  wtyczki.  Były  dwa  styki:  jeden  właściwy  do  obrazu  i  jeden  do  masy.  Ale  obraz  dalej  śnieżył.  Wczoraj  wybrałem  się  na  łowy  do  Carrefoura,  ale  nie  znalazłęm  odpowiedniego  kabla.  Chyba  muszę  kupić...tylko  gdzie???  A  jest  tu  ktoś  z  Wrocławia  i  może  mnie  poratować???  
  A  w  ogóle  to  najlepiej  chyba  będzie  zacisnbąć  zęby,  przeczekać  i  przytachać  z  domu  1084S.  Lepszego  monitora  do  C-64  nie  widziałem...