Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Modding  (Przeczytany 954 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bloodmoon

• Gość
Modding
« dnia: 24 Stycznia 2007, 00:00 »
 Zrobiłem  reset  do  stacji  oraz  do  commodore,  wpakowałem  wiatraczek  do  stacji  1541  bo  się  grzała,  zrobiłem  kabel  do  koma...czy  mnożna  jeszcze  coś  pokombinować  np.  żeby  komcio  coś  szybciej  chodził

zyga

• Gość
Modding
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2007, 12:59 »
 Z  tego  co  pamiętam  to  w  którymś  Trawniku  
  (magazyn  grupy  Faith)  był  opis  jak  podkręcić  komodorka  :)  
  Dawało  to  podobne  efekty  do  trybu  2Mhz  
  w  C128  (czyli  ekran  w  tym  momencie  nieużywalny,  gdyż  układ  VIC  może  pracować  tylko  w  trybie  1Mhz).  Ale  liczyło  parę  procent  szybciej...  
  BTW.  Włączenie  zegara  2Mhz  na  górnej  i  dolnej  ramce  dawało  C128  dopał  ok  30%.  

Dorobek  grupy  faith  masz  tutaj:  
  http://www.adayinthelife.whad.pl/faith_design.htm\' target=_blank>http://www.adayinthelife.whad.pl/faith_design.htm

bloodmoon

• Gość
Modding
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2007, 16:55 »
 Nie  wiem  czy  cos  z  tego  bedzie  bo  ja  mam  C64C  ;/

Red_Bullet

• Gość
Modding
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2007, 23:13 »
 Na  pewno  da  się  podkręcić  C64.  Co  prawda  nie  o  30%  ale  o  kilka  do  kilkunastu  procent.  Sprawa  jest  prosta  wystarczy  zrobić  hardwareowy  przełącznik  trybów  PAL-NTSC.  W  NTSC  Kom  chodzi  troszkę  szybciej,  ale  nie  działa  VIC,  chyba  też  i  SID,  no  i  na  bank  nie  ma  synchronizacji  ze  stacją  dysków.  Do  operacji,  które  wymagają  dużo  liczenia  (np.  crunchery)  jak  znalazł.  Oczywiście  po  przełączeniu  na  PAL  wszystko  wraca  do  normy  bez  żadnych  resetów  i  takich  tam.  Opis  co  i  jak  masz  tutaj:  http://www.filety.lh.pl/index.php?strona=arty/sprzet/przelacznik/przelacznik\' target=_blank>http://www.filety.lh.pl/index.php?strona=arty/sprzet/przelacznik/przelacznik

Pozdrawiam    
  Przemo

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Modding
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2007, 21:31 »
 jezeli  wykona  sie  przelacznik  ktory  powoduje  ze  takt  systomwy  z  0.98Mhz  zmienia  sie  na  1.5  lub  1.8Mhz  (bo  sa  dwie  opcje)  i  mowimy  tu  o  kilku  %  przyrostu  wydajnosci  ,  to  ja  zyje  chyba  w  innym  swiecie.  

zmiana  zegara  na  ntsc  nie  spowoduje  takiej  desynchronizacji  ,  zmienia  to  takt  zegara  o  zaledwie  ~40Khz  ,  czyli  <5%.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

BE73

• Gość
Modding
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2007, 22:10 »
 Moze  z  innej  beczki  niz  krecenie  zegara  -  to  nie  PCet!!!  

IECATA  -  HDD  do  Komody  -  zamowilem  plytke  http://8bit.yarek.pl/interface/c64.iecata/index-pl.html\' target=_blank>http://8bit.yarek.pl/interface/c64.iecata/index-pl.html

Jak  dojdzie  bede  skladal.  Zamiast  HDD  zamierzam  podlaczyc  karte  CF  Flash  przez  adapterek  z  Allegro.

bloodmoon

• Gość
Modding
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2007, 22:29 »
 Mam  pytanko..mianowicie  czy  podłączenie  VIA#1  do  userportu  coś  da...czy  przyśpieszy  to  działanie  stacji  dysków???

Ramos

• Gość
Modding
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Stycznia 2007, 19:13 »
 Samo  podpięcie  stacji  do  USER  portu  znacznie  ją  przyspiesza,  jednak  do  obsługi  stacji  podpiętej  przez  USER  trzeba  mieć  specialne  oprogramowanie  tj.  loadery  i  savery.  Najszybszy  transfer  jest  kiedy  podepniemy  stacje  do  portu  kardridża.  Wtedy  transfer  jest  błyskawiczny.  Do  dotakich  podpięć  trzeba  mieć  specialne  loadery  i  savery,  aby  to  miało  sens.      

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Modding
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Stycznia 2007, 21:38 »
 podpiecie  stacji  do  portu  cartridge  wcale  nie  da  wyzszej  predkosci  transmisji  niz  przez  CIA,  bo  na  jakiej  podstawie?  przeciez  nie  da  sie  jej  podpiac  bezposrednio    bo  i  tak  musi  byc  glue  logic  jakas.  

a  software  ktory  potrafi  wykorzystac  transmisje  rownolegla  na  stacji  1541  prawie  nie  ma  ,  poza  programami  kopiujacymi  dane  miedzy  dyskietkami  i  ewentualnie  kilka  modyfikacji  ROM  ,  ktore  trzeba  zaaplikwoac  i  w  c64  i  w  stacji.  
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

bloodmoon

• Gość
Modding
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Stycznia 2007, 10:37 »
 Czyli  jednak  się  opłaca...a  softwarem  nie  ma  problemu  na  necie  jest  go  pełno  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Modding
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2007, 11:11 »
 buahaha  to  wymien  mi  programy  ktore  korzystaja  z  transmisji  rownoleglej  poza  kopierami  dyskietek?

bloodmoon

• Gość
Modding
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Stycznia 2007, 17:07 »
 np.:  Spacial  Copy  V2,  21  Sec  Copy,  Burst  Copy  35  i  40,  Multi  Deluxe  Copy,  Burstnibbler  1.8,  Magic  Copy....wystarczy???

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Modding
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Stycznia 2007, 17:32 »
 jak  napisalem  wyzej  :  \'poza  kopierami  dyskietek\'  ?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Modding
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Stycznia 2007, 09:48 »
 Hmmm...  

W  swojej  128D  mam  ProSpeed  GTI  -  floppy  speeder  korzystający  z  portu  równoległego  (coś  jak  Dolphin  Dos  czy  inne  tego  typu  wynalazki).  
  Więc  siłą  rzeczy,  każdy  program  (odwołujacy  się  przez  system)  dostaje  kopa  ;)  

I  do  tego  działa  też  w  trybie  C-64  :)
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Modding
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Stycznia 2007, 13:37 »
 ja  w  woim  c64c  mam  dolhpin  DOSa  chytba  wlasnie  ,  ale  nie  mam  go  w  stacji  dyskow  ,  wiec  jest  bezuzyteczny  :)  i  ze  to  daje  kopa  to  dosknale  rozumiem  -  napisalem  o  tym  wyzej  przeciez.  ale  pytam  o  konkretne  progamy  poza  kopierami  -  dlatego  jezeli  nie  ma  sie  podmienionych  ROMow  w  systemie  to  moim  zdaniem  nie  ma  sensu  budowac  takiego  interface,  chyba  ze  ktos  koniecznie  potrzebuje  kopiowac  dyskietki  na  prawdziwym  C64  tudziez  ma  za  duzo  wolnego  czasu....