Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !
Strona główna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
C64Power Forum
»
Hardware
»
Mody
»
Modding
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Do dołu
Autor
Wątek: Modding (Przeczytany 954 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
bloodmoon
Gość
Modding
«
dnia:
24 Stycznia 2007, 00:00 »
Zrobiłem reset do stacji oraz do commodore, wpakowałem wiatraczek do stacji 1541 bo się grzała, zrobiłem kabel do koma...czy mnożna jeszcze coś pokombinować np. żeby komcio coś szybciej chodził
zyga
Gość
Modding
«
Odpowiedź #1 dnia:
24 Stycznia 2007, 12:59 »
Z tego co pamiętam to w którymś Trawniku
(magazyn grupy Faith) był opis jak podkręcić komodorka
Dawało to podobne efekty do trybu 2Mhz
w C128 (czyli ekran w tym momencie nieużywalny, gdyż układ VIC może pracować tylko w trybie 1Mhz). Ale liczyło parę procent szybciej...
BTW. Włączenie zegara 2Mhz na górnej i dolnej ramce dawało C128 dopał ok 30%.
Dorobek grupy faith masz tutaj:
http://www.adayinthelife.whad.pl/faith_design.htm\
' target=_blank>
http://www.adayinthelife.whad.pl/faith_design.htm
bloodmoon
Gość
Modding
«
Odpowiedź #2 dnia:
24 Stycznia 2007, 16:55 »
Nie wiem czy cos z tego bedzie bo ja mam C64C ;/
Red_Bullet
Gość
Modding
«
Odpowiedź #3 dnia:
24 Stycznia 2007, 23:13 »
Na pewno da się podkręcić C64. Co prawda nie o 30% ale o kilka do kilkunastu procent. Sprawa jest prosta wystarczy zrobić hardwareowy przełącznik trybów PAL-NTSC. W NTSC Kom chodzi troszkę szybciej, ale nie działa VIC, chyba też i SID, no i na bank nie ma synchronizacji ze stacją dysków. Do operacji, które wymagają dużo liczenia (np. crunchery) jak znalazł. Oczywiście po przełączeniu na PAL wszystko wraca do normy bez żadnych resetów i takich tam. Opis co i jak masz tutaj:
http://www.filety.lh.pl/index.php?strona=arty/sprzet/przelacznik/przelacznik\
' target=_blank>
http://www.filety.lh.pl/index.php?strona=arty/sprzet/przelacznik/przelacznik
Pozdrawiam
Przemo
Raf
Master of disaster
Administrator
Level 7
Wolność, własność, sprawiedliwość
Modding
«
Odpowiedź #4 dnia:
25 Stycznia 2007, 21:31 »
jezeli wykona sie przelacznik ktory powoduje ze takt systomwy z 0.98Mhz zmienia sie na 1.5 lub 1.8Mhz (bo sa dwie opcje) i mowimy tu o kilku % przyrostu wydajnosci , to ja zyje chyba w innym swiecie.
zmiana zegara na ntsc nie spowoduje takiej desynchronizacji , zmienia to takt zegara o zaledwie ~40Khz , czyli <5%.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"
BE73
Gość
Modding
«
Odpowiedź #5 dnia:
25 Stycznia 2007, 22:10 »
Moze z innej beczki niz krecenie zegara - to nie PCet!!!
IECATA - HDD do Komody - zamowilem plytke
http://8bit.yarek.pl/interface/c64.iecata/index-pl.html\
' target=_blank>
http://8bit.yarek.pl/interface/c64.iecata/index-pl.html
Jak dojdzie bede skladal. Zamiast HDD zamierzam podlaczyc karte CF Flash przez adapterek z Allegro.
bloodmoon
Gość
Modding
«
Odpowiedź #6 dnia:
25 Stycznia 2007, 22:29 »
Mam pytanko..mianowicie czy podłączenie VIA#1 do userportu coś da...czy przyśpieszy to działanie stacji dysków???
Ramos
Gość
Modding
«
Odpowiedź #7 dnia:
27 Stycznia 2007, 19:13 »
Samo podpięcie stacji do USER portu znacznie ją przyspiesza, jednak do obsługi stacji podpiętej przez USER trzeba mieć specialne oprogramowanie tj. loadery i savery. Najszybszy transfer jest kiedy podepniemy stacje do portu kardridża. Wtedy transfer jest błyskawiczny. Do dotakich podpięć trzeba mieć specialne loadery i savery, aby to miało sens.
Raf
Master of disaster
Administrator
Level 7
Modding
«
Odpowiedź #8 dnia:
27 Stycznia 2007, 21:38 »
podpiecie stacji do portu cartridge wcale nie da wyzszej predkosci transmisji niz przez CIA, bo na jakiej podstawie? przeciez nie da sie jej podpiac bezposrednio bo i tak musi byc glue logic jakas.
a software ktory potrafi wykorzystac transmisje rownolegla na stacji 1541 prawie nie ma , poza programami kopiujacymi dane miedzy dyskietkami i ewentualnie kilka modyfikacji ROM , ktore trzeba zaaplikwoac i w c64 i w stacji.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"
bloodmoon
Gość
Modding
«
Odpowiedź #9 dnia:
28 Stycznia 2007, 10:37 »
Czyli jednak się opłaca...a softwarem nie ma problemu na necie jest go pełno
Raf
Master of disaster
Administrator
Level 7
Modding
«
Odpowiedź #10 dnia:
28 Stycznia 2007, 11:11 »
buahaha to wymien mi programy ktore korzystaja z transmisji rownoleglej poza kopierami dyskietek?
bloodmoon
Gość
Modding
«
Odpowiedź #11 dnia:
28 Stycznia 2007, 17:07 »
np.: Spacial Copy V2, 21 Sec Copy, Burst Copy 35 i 40, Multi Deluxe Copy, Burstnibbler 1.8, Magic Copy....wystarczy???
Raf
Master of disaster
Administrator
Level 7
Modding
«
Odpowiedź #12 dnia:
28 Stycznia 2007, 17:32 »
jak napisalem wyzej : \'poza kopierami dyskietek\' ?
KB777
Level 6
-profil nieaktywny-
Modding
«
Odpowiedź #13 dnia:
29 Stycznia 2007, 09:48 »
Hmmm...
W swojej 128D mam ProSpeed GTI - floppy speeder korzystający z portu równoległego (coś jak Dolphin Dos czy inne tego typu wynalazki).
Więc siłą rzeczy, każdy program (odwołujacy się przez system) dostaje kopa
I do tego działa też w trybie C-64
-profil nieaktywny-
Raf
Master of disaster
Administrator
Level 7
Modding
«
Odpowiedź #14 dnia:
29 Stycznia 2007, 13:37 »
ja w woim c64c mam dolhpin DOSa chytba wlasnie , ale nie mam go w stacji dyskow , wiec jest bezuzyteczny
i ze to daje kopa to dosknale rozumiem - napisalem o tym wyzej przeciez. ale pytam o konkretne progamy poza kopierami - dlatego jezeli nie ma sie podmienionych ROMow w systemie to moim zdaniem nie ma sensu budowac takiego interface, chyba ze ktos koniecznie potrzebuje kopiowac dyskietki na prawdziwym C64 tudziez ma za duzo wolnego czasu....
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Do góry
« poprzedni
następny »
C64Power Forum
»
Hardware
»