Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problem z magnetofonem  (Przeczytany 1019 razy)

Senior

• Gość
Problem z magnetofonem
« dnia: 26 Grudnia 2006, 16:47 »
 Witam  wszystkich  bardzo  bardzo.  Jestem  tu  nowy  i  oczywiscie  prosze  o  pomoc.  Mam  problem  z  wgrywaniem  gier.  Mianowicie  startuje  gre  (naciskam  F5  i  daje  play)...cos  tam  sobie  leci  po  czym  pokzuje  sie  ekran  informacyjny  (ten  przy  ktorym  daje  sie  spacje).  W  tym  momencie  pojawia  sie  kłopot.  Jak  nacisne  spacje  to  nagle  magnetofon  sie  zatrzymuje  i  stoii.  Tak  jakby  sie  zawiesił.  Pojawia  sie  pomaranczowy  ekran  i  nic...  Jak  na  tym  ekranie  (infoirmacyjnym)  nacisne  stop  na  magnetofoniee,  na  ekranie  pokazuje  sie  \'pres  play\'  i  \'ok\'  to  wtedy  idzie  ale  nigdy  nie  w  grywa.  Ze  starych  dobrych  czasow  pamietam  ze  na  tym  ekranie  zawsze  dawalo  sie  spacje  i  on  wtedy  wgrywał.  Jak  zostawie  i  nie  dam  spacji  to  tez  sie  zatrzymuje.  Błagam  o  pomoc!

bloodmoon

• Gość
Problem z magnetofonem
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudnia 2006, 17:40 »
 Też  miałem  taki  problem...podejrzewam  że  jest  to  spowodowane  obluzowaniem  pasków  bądź  wadą  mechaniczna  ja  ten  problem  rozwiązywałem  tak:  pojawiał  się  ekran  na  którym  naciskało  się  spację  i  wtedy  naciskałem  stop  i  play  jeszcze  raz  i  wtedy  po  naciśnięciu  spacji  wszystko  się  kręci  po  pewnym  czasie  rozebrałem  magnetofon  i  go  przeczyściłem  i  wszystko  było  ok  wystarczyło  nasmarować  niektóre  części  i  wszystko  hula  do  dziś..Pozdrawiam

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Problem z magnetofonem
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudnia 2006, 20:07 »
 jeśli  już  coś  smarować  to  odradzam  wszelki  wd40  itp,  dobrze  się  w  takich  urządzeniach  sprawdzają  smary  silikonowe  lub  takie  jak  do  maszyn  do  szycia.  Jednak  nie  smarować  wszystkiego  jak  popadnie,  tylko  te  części  co  były  nasmarowane.  Posmarowanie  czegoś  nowego  nie  oznacza,  że  będzie  lepiej.

Senior

• Gość
Problem z magnetofonem
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudnia 2006, 22:13 »
 Jutro  bede  kombinował.  Dziekuje  bardzo  za  podpowiedzi.  A  powiedzcie  mi  czy  mozna  zrobic  taki  myk  ze  jak  sie  pokaze  to  okno  informacyjne  to  wtedy  dac  stop  i  jak  poprosi  dac  play??  Generalnie  robilem  tak  kilka  razy  ale  za  kazdym  razem  na  koniec  mialem  \'load  error\'  \'\'    Czy  to  jest  spowodowane  tym  ze  dawalem  stop-a  na  ekranie  informacyjnym  czy  raczej  glowica??  Prosze  o  podpowiedz

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Problem z magnetofonem
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudnia 2006, 23:15 »
 raczej  load  error  jest  od  strony  głowicy.  Jak  masz  coś  wrodzaju  blackboxa  to  ustaw  sobie  głowice  bodaj  strzałka  w  bok  HF.  I  przeczyść  głowice.  Jak  trzymałeś  taśme  w  piwnicy  to  raczej  zapomnij  o  tych  gierkach,najczęsciej  po  kilku  chwilkach  masz  znowu  brudną  głowice.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Senior

• Gość
Problem z magnetofonem
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Grudnia 2006, 23:39 »
 tej  głowicy  praktycznie  nie  da  sie  ustawic  tak  jak  byc  powinno.  Kasety  nie  wiem  skad  sa  bo  to  byl  prezent  (caly  zestaw  C-64)  pod  choinke.  Ciezko  mi  powiedziec  czy  wszystkie  kasety  sa  do  bani  bo  facet  ktory  sprzedawal  twierdzil  ze  dzialaja...moze  klamał.  Da  sie  cos  zrobic  z  glowica  ??  Wyczyscic  czy  cus  ??

bloodmoon

• Gość
Problem z magnetofonem
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Grudnia 2006, 11:09 »
 Głowice  ustawisz  za  pomocą  programu  Tape  Tester..a  przeczyścić  możesz  spirytusem  ale  bardzo  delikatnie...swego  czasu  używałem  specjalnego  płynu  do  czyszczenia  głowic  ale  nie  pamiętam  jak  się  on  nazywa  w  każdym  razie  taki  płyn  powinieneś  znaleźć  w  każdym  elektroniku

Gringo_w

• Gość
Problem z magnetofonem
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Grudnia 2006, 13:45 »
 Możesz  spróbować  w  czasie  ładowania  ekranu  informacyjnego  przytrzymać  spację.Wtedy  magnetofon  w  ogóle  nie  powinien  się  zatrzymać  tylko  ekran  mrugnie  a  mag  powinien  pójść  bez  zatrzymania  dalej.Wtedy  jeśli  głowica  będzie  dobrze  ust  to  powinno  być  wszystko  ok.

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Problem z magnetofonem
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Grudnia 2006, 13:45 »
 Jeżeli  można  coś  zaproponować  to  jeżeli  jesteś  w  stanie  to  dokup  sobie  stacje  dysków,  dużo  wygodniej  się  używa  wtedy  tego  sprzętu.  

Może  profilaktycznie  rozbierz  magnetofon  (4  śrubki  od  spodu  i  wszystko  wyjmujesz)  i  wyczyść  go  z  kurzu,  głowice  tak  jak  radzą  też  przeczyść.

Senior

• Gość
Problem z magnetofonem
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudnia 2006, 12:17 »
 Dziekuje  za  podpowiedzi.  Dzisiaj  bede  probowal  waszych  patentow.  Oczywiscie  dam  znac  jak  poszlo.

Reiter

• Gość
Problem z magnetofonem
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudnia 2006, 00:22 »
 Do  przemycia  głowic  powinniśmy  użyć  alkoholu  izopropylowego,  np.  w  sprayu  (Nazwa  produktu:  IPA  plus)  firmy  AG  Chemia  lub  innej.  www.ag.net.pl  

Senior

• Gość
Problem z magnetofonem
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Stycznia 2007, 00:37 »
 Dzikekuje  bardzo  za  podpowiedzi.  Commi  dziala  jak  nalezy,  tak  jak  mowiliscie  glowice  trzeba  bylo  dobrze  wyczyscic  i  wogole  caly  magnetofon  troszke  \'odkurzyc\'.  Dziala  wszystko  tak  jak  powinno.