Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: RS232 jako sterownik  (Przeczytany 241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wata

• Level 1
  • *
RS232 jako sterownik
« dnia: 18 Grudnia 2006, 10:52 »
 Witam.  Poszukuję  informacji  nt.  wykorzystania  interfejsu  rs232  jako  sterownika  (interfejs  mam  już  gotowy)  -  jakieś  porady,  ew.  skany  artykułów  (wiem  że  takowie  są).  Potrzebuje  sterować  6  żarówkami  i  przenośnym  radyjkiem  (wszystko  na  zasadzie  on/off).  Prosze  o  pomoc  w  zakresie  jakich  częsci  potrzeba  do  zbudowania  układu  i  informacji  jaką  ilością  linii  można  wysyłać  dane  przez  RS232  do  układu  z  żarówkami.  Z  góry  dzięki  za  pomoc  !  Pozdrawiam.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
RS232 jako sterownik
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudnia 2006, 20:09 »
 Z  tego  co  pamiętam  to  kurs  na  sternika  mówił  tylko  o  żaróweczkach  na  porcie  równoległym.  A  RS  używa  zwykłej  skrętki  do    przesyłu  więc  jest  protokołem  szeregowym.  Oczywiście  jest  móżliwe  teoretycznie  zapalenie  żaróweczek  przez  Rs  ale  będziesz  musiał  zbudować  układ  oparty  na  procku  lub  uC  który  będzie  potrafił  odebrać  i  wykonać    komendy  on/off.  Lub  poszukać  info  nt  specjalizowanych  odbiorników  lini  z  TTL  74.  Które  zamieniają  szereg  na  równoległy  (z  tą  różnicą  że  to  nie  jest  chyba  typowy  232).  Najtaniej  chyba  wyjdzie  zabawa  z  MSP430.  
  Poczytaj  sobie  w  google  n/t  rónoległego  i  szeregowego  interfrejsu.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Wata

• Level 1
  • *
RS232 jako sterownik
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Grudnia 2006, 11:59 »
 Kisiel  dzięki  za  pomoc.  Rzeczywiście  puszczając  jednym  kanałem  przez  RS  trzeba  by  czegoś  co  ten  ciąg  odbierze,  a  tak  przez  goły  user  port  moge  sobie  sterować  8  urządzeniami.  Jeżeli  ktoś  ma  jakieś  doświadczenie  w  grzebaniu  w  tej  kwestii,  ma  jakieś  materiały  to  dajcie  znać.  I  jeszcze  pytanie  -  ma  ktoś  może  na  zbyciu  żeński  user  port  ?  W  zamian  mogę  odpalić  parę  sztuk  nówek  dysków  5,25`.  Pozdrawiam.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
RS232 jako sterownik
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudnia 2006, 16:12 »
 mam  skleroze  ale  ktoś  sie  kiedyś  na  party  chwalił  że  może  załatwić.  Co  do  user  portu    to  ostrożnie  bo  możesz  spalić  9VAC  i  nie  będzie  dzwięku,  albo  gorzej.  Powodzenia.  W    starym  horyzonty  techniki  był  miernik  częstotliwości,  na  filetach  masz  mały  kurs  sternika  i  programowania  epromów.  W  c&A  masz  sterowanie  żarówkami  itp.    
  Na  początek  filety..  mam  nadzieje  że  wiesz  do  czgo  jest  google  :)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Wata

• Level 1
  • *
RS232 jako sterownik
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudnia 2006, 21:56 »
 No  ostatnimi  czasy  google  jest  dosyć  eksploatowane  przeze  mnie  w  tej  kwestii:)  Znalazłem  artykuł  na  filetach,  jestem  w  trakcie  analizy.  W  razie  czego  pozwole  sobie  jeszcze  zapytać  o  jakieś  wskazówki.  Pozdrawiam.