Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problem z myszką - pomocy  (Przeczytany 483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zilog

• Level 1
  • *
Problem z myszką - pomocy
« dnia: 03 Października 2006, 18:42 »
 Kupiłem  ostatnio  na  Allegro  mysz  do  Cesia.  Nie  jest  to  oryginalny  wyrób  Commodore-z  wyglądu  nieco  ją  przypomina,  ale  przednia  część  jest  załamana  razem  z  dwoma  klawiszami.  To  jest  taki  model  jak  na  głównej  stronie  C64power  u  góry  strony-chyba  w  swoim  czasie  popularny.  Niestety  owo  cudo  nie  chce  mi  poprawnie  pracować,  jak  podepnę  to  do  pierwszego  portu  i  poruszam,  to  wyskakują  mi  w  Basicu  znaczki  tak  jak  przy  podłączonym  Joysticku,  co  wskazuje,  że  mysz  działa.  Niestety  nie  udało  mi  się  jej  uruchomić  ani  pod  ArtStudio  ani  pod  Geosem  a  wypróbowałem  już  chyba  wszystkie  sterowniki  z  pierwszej  dyskietki  Geosa.  Niby  kursor  sie  rusza,  ale  zupełnie  chaotycznie  -  jedynie  przyciski  działają  poprawnie.  Nie  wiem  co  jest  grane.  Słyszałem,  że  niektóre  myszki  pracują  w  trybie  emulacji  joysticka  jak  i  w  trybie  myszy  i  że  można  to  jakoś  przełączyć.  Proszę  pomóżcie  okiełznać  mojego  gryzonia,  bo  już  nie  wiem  co  mam  zrobić  i  w  przypływie  rozpaczy  mogę  zrobić  myszce  krzywdę    \'\'  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Października 2006, 21:16 »
 kupiłeś  myszkę  emulującą  joya...  ja  zresztą  też  ale  za  inne  pieniadze  i  w  innych  czasach.  Sprzedawca  powiedział  mi  że  \'  nie  mam  oryginalnego  geosa\'  więc  nie  działa  w  trybie  proporcjonalnym...  hehehe  
  No  i  miałem  jeszcze  rysunek  wykonania  płytki  do  przeróbki  tej  myszy  na  mysze  amigową..  ale  czy  to  jest  sens;)  
  Podłącz  pod  port  i  pograj  w  scenario..  ja  tak  robie:)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

zyga

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2006, 10:24 »
 Mysz  1351  (ta  pracująca  w  trybie  proporcjonalnym)  działa  w  tym  trybie  bez  specjalnych  machinacji.  Aby  włączyć  tryb  emulacji  joya  trzeba  włączyć  komodę  przy  wciśniętym  prawym  (albo  lewym,  niepamiętam)  klawiszu  myszy.  Albo  podłączać  ją  do  komody  przy  wciśniętym  tym  klawiszu...  Istnieje  jeszcze  mysz  1530,  która  ma  _tylko_  tryb  emulacji.  Twoja  pewnie  jest  zgodna  z  tym  modelem.  Standardowe  Art  Studio  obsługuje  właśnie  mysz  w  trybie  emulacji  (brak  natywnej  obsługi  trybu  proporcjonalnego,  istnieje  wersja  `scenowa`  która  to  umożliwia).  Z  programów  natywnie  obsługujących  1531  polecam  AmicaPaint,  robi  to  naprawdę  świetnie.

Offline zilog

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Października 2006, 20:22 »
 nie....  ta  mycha  nie  pracuje  w  trybie  emulacji  dżoja.  po  podlaczeniu  blokuje  klawiature  a  zachowania  kursora  na  ekranie  to  kompletny  chaos...  z  tego  co  udalo  mi  sie  ustalic  to  jest  mysz  tylko  dla  geosa  ale  jest  potrzebny  sterownik  do  niej  (te  dostarczone  z  geosem  sciagniuetym  z  tej  strony  sa  do  bani).  od  strony  elektronicznej  mysz  jest  ok...  sprawdzilem  wszystkie  elementy(nie  ma  ich  w  srodku  zbyt  wiele),  wymienilem  tez  wzmacniacz  operacyjny  ze  srodka  na  taki  sam  -  nowy  -  bo  myslalem  ze  wina  lezy  w  tym  scalaku  -  niestety  rezultat  zaden  bo  nadal  mysz  zachowuje  sie  tak  jak  na  poczatku  -  dokladnie  tak  samo  czyli  kursor  porusza  sie  zupelnie  chaotycznie

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Października 2006, 16:37 »
 pograj  sobie  w  gierki  na  porcie  2  i  przestań  pisać  głupoty.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline zilog

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Października 2006, 19:49 »
 to  forum  jest  po  to  by  pisac  na  tematy  frapujace  internautow,  jesli  uwazasz  moje  posty  za  glupie  to  na  nie  nie  odpisuj  stary.  mam  problem  z  glupia  mycha  od  cesia  i  czekam  na  powazne  odpowiedzi  na  ten  temat  a  nie  typu:  \'pograj  sobie  w  gierki  na  porcie2\'  -  odkrywca  ameryki