Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: geos mouse  (Przeczytany 397 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skull

• Level 6
geos mouse
« dnia: 07 Września 2006, 10:46 »
 Witam,  
  Nie  dawno  nabyłem  myszkę  \'Geos  Mouse\',  no  jak  się  zapewne  wszyscy  domyślają  chciałem  ją  przetestować  na  tym  systemie.    
  Niestety  jak  się  okazuje,  nie  bardzo  ją  mogę  zmusić  do  współpracy  -  jedynie  działa  w  funkcji  joysticka(a  to  raczej  marna  wygoda).  Czy  ma  ktoś  pod  taką  myszę  drivery  dla  geosa?  Ogólnie  coś  słabo  z  dostępem  do  różnych  wersji  tego  systemu  na  sieci  -  na  c64power  jest  wersja  2.0,  która  na  orginalnym  c64  nie  działa  (pod  emulatorami  ok).  Znalazłem  jeszcze  1.1  -  ale  bez  driverów  do  urządzeń.  Ma  ktoś  inne  wersje  geosa,  albo  pomysł  na  uruchomienie  tej  myszki?  
  pozdro

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
geos mouse
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Września 2006, 17:14 »
 Czy  to  jest  oryginalna  kanciata  myszka  C=  ??  Bo  jeśli  nie  to  raczej  będzie  działała  tylko  w  trybie  joysticka...  :(
2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

Offline Skull

• Level 6
geos mouse
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Września 2006, 10:12 »
 Tak,  dokładnie  taka  jak  na  obrazku  działu  downloads,  na  stronie  głównej  c64power.

Offline Skull

• Level 6
geos mouse
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Września 2006, 16:48 »
 i  co  nikt  mnie  nie  poratuje  innymi  wersjami  geosa?  ;-)  
  pozdro

Offline shango

• Level 5
geos mouse
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2006, 21:59 »
 Witam  

To  nie  jest  oryginalna  myszka  dla  systemu  Geos,  znaczy  ta  myszka  dziala  tylko  jako  dzoystick.  prawdziwa  myszyka  dziala  w  trybie  proporcjonalnym  czyli  plynnie.  Ma  symbol  jak  sie  nie  byle  1351  lub  1531  wyglada  jak  stara  myszka  do  Amigi.  

Mirek  
  Shango/Vermes

Offline Skull

• Level 6
geos mouse
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Października 2006, 09:10 »
 Szkoda,  jedno  jednak  mnie  \'trapi\'.  Ona  nie    zachowuje  się  dokładnie  jak  joystick  -  po  podłączeniu  jej  do  portu  1,  absolutnie  blokuje  matryce  klawiatury  (myślałem,  że  to  jakiś  odpowiedni  standart  dla  geosa),  w  porcie  2,  pracuje  jak  joy  (porty  są  sprawne    \'\'  ).  Dzięki  za  odp.  
  A  co  do  wersji  Geosa  -  trudno  je  jakoś  zdobyć.  Często  linki  prowadzą  do  cmdrkey.com  -  ale  niestety  site  nie  działa.  
  Może  ktoś  się  podzieli  swoim  zbiorkiem?  
  (mam  na  oryginalnej  dyskietce  5`25  geosa  1.3,  ale  niestety  część  dyskietki  jest  uszkodzona,  i  takiej  wersji  na  sieci  jak  na  razie  nie  mogę  znaleźć).  
  pozdro  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
geos mouse
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2006, 16:50 »
 to  że  blokuje  klawiature  w  porcie  1  to  jest  normalne.  Geosa  można  legal  sciagnąć  z  netu,  adresu  nie  podam,  najszybciej  znajdziesz  na  c64.sk  bo  tam  jak  pamiętam  opublikowali  pełną  wersję  (linka  do  niej).  wymiana  driverów  nic  ci  nie  da  nie  będzie  ci  to  działać  jako  proporcjonałka.  Aby  to  sprawdzić  na  100%,  weź  instrukcje  od  c64  zobacz  na  jakich  pinach  hodzi  potx  poty  i  zobacz  wtyczkę  od  myszki,  jeżeli  masz  tą  produkowaną  w  polsce  to  te  piny  we  wtyczce  bedą  \'rozwiercone\'.  A  więc  bez  kontaktu  z  płytką  myszki.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline zilog

• Level 1
  • *
geos mouse
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Października 2006, 20:17 »
 Kurde...  to  jest  wypisz  wymaluj  ten  sam  problem  co  z  moja  mysza  do  c64,  ktora  kupilem  na  allegro.  Dokladnie  tak  samo  sie  zachowuje  i  ani  artstudio  ani  geos  nie  chca  z  nia  wspolpracowac.  Po  podlaczeniu  do  portu  #1  blokuje  go  itd...  Myslalem  ze  jest  walnieta,  nawet  wymienilem  w  niej  ten  scalak  -  wzmacniacz  operacyjny  -  na  nowy,  sprawdzilem  tez  reszte  elementow  i  sa  ok...  od  strony  elektronicznej  mycha  jest  sprawna  na  100%  i  jest  od  c64  ale  nie  udalo  mi  sie  jej  zmusic  do  pracy....  ratunku  \'\'  

Offline zilog

• Level 1
  • *
geos mouse
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Października 2006, 20:27 »
 acha...  w  porcie  pierwszym  nie  dziala  toto  jak  joystick.  tzn  jesli  ruszam  w  prawo  to  kursor  leci  po  skocie  a  jak  gora-dol  to  albo  wcale  sie  nie  rusza  albo  zupelnie  chaotycznie...  pod  artstudio  i  pod  geosem  nie  ma  mozliwosci  na  tym  pracowac  niestety,  kursor  nie  reaguje  w  takich  kierunkach  jak  powinien...  mam  ten  sam  model  myszki,  ktorego  dotyczy  ten  watek.  jesli  ktos  sie  spotkal  z  tym  modelem  a  byl  on  dosc  popularny  w  polsce,  to  prosze  o  pomoc.  to  jest  myszka  wypisz  wymaluj  taka  sama  jak  na  glownej  stronie  w  dziale  downloads