Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Witam i pytanko  (Przeczytany 398 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Piotrek

• Gość
Witam i pytanko
« dnia: 11 Października 2002, 12:24 »
 Chciałbym sie przywitać. Piotrek Suwała. Jestem z Radomia. C64 kupilem bardzo dawno. 5 lat temu odlozylem na polke i tak sobie lezal. Az kilka dni temu podczas sprzatania go odnalazlem, wlaczylem i... dziala wszystko. Dyskietki po 5 latach lezakowania odczytywane sa bez problemu. Zajrzalem tez do internetu znalazlem sporo informacji na temat C64 i uswiadomilem sobie jak duzo jestem \'do tylu\'. Chcialbym sobie wszystko odswierzyc, poznac cos nowego.
 Mam od razu pytanko na poczatku: widze ze mozna podlaczyc stacje 1541 do PC (kabel x1541). Czy ktos moglby napisac mi taki manual jak przeniesc plik np zciagniety z netu na dyskietke w formacie odczytywalnym przez C64 (mam na mysli programy do C64 dostepne w internecie). Bede wdzieczny za pomoc.

pozdrawiam

Piotrek

• Gość
Witam i pytanko
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października 2002, 08:21 »

Napisał: pvg

Dzieki

Pozdrawiam

Pit GM

• Gość
Witam i pytanko
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2002, 11:38 »
 Dodatkowo - http://sta.c64.org\'>http://sta.c64.org - wszystko o kablach i strona główna Star Commander - najlepszy program do zgrywania gier PCC64.

maniac64

• Gość
Witam i pytanko
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2002, 20:42 »
 A propo tego kabelka x1541. To trzeba KONIECZNIE w biosie swego kompa WYŁACZYĆ DMA !!!

polecam jeszcze aby wybrać LPT i NIC nie ruszać w StarCommanderze. W razie pytań - walcie na forum lub na e-mail

pozdro
 maniac64

Magnate

• Gość
Witam i pytanko
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Października 2002, 20:45 »
 A ja bym proponowal xe1541 albo xm1541 bo x1541 ma problemy z roznymi plytami glownymi.

Hank

• Gość
Witam i pytanko
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopada 2002, 08:25 »
 x1541 dziala tylko na starych plytach, ktore obslugiwaly tryb SPP portu drukarki... teraz coraz rzadziej mozna takie stare plyty dostac:(  przy innych opcjach  (EPP i ECP) potrzebne sa juz bardziej skomplikowane kabelki. nie znam sie na tym zbytnio, ale podlaczalem stacje do plyty, ktora miala tryby NORMAL, BI-LINEAR, EPP oraz ECP i na zadnym z nich x1541 nie zadzialal. dopiero przy plycie z SPP wszystko smigalo bez zarzutu - wniosek z tego taki, ze pecet MUSI wspomagac tryb SPP. alez te blaszaki pokrecone...