Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: XE1541/StarCom nie widzi stacji. HELP  (Przeczytany 1632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
XE1541/StarCom nie widzi stacji. HELP
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Lipca 2006, 22:30 »
 CBM4WIN  dziala  tylko  pod  win2k/xp
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Maxsoft

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Lipca 2006, 22:42 »
 W  takim  razie  nie  ma  dla  mnie  ratunku.  Ale  bezsens.  Mam  win  98se,  mam  sprawny  kabel  XE1541  i  lipa  z  tego.  Tylko  walnąć  łbym  w  ścianę.  Chyba  przezucę  się  na  wypas  owiec.

Maxsoft

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Lipca 2006, 22:47 »
 A  może  na  Amigę  coś  wyszło?  Mam  A1200.  Ten  komputer  nigdy  mnie  nie  zawiódł.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Lipca 2006, 23:29 »
 sa  jakies  specjalne  kable  na  amisie  ale  na  tym  to  sie  chyba  OSH  bedzie  znal  ,a  dawno  go  tu  na  forum  nie  widzieli.  

te  kable  wiekszosci  spoleczenstwa  dzialaja...  ;-)  wiec  na  pewno  jest  jakies  rozwiazanie.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Kifa

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lipca 2006, 10:32 »
 Hm,  o  podmianie  diod  nie  wiedziałem,  moje  obie  1541  II  mają  zielony  power  i  pomarańczowy  drive,  ale  oczywiście  przeczył  podmianom  nie  będę.    \'\'    

Co  do  działania  programów  -  fakt,  zapomniałem  że  CBM  jest  tylko  pod  XP/2k  (sam  mam  XP,  więc...),  ale  w  tym  układzie  Star  Commander  powinien  działać  -  może  kwestia  konfiguracji  kabla  w  opcjach?  Pamiętaj,  że  Twój  kabel  to  nie  jest  kabel  równoległy,  tylko  szeregowy  (to  nic,  że  podłącza  się  do  LPT)  i  jako  taki  musisz  go  ustawić...  No  ale  nie  wiem  co  dalej  -  mi  się  SC  nie  udało  odpalić,  no  ale  pod  Windows  ten  program  działał  nie  będzie...    \'\'  

Kifa

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Lipca 2006, 10:39 »
 Przepraszam  za  repost  -  co  do  samego  kabla    to  kabel  XE  nie  działa  pod  Windows  ani  żadnym  tego  typu  systemem  wielozadaniowym,  tylko  czysty  DOS.  Dalej  -  ten  kabel  nie  działa  na  laptopach  ani  na  płytach  głównych  z  chipsetem  ALI5.  

A  z  programów  z  nim  zgodnych  -  znalazłem  coś  takiego:  

http://vc1541.sourceforge.net/vc1541/about.html\' target=_blank>http://vc1541.sourceforge.net/vc1541/about.html

Może  warto  sprawdzić?    \'\'  Program  jest  DOS`owy,  o  ile  nie  jestem  totalnym  głąbem...    \'\'  

Maxsoft

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lipca 2006, 11:20 »
 Ale  jaja.  Kifa  podesłał  link  do  programu  VC1541.  Zainstalowałem  i  działa  pod  dosem.  Program  rozpoznaje  interface  xe1541  oraz  drive  8  jednak  tym  programem  nie  potrafię  czego  kolwiek  skopiować  na  stację  od  Commodorka.  Jak  to  zrobić???

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Lipca 2006, 12:16 »
 XE1541  dziala  pod  systemai  wielozadaniowymi  ,  uzywalem  go  pod  win98se  nie  raz.  moja  akualna  konfiguracja  portu  LPT  pod  xp  sp2  rowniez  powinna  to  umozliwic

Kifa

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Lipca 2006, 12:26 »
 Wiesz  Maxsoft,  ten  program  podałem  jako  alternatywę,  bo  on  nie  pozwala  Ci  na  nagrywanie  dysków  w  1541.  To  jest,  jak  z  resztą  masz  napisane  w  readme,  emulator  stacji  dysków  -  kabel  XE  w  tym  wypadku  podłączasz  nie  do  stacji,  a  do  C64  i  w  tym  momencie  PC  emuluje  Ci  stację  dysków  -  montujesz  w  programie  obraz  w  formacie  *.D64  i  jedziesz  z  ładowaniem.    \'\'  Podobno  da  się  też  ładować  z  ZIP`ów...  Zauważ,  że  ządne  fastloadery  tu  nie  zadziałają,  bo  ten  emulator  nie  emuluje  sprzętu  w  100%...  Ale  może  dasz  radę  tego  użyć  zamiast  stacji...  Huh...    \'\'    

Aha,  a  ta  \'wykryta\'  stacja,  to  nie  jest  Twoja  stacja  tylko  emulowana.    \'\'  

Maxsoft

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lipca 2006, 14:16 »
 No  widzisz.  Taki  jestem  blondyn  że  hey.  Mnie  w  szkole  uczyli  rosyjskiego  więc  angielski  to  dla  mnie  porażka.  Trudno  mi  się  z  tym  połapać.  Wy  młodsze  pokolenie  wiecie  że  anglik  to  podstawa.  
  Ale  wróćmy  do  tematu.  mówimy  o  VC1541.  
  Czy  mogę  załadować  plik  z  PC  do  pamięci  c64,  następnie  wyjąć  wtyczkę  od  XE1541  i  zamiast  niej  podłączyć  oryginalną  stację  1541.  Wpisać  SAVE  \'bleble\',8  i  plik  znajdujący  się  w  pamięci  c-64  zapiszę  na  commodorowską  dyskietkę.  Czy  to  będzie  możliwe?

Maxsoft

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Lipca 2006, 14:26 »
 Albo  jeszcze  inaczej.  PC  połączyć  z  stacją  1541  w  gniazdo  interface,  a  stację  1541  połączyć  serial`em  z  C64.  Jak  to  będzie  wtedy?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Lipca 2006, 17:36 »
 mozna  ,  bo  to  normlanie  magistrala  szeregowa  
  tylko  identyfikatory  urzadzen  musisz  inne  ustawic  (np  PC  #9  ,  stacja  1541  ma  domyslnie  8)

Kifa

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Lipca 2006, 00:30 »
 W  programie  powinno  dać  się  przekonfigurować  identyfikator,  ale  nie  polecam  podłączania  i  odłączania  urządzeń  podczas  pracy  C64/PC/1541...  

A  Twoja  koncepcja  jest  jak  najbardziej  poprawna,  połącz  wszystko  w  `łańcuszek`  i  jedziesz.    \'\'  Jak  masz  Final  III,  to  powiedziałbym,  że  przekopiowanie  zawartości  dysków  to  pestka...  (Lamer  ze  mnie  i  na  zaawansowanych  kopierach,  niestety,  się  nie  znam,  więc  jeśli  jest  lepsza  metoda  kopiowania  stacja-stacja,  to  mnie  proszę  wybiczować...)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Lipca 2006, 00:37 »
 final  3  ma  fastloader  -  dziala  on  z  CBM4WIN?  nie  testowalem  jeszcze  tego  programu  nigdy  osobiscie,  a  w  programach  typu  64hdd  itd  nie  walczono  raczej  o  cycle-exact  sprzetowa  emulacje  1541  ,  na  pewno  na  poziomie  golego  KERNAL`a  wszystko  dziala  normlanie

Kifa

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Lipca 2006, 01:43 »
 Ale  co  ma  Final  III  do  CBM4WIN?!    \'\'  Bo  ja  się  zgubiłem...  Ja  tylko  rozważam  zestawienie  VC1541  z  tymże  modułem...    

A  w  fastoladerze  generalnie,  o  ile  wiem,  nie  idzie  o  cykle,  tylko  o  możliwość  ładowania  i  opdalania  rzeczy  w  RAM  stacji,  jej  ROM`u,  procesora,  wszystkich  kanałów  i  portów...  Do  samego  działania  z  kernala  to  rzeczywiście  potrzebne  nie  jest,  ale  i  opisany  VC1541  żadnego  fasta  nie  złapie,  o  czym  autor  ostrzega  w  readme...  Ale  sam  jeszcze  toto  przetestuję  jutro  i  się  podzielę  doświadczeniami...