jak to czytam to tylko komplikujecie gościowi życie. Najlepiej zbudować kabel XE1541 (kilka diód i nie jest wcale trudniejszy niż XE bo chyba każdy potrafi zamontować 4 diody, jak robisz to dla siebie to i nawet ładnie nie musi wyglądać - mój pierwszy kabel wyglądał fatalnie bo robiłem to testowo i nie chciało mi się bawić w estetyke jednak do tej pory działa).
4 diody mogą być np BAT85, 1N4148 lub inne, te pamiętam bo używam najczęściej ich (używałem jeszcze jakiejś innej ale nie pamiętam numerków, na allegro kupisz 100diód za 3-4zł), w elektronicznym troche więcej zapłacisz. + wtyk DB25 i obudowa, chyba że masz stary kabel od drukarki od PC i wtyk DIN6 lub kabel do stacji dysków potniesz.
Całość jak dobrze pokombinujesz zamknie się w kosztach 6zł + zmontowanie tego, jak jesteś wprawiony w użytkowaniu lutownicą to w 30minut to zmontujesz i będziesz się cieszył na długi czas tym co chcesz.
I będzie to działać szybciej niż magnetofon, podepniesz to pod C64 i PC i będziesz leciał danymi z PC.
A jeśli będziesz chciał przegrać to na kasete to nic nie stoi na przeszkodzie poprostu zrobisz kopiowanie ze stacji do magnetofonu (na pc będziesz emulował stacje). Po co się bawić w kabelki do magnetofonu jak można zrobić o wiele lepszy kabel.