Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wykopany commodorek...  (Przeczytany 1363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Czerwca 2006, 22:49 »
 jest  jakis  kabel  umozliwiajacy  podpiecie  datasette  do  PC  -  ale  nie  zglebialem  sie  nigdy  w  szegoly  bo  mam  dosc  tasmy
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Kifa

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Czerwca 2006, 22:59 »
 Matiboss  -  no  ale  jednak  do  tego  \'tylko\'  jest  Ci  potrzebny  w/w  kabelek...  Więc  mieć  go  musisz...  Ale  przyszła  mi  do  głowy  inna  rzecz  -  skonwertować  obraz  taśmy  na  WAV,  nagrać  w  magnetofonie  stacjonarnym  (jeśli  masz  dobrą  taśmę  -  ferrytową  oczywiście  -  to  głowica  stereo  nie  będzie  przeszkadzać)  i  gotowe  -  możesz  odtwarzać  kasetę  w  Datasette...  

http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/documents/projects/interfaces/soundcard2tape.html\' target=_blank>http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/documents/projects/interfaces/soundcard2tape.html

Tu  jest  troszkę  opisane,  z  linkami  do  programów  (masz  ze  trzy  do  wyboru)  -  w  razie  problemów  służę  pomocą!    \'\'  

Matiboss

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Czerwca 2006, 10:28 »
 tzn.  mam  plik  z  emulatora  .t64  przerobic  na  wav  i  nagrac..  Połączenie  to  zwykcły  jack-chinch  cos  nie  wiem  zebymi  to  działało.  No  nic  teraz  ide  do  budy,  potem  poczytam.

Kifa

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Czerwca 2006, 11:27 »
 Połączenie  tak  jak  normalnie  od  kompa  (Line-Out)  do  wieży  (Line-In).  Pamiętaj,  żeby  przed  nagraniem  ustawić  taśmę  w  taki  sposób,  by  głowice  na  starcie  były  na  właściwej  taśmie,  a  nie  na  tym  przeźroczystym  czymś  na  jej  początku.  I  nie  używaj  taśm  chromowych  ani  metalowych!!!  

A  działać  powinno,  mi  się  udało  przegrać  arkanoida...    \'\'  Innych  nie  próbowałem,  ale  skoro  jeden  obraz  poszedł...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Czerwca 2006, 12:19 »
 na  emu64  jest  art  traktujacy  o  przenoszeniu  tasma<>PC  via  normlany  magnet  -  polecam  lekture
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Czerwca 2006, 18:04 »
 jak  to  czytam  to  tylko  komplikujecie  gościowi  życie.  Najlepiej  zbudować  kabel  XE1541  (kilka  diód  i  nie  jest  wcale  trudniejszy  niż  XE  bo  chyba  każdy  potrafi  zamontować  4  diody,  jak  robisz  to  dla  siebie  to  i  nawet  ładnie  nie  musi  wyglądać  -  mój  pierwszy  kabel  wyglądał  fatalnie  bo  robiłem  to  testowo  i  nie  chciało  mi  się  bawić  w  estetyke  jednak  do  tej  pory  działa).  
  4  diody  mogą  być  np  BAT85,  1N4148  lub  inne,  te  pamiętam  bo  używam  najczęściej  ich  (używałem  jeszcze  jakiejś  innej  ale  nie  pamiętam  numerków,  na  allegro  kupisz  100diód  za  3-4zł),  w  elektronicznym  troche  więcej  zapłacisz.  +  wtyk  DB25  i  obudowa,  chyba  że  masz  stary  kabel  od  drukarki  od  PC  i  wtyk  DIN6  lub  kabel  do  stacji  dysków  potniesz.  

Całość  jak  dobrze  pokombinujesz  zamknie  się  w  kosztach  6zł  +  zmontowanie  tego,  jak  jesteś  wprawiony  w  użytkowaniu  lutownicą  to  w  30minut  to  zmontujesz  i  będziesz  się  cieszył  na  długi  czas  tym  co  chcesz.  

I  będzie  to  działać  szybciej  niż  magnetofon,  podepniesz  to  pod  C64  i  PC  i  będziesz  leciał  danymi  z  PC.  

A  jeśli  będziesz  chciał  przegrać  to  na  kasete  to  nic  nie  stoi  na  przeszkodzie  poprostu  zrobisz  kopiowanie  ze  stacji  do  magnetofonu  (na  pc  będziesz  emulował  stacje).  Po  co  się  bawić  w  kabelki  do  magnetofonu  jak  można  zrobić  o  wiele  lepszy  kabel.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Czerwca 2006, 19:15 »
   1N4148  to  zly  pomysl.  powinny  to  byc  dody  schottky`ego

Matiboss

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Czerwca 2006, 21:50 »
 DObra  już  wiem  jak  to  zrobić  ale  potrzebuje  do  tego  obrazy  w  pliku  .tab  a  skąd  takowe  wziąść  ??  Bo  z  emulatora  to  sa  d64  podajrze..

Offline Dexter

• Level 5
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Czerwca 2006, 21:51 »
 ale  napisałem  też  BAT85  a  1N4148  nie  najlepszy  ale  często  działają  i  tak  też  pisze  przy  Star  Commanderze.

Kifa

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Czerwca 2006, 22:11 »
 http://area64.classicgaming.gamespy.com/\' target=_blank>http://area64.classicgaming.gamespy.com/

Tutaj,  w  sekcji  `Games`  masz  podsekcję  `TAP  Archives`...  To  wyjaśnia  chyba  wątpliwości?    \'\'  W  chwili  pisania  tego  posta  nie  działała  sekcja  z  programami  użytkowymi,  no  ale  może  zadziała  później...    \'\'  

Matiboss

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Czerwca 2006, 22:17 »
 No  nie  działa  ale  i  tak  nie  ma  tam  moich  gier..  
  Ma  ktoś  obrazy  z  kaczora  donalda,  buble  boble  albo  jeszcze  jakis  innych  gier  fajnych  ??

Offline Dexter

• Level 5
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Czerwca 2006, 22:43 »
 z  tego  co  mi  sie  wydaje  to  wystarczylyby  pliki  z  grami  na  dyskietkach  jeżeli  zdecydujesz  się  na  kabel  X/XE  1541

Matiboss

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Czerwca 2006, 22:49 »
 NIe  mam  wtyczki  do  c64..  
  Sposób  z  sprzętem  audio  wydaje  mi  sie  najleprzy  i  najmniej  czasochlonny..  
  To  jak  ma  ktos  jakies  pliki  .tap  ??

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Czerwca 2006, 23:04 »
 a  dla  mnie  transfer  ze  stacja  dyskow  jest  najwygodniejszy.  nie  dosc  ze  szybszy    ,  to  zapis  pewniejszy  itd

Matiboss

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Czerwca 2006, 22:11 »
 Tas  strona  dalej  nie  dziala,  ma  ktos  jakies  pliki  .tap  ??